Korona nam dovodi elitni turizam, sve jahte idu u Dubrovnik!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U vremenu korona-krize, Dubrovnik je izgubio letove i kruzere, ali je i dalje utočište gostiju visoke platežne moći koji u njemu rado borave i u ovim neobičnim vremenima.

Tako se u dubrovački akvatorij ovog tjedna ponovno vratila jahta 'Petara' u vlasništvu Bernieja Ecclestonea na kojoj su viđenje bogate nasljednice Ecclestone sa svojim obiteljima. Također, u utorak je u dubrovački akvatorij uplovio i brod 'Sputnik' koji je zapravo prateći brod luksuzne jahte Queen K u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. Brod služi za njegov helikopter, opremu za zabavu na moru i spremnik goriva.

Također, u Gružu je danima usidrena i luksuzna jahta Scheherazade, inače 14. najveća jahta na svijetu. Poglede plijeni i 'Lady Jorgia' koja je prije toga nosila ime Odyssey II nakon čega je rekonstruirana i prodana, a koja također plovi dubrovačkim akvatorijem. No, čini se kako je to tek uvertira u sjajnu jahtašku sezonu u Dubrovniku. 

Kako je za Dubrovački dnevnik Petkom otkrio Dubrovčanin koji radi za stranu kompaniju koja u svom vlasništvu ima 40-ak čarter jahti, interes za Jadranom se povećava, zbog čega bi i hrvatski gradovi na obali, među kojima i Dubrovnik, mogli uzeti dobar dio kolača.

„Dobar dio jahti koje pratimo je na putu za Hrvatsku ili su već ovdje. U našoj floti imamo 40-ak jahti i dobrih 70 posto je ovu sezonu odlučilo provesti na Jadranu. Osim toga, čarter agencije koje su se dosad bavile isključivo čarterima jahti po Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, zbog nešto lošije epidemiološke slike u tim zemljama, ove su sezone odlučile davati čarter ponude isključivo za Jadran i Grčku,“ izjavio je Dubrovčanin dodavši kako bi se nautički turizam mogao prvi oporaviti, posebno kad je riječ o plovilima luksuznih namjera, jer unatoč krizi ta grana i nije osobito pogođena. 

Optimističan je i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo koji također smatra kako će se nautički turizam u korona krizi najprije oporaviti, a Dubrovnik ima dobre preduvjete da bude među destinacijama koje će od njega profitirati. 

„Taj će se segment turizma svakako oporaviti među prvima i biti na nešto većoj razini od ostalih segmenata. Radi se tu u prvom redu o manjim plovilima s manje posade i manje putnika. Dakle radi se o manjim zajednicama pa su, epidemiološki gledano, takva putovanja sigurnija za razliku od velikih brodova na kružnim putovanjima s kojima to nije slučaj,“ izjavio je Pezo. 

Čini se kako je Dubrovnik i u vremenu krize prepoznata destinacija, tim više što bogati gosti sa svojih jahti mogu osjetiti sve njegove čari bez turističkih gužvi, ali i zbog povoljne epidemiološke situacije. 

Lucija Komaić/Ivona Butjer

*Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik Petkom'. 

Popularni Članci