IZAZOV KOJI KORONA STAVLJA PRED RODITELJE Kako pomoći djetetu prebroditi izolaciju savjetuje Maja Hatvalić Capurso

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Socijalni kontakti od velikog su značaja za odrasle, a posebno su važni i za razvoj djeteta. Ipak, uslijed pandemije koronavirusa druge je kontakte najbolje izbjegavati zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti naših bližnjih. Kako pomoći djetetu (ali i sebi) prebroditi izolaciju na što bezbolniji način savjetuje psihologinja Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik Maja Hatvalić Capurso. 

Piše: Maja Hatvalić Capurso, mag. psihologije

Mi ljudi i naša djeca smo društvena bića i kao takvi imamo potrebu za stalnim ljudskim kontaktom i druženjem. U vrijeme kada djeca ne odlaze u vrtiće, ni škole, kada ne pohađaju izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, roditelji se nalaze u višestrukim ulogama: u ulozi odgajatelja, učitelja, prijatelja. Mnogi roditelji za vrijeme trajanja pandemije ne odlaze na posao ili posao obavljaju od kuće, imajući tako puno više slobodnog vremena koje provode sa svojom djecom. Osim prepreka i izazova na koje nailaze roditelji u novonastalim okolnostima, postoje i brojni pozitivni aspekti provođenja vremena s djecom i unutar obitelji. Možda je upravo sad vrijeme da nadoknadimo svojoj djeci sve one sate koji su nam nedostajali i koje jednostavno nismo imali kad smo svaki dan odlazili na posao i uvečer se umorni vraćali kućama, djeci koja su dan provela u školi i u izvanškolskim aktivnostima.  

U vrijeme ograničenih socijalnih kontakata, mnogi se roditelji pitaju kako zadovoljiti dječju potrebu za igrom s vršnjacima. Možda smo kao zaposleni roditelji i zaboravili koliko je  važno svakodnevno se posvetiti razgovoru s članovima obitelji, a posebno s djecom. Djeca imaju potrebu za igrom s vršnjacima, te se dječja potreba za igrom razlikuje ovisno o dobi i karakteristikama svakog djeteta. Jednako je tako točno, da djeca imaju potrebu za odraslom osobom koja će im posvetiti svoje vrijeme, koja će se iskreno zanimati za njihov svijet i koja će razgovarati s djecom o njima važnim temama. Roditelji su prve figure privrženosti koje djeci iskazuju svoju naklonost i svoju pažnju, te tako pozitivno djeluju na psihički razvoj djeteta. Povjerenje i sigurnost koje dijete osjeća u svojoj obitelji, čini ga snažnijim u svim daljnjim životnim situacijama i odnosima s vršnjacima. Način pokazivanja pažnje i način vođenja razgovora, uči se upravo u obitelji. Za djecu svih uzrasta je neophodna roditeljska ljubav i brižljivost, pa ćemo tako kao roditelji svaki dan reći djetetu koliko ga volimo i koliko nam je važno, a svoju naklonost ćemo pokazati kroz zanimanje za stvari koje zanimaju naše dijete i koje potiču djetetov psihološki rast i razvoj. 

Postoji puno lijepih društvenih igara koje možemo igrati u krugu obitelji, ali smo ih možda zaboravili uslijed ubrzanog načina života i nedostatka vremena. Upravo sadašnja situacija kada smo zbog pandemije Covid-19 zatvoreni u svoje kuće, može biti poticaj roditeljima da ožive stare igre kojih su se možda i sami nekad igrali kad su bili djeca. Zbog prevencije širenja virusa, vrijeme provodimo u svojim domovima, ali to nikako ne znači da se nužno i dosađujemo. Jednako tako, vrijeme kod kuće nije rezervirano samo za surfanje Internetom i društvenim mrežama, kao roditelji pokažimo svojoj djeci i druge načine zabave koji su bili tako aktualni prije razvoja tehnologije. Ideja je mnogo, samo se prisjetimo svega onoga što je nas odrasle veselilo kad smo nekad davno bili djeca i koliko smo bili sretni kad su naši roditelji provodili vrijeme s nama. 

...

...

...

...

...

Popularni Članci