KAD SE SELI ARHIV? Pozniak: Prenosimo građu, očekujemo brzo preseljenje

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Alena Hadžić
Još krajem svibnja počeo je proces preseljenja arhivske građe iz Sponze u ex kasarnu, koja je prenamijenjena za buduće prostorije Državnog arhiva u Dubrovniku. Ravnateljica Državnog arhiva Dubrovnik Nikolina Pozniak odgovorila je na pitanje Dubrovačkog dnevnik o tome kad će završiti preseljenje, naznačivši da se sada očekuje nešto brza realizacija preseljenja.

Projekt je to započeo još 2007. godine, na koji je ukupno potrošeno 50 milijuna kuna. Adaptacija je zaustavljena 2012. godine, a Grad Dubrovnik je krajem 2017. donio odluku o sufinanciranju obnove kasarne u iznosu od 14 milijuna kuna, kako bi se preseljenje privelo kraju.

- Nakon dobivene uporabne dozvole krajem svibnja, krenuli smo prenositi dio arhivskog gradiva, prema proceduri označavanja, te smještanja u komoru za fumigaciju gradiva. Nakon procesa fumigacije, gradivo se sređuje prema zakonski propisanoj proceduri, prave se popisi i vrši kartoniranje. Trenutno se radi na dijelu gradiva koje je bilo potpuno nesređeno, te nakon ove faze očekujemo još i bržu realizaciju preseljenja dijela arhivskog gradiva, te preuzimanje novog gradiva od stvaratelja i sklapanje zajedničkih cjelina u Odjelima. - kazala je Pozniak.

- Naš rad svakako nadzire Povjerenstvo Hrvatskog državnog arhiva , naše matične ustanove, kojoj redovito šaljemo Izviješća o izvršenju posla po fazama. Trenutno se u novoj zgradi Državnog arhiva nalazi voditelj Odjela i kolegica iz istog kao i još šest mladih kolega pripravnika.- dodala je Pozniak.

Kaže da Arhiv funkcionira uspješno.

- Završavamo godinu s 2 samostalne izložbe, sudjelovanjem u Noći muzeja, sudjelovanjem po prvi put na Kliofestu, obilježavanju Međunarodnog dana arhiva, uspješnim projektom “Topoteke” u našem Sabirnom centru u Metkoviću, a za iduću godinu imamo još veći izazaov organizirajući na Korčuli u našem sabirnom centru “Ljetnu školu arhivistike”. - dodaje.

- Svi Odjeli su sinkronizirani i posao sa strankama kao i s korisnicima gradiva, bez obzira na preseljenje, odvija se bez ikakvog otežavanja. Iduće godine obilježit ćemo 100 godina arhiva u Sponzi, za koju vjerujem da će zauvijek ostati “čuvarica” arhivskih dokumenata, te u dijelu svojih prostora i kao muzejsko dokumentarni centar dubrovačke prošlosti. - zaključila je Pozniak.

Popularni Članci