JE LI NJEGOVA ŽRTVA ZABORAVLJENA? Prije 25 godina ubijen je dubrovački heroj iz sjene

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prije 25 godina ubijen je Jovan Sredojević, oficir JNA koji je za vrijeme Domovinskog rata pomagao Dubrovčanima. Kad su u JNA otkrili da obavlja obavještajne zadatke za Hrvatsku, likvidirali su ga.

Jovan Sredojević nije htio granatirati Dubrovnik, grad u kojem je živio. Iako je rođen u Zadru, a vojnu školu završio u Sarajevu, u Dubrovnik se preselio kao 21- godišnjak i smatrao ga svojim gradom. Tamo je sve do početka Domovinskog rata živio sa suprugom te sinovima Nenadom i Predragom. Nije htio dirati Grad i to ga je koštalo života.

Prije točno 25 godina pripadnici JNA u zaseoku Banja kraj Slanog ubili su svog zastavnika Jovana Sredojevića koji je tada imao 44 godine. Obavještajna služba JNA pratila je njegove aktivnosti. Razotkrili su da radi za hrvatsku stranu i likvidirali ga. Njegovo tijelo ostalo je ležati u krvi gotovo 24 sata. Tek sljedećeg dana vojnici JNA došli su po truplo, prevezli ga u Trebinje i tamo pokopali.

Kad je počeo rat pregovarao je o prelasku u Hrvatsku vojsku, ali je u dogovoru s časnicima HV-a ostao u JNA kao obavještajac u neprijateljskim redovima. Dojavljivao je paljbene položaje i raspored postrojbi JNA, veličinu tih postrojbi i lokaciju, sve planove do kojih može doći.

-  Jovo je mještanima u okupiranom Slanom pomagao u radovima u polju i štitio ih od nasilja vojnika JNA. Gdje je Jovo bio, nitko nije smio maltretirati mještane - prisjetio se svojedobno za 24 sata Antun Perušina iz Slanog. I brojni drugi mještani potvrdili su da im je Sredojević pomagao.

O njegovim hrabrim djelima svjedočili su čak i njegovi nadređeni u JNA na suđenjima za njihove zločine. 

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci