KOLIKO SMO SIGURNI? Krilanović: Postoji određeni stupanj pripravnosti, ali nema mjesta za paniku!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Albaniju je danas pogodilo više potresa, od čega i jedan u kojem je bilo ljudskih žrtava, a koji se oko 4:00 sati osjetio i na području Dubrovnika. Sljedeći potres koji su Dubrovčani osjetili dogodio se oko 7:00 sati, s epicentrom ponovno u Albaniji, a potom se Dubrovnik opet tresao nešto nakon 10:00 sati zbog potresa s epicentrom u BiH.

Danas je tijekom dana, uz navedene, zabilježeno više potresa na području Albanije i BiH, a neki od njih se nisu snažnije osjetili, no podrhtavanje tla se nastavilo. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović  je kazao kako su postrojbe operativne zaštite u pripravnosti, no kako nema mjesta za paniku.

„Stavili smo u pripravnost postrojbe operativne zaštite, dakle Crveni križ, HGSS, vatrogasce, određeni stupanj pripravnosti postoji. No, postrojbe nisu stavljene u svrhu čekanja da se nešto dogodi, nego smo provjerili gdje je ljudstvo i osigurali da se mogu odazvati u što kraćem roku, u slučaju ako bi se nešto dogodilo. Nije bilo potrebe dizati cijelu priču na veći stupanj,“ izjavio je Krilanović za Dubrovački dnevnik koji je potvrdio i kako je razgovarao s Uredom gradonačelnika oko toga da se, u slučaju potrebe, na raspolaganje stave određene službe koje bi, u slučaju snažnijeg potresa, bile od velike koristi.

Kako je kazao Krilanović, jutros su kontaktirali i druge centre koji bi bili spremni u slučaju snažnijeg potresa i pomogli Dubrovniku. Međutim, naglašava kako mjesta za paniku nema.

„Uvijek se može nešto dogoditi. Neugodno je kad se dogodi trešnja kakva se jutros dogodila u Dubrovniku, no nakon toga se treba vratiti normalnom životu. Može se dogoditi snažan potres uvijek, no veća je vjerojatnost da ćete recimo doživjeti prometnu nesreću. Vrijedi spomenuti kako se zadnji snažniji potres dogodio u Stonu. Od toga ima godina, a Dubrovnik ga je tada dosta dobro podnio,“ izjavio je.

Krilanović tvrdi kako se ove godine vrijedno radilo na prevenciji negativnih ishoda u slučaju prirodnih katastrofa.

„Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća će se naći točka koja se tiče popunjavanja svih postrojbi civilne zaštite. Dakle, 300-tinjak ljudi iz svih postrojbi je zvano na razgovor, uzeti su njihovi podaci, kao i uniforme. Prošle godine je napravljena procjena rizika od potresa, poplava i požara, a ove godine Plan djelovanja koji predviđa korake u slučaju ugroze. Dosta toga je unaprijeđeno u zadnjih 10-ak godina. Nabavljena je intervencijska oprema, kao i oprema za logistiku, šatori, vreće za spavanje, kreveti u slučaju evakuacije… Civilna zaštita ima svoj proračun i sredstva ulaže u unaprjeđenje,“ kazao je Krilanović za Dubrovački dnevnik.

Popularni Članci