KORONAVIRUS TRESE SVIJET Pitali smo OB Dubrovnik kako bi postupali u slučaju pojave virusa, Kinezi s Pelješkog mosta do daljnjeg kod kuće

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Koronavirus zabrinuo je svjetsku javnost. Slučajevi zaraze zabilježeni su u više od 20 zemalja, među kojima i u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu, Vijetnamu. Rusija je zatvorila granicu s Kinom, a u Italiji je zaustavljen kruzer zbog sumje na koronavirus.

U Hrvatskoj, kao ni u njenom susjedstvu, nisu zabilježeni slučajevi zaraze novim virusom, no hrvatske turističke destinacije, među kojima je svakako najprepoznatljiviji Dubrovnik, često se gledaju kao područja većeg rizika zbog posjeta turista iz Kine. Iako o zarazi, a kamoli epidemiji, zapravo u hrvatskom slučaju nema ni govora, Dubrovački dnevnik upitao je je li Opća bolnica Dubrovnik spremna u slučaju ako bi se virus pojavio u Dubrovniku.

Posebni ulaz, izolacijska soba, smjernice...

„Ministarstvo zdravstva je vrlo ozbiljno pristupilo problemu moguće pojave koronavirusa. Opća bolnica Dubrovnik je od Ministarstva, a u suradnji s  Klinikom za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević', dobila vrlo detaljne smjernice kako postupiti u tom slučaju,“ izjavio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. 

Podsjetimo, Opća bolnica Dubrovnik već ima iskustvo iz pojave epidemije ospica te potom i velikog broja oboljelih od gripe. Pacijenti  koji su pri tom hospitalizirani su proveli nekoliko dana u izolaciji, tako da bolnica, prema Bekićevim riječima, ima razrađen tijek postupanja u situacijama zaraze  ili epidemije. U slučajevima velikog broja zaraženih od nekog virusa, pa tako i koronavirusa, za pretpostaviti je kako bi se zaustavio sveukupan hladni program bolnice kako bi se priistupilo zbrinjavanju bolesnika pozitivnih na koronavirus.

Opća bolnica Dubrovnik također ima 20 postelja za izolaciju eventualnih pacijenata. Uz smjernice, izolaciju i potrebnu opremu, pacijenti kod kojih bi se posumnjalo na virus bi se u bolnicu uvodili kroz posebni ulaz, namijenjen za tu svrhu. 

„Ministarstvo je dalo vrlo precizne upute kojih se pridržavamo, imamo potrebnu osobnu zaštitnu opremu, 'potrošni materijal i opremu za zbrinjavanje takvih bolesnika. 

Također, naše stručne službe imaju svakodnevne sastanke na ovu temu,“ kazao je dr. Bekić. 

Radnici iz Kine do daljnjeg kod kuće 

Kad je riječ o koronavirusu, vrlo često se povlači i pitanje radnika iz Kine koji rade na izgradnji Pelješkog mosta. Kako su za Dubrovački dnevnik potvrdili iz China Communications Construction Company, 12-ero osoba je pošlo na godišnji odmor u Kinu, no prema odluci kompanije ostaju na godišnjem odmoru do daljnjeg, odnosno dok se situacija s coronavirusom na stavi pod kontrolu.

„Stanje na gradilištu je redovito, radovi teku normalno, betoniraju se stupovi mosta predviđenom dinamikom i očekuje se za 10-15 dana dolazak broda s rasponskim čeličnim konstrukcijama i onda će, njihovom ugradnjom, konstrukcija koja "raste iz mora" polako dobivati konačne konture budućeg mosta,“ kazali su iz China Communications Construction Company koja vrijedno radi na izgradnji Pelješkog mosta.

Popularni Članci