LEGENDARNI ASTRONOM STUDENTIMA 'Dobre priče su nova nafta, vi u Dubrovniku ste u dobrom položaju' (FOTOGALERIJA)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Paula Mattos Habit
Astronom Korado Korlević održao je predavanje dubrovačkim studentima 'Komu pripada budućnost' koja je bilo središnje predavanje u sklopu 'Tjedna karijera' koje se održava na Sveučilištu u Dubrovniku.

- Važno je uspjeti postaviti si neka pitanja, a komplicirano je pitati se komu pripada budućnost. Kad izađete nakon ovog predavanja ako se ne pitate 'gdje sam ja u toj priči?' onda imamo problem - kazao je Korado Korlević koji je studentima predstavio Zvjezdarnicu Višnjan te opisao praćenje perzeida.

Nalazimo se na putu kaosa, zemlja je prekrivena ožiljcima od bivših udara, a potpuno je normalno da se događaju katastrofe, smatra višnjanski astronom te dodaje kako postoje ključanice koje se moraju otključati kako bi se dobilo odgovore na pitanja koja smo skloni mistificirati.

- Ponekad je smrt neke osobe ključanica poput Aarona Hillel Swartza koji je promijenio način kako se gleda na autorska prava ili kineskog liječnika koji je prvi ukazao na koronavirus. Pojedinci su ti u kojima je ključanica i oni biraju budućnost. To se ne događa u parlamentu ili saboru. U poslu u kojemu vi radite, vi birate budućnost što će se desiti - poručio je Korlević koji je studentima govorio o starenju, umiranju, umjetnom životu, neuroznanosti, robotima, a posebno se osvrnuo na knjigu The Dream Society danskog kulturologa Rolfa Jensena koji je predvidio što dolazi nakon informatičke civilizacije.

- Naše društvo postaje društvo doživljaja i sve proizvedene vrijednosti neće biti kao ono što znamo od prije. Ljudi su prvo bili lovci, nakon toga smo pripitomili biljke i životinje, ali i dalje smo sakupljali pa smo prešli u poljoprivredu kada je vlasnik zemlje bio najvažniji. Nakon toga 50 posto BDP-a činila je bila proizvodnja dobara i onda je došla industrijska revolucija i nakon toga informatička civilizacija u kojoj je bilo najvažnije upravljanje informacijama - naveo je Korado Korlević dodavši kako je danas najvažnija prodaja priča što je prema njegovom mišljenju nova nafta.

- Dobre priče su primjerice u turizmu, sportu, glazbi, filmu, videoigrama... Facebook je kompanija koja prodaje priče kao i Zara. I Dubrovnik je 'rasturao' za vrijeme razmjene dobara, a ne industrijskog razvoja. Dubrovnik ima fenomenalnu priču što znači da ste u dobrom položaju i treba ih izmisliti još jer prodaja priča je ono što danas čini ovo društvo i ako to netko zna onda je car i proći će dobro - naznačio je Korado Korlević usporedivši naše današnje društvo s Rimskim carstvom. Da Neron dođe u splitsku gradsku upravu, smatra Korlević, sve bi ih izljubio i pohvalio. Kamo idemo dalje, zapitao se on te dodao kako je moguć suživot nekoliko paralelnih civilizacija.

Poboljšanje kognitivnih sposobnosti, kreativnost, kritičko razmišljanje su neki od puteva uspjeha smatra Korlević, a naglasio je kako je cjelovita kurikularna reforma "toliko katastrofalna da je smiješna".

- Svatko se rodi s misijom i sposobnostima da napravi svijet boljim mjestom, a na pojedincu je da to napravi. Ako to on ne napravi onda je izgubio božji dar. Glavno je pitanje koja je vaša misija. Svatko ima mogućnost da svijet nakon njega bude bolje mjesto. Pokušajte nikad ne odrasti i budite različiti, a ne kao svi drugi - zaključio je astronom Korado Korlević koji je dubrovačkim studentima pokušao ukazati 'Komu pripada budućnost'.

Popularni Članci