NAKON SEDAM GODINA Imenovano Upravno vijeće Blagih djela uz žestoku raspravu 'je li se politika uvalila u Zakladu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Nakon sedam godina Gradsko vijeće Grada Dubrovnika imenovalo je Upravno vijeće Zaklade Blaga djela.

Predsjednik Odbora za imenovanja Ivan Jelčić izvijestio je kako je Odbor predložio imenovanje Maria Dujića, Kruna Težaka, Mara Kristića, Terezinu Orlić i Nadu Medović što je Gradsko vijeće i usvojilo s jednim suzdržanim glasom. No, tomu je prethodila rasprava vijećnika o navodnom političkom imenovanju u Upravno vijeće Zaklade.

- Drago mi je da se ova nepotrebna trakavica konačno riješila, ali ne znam jeste li vi pogledali Statut Zaklade u kojemu piše tko predlaže članove Upravnog vijeća, a Odbor za imenovanja je samo filter za Gradsko vijeće. Inače, članove predlaže upravitelj, a mi taj papir od njega nismo dobili jer on je vjerojatno predložio dva imena Maria Dujić i Kruna Težaka, a ostale je predložio gradonačelnik - kazao je Bogdanović dodavši kako mu se ne sviđa to što se "politika uvalila u Blaga djela". Inače, naglasio je kako je Zaklada građanska koja je opstala velikim trudom upravitelja.

- Ranije se predlagalo da jedan član bude predstavnik Grada Dubrovnika što bi prema mom mišljenju trebala biti Nada Medović, a sad odjedanput imamo još dva predstavnika Grada protiv kojih osobno nemam ništa. Ne bih Volio da Terezina Orlić bude iskorištena kao 'prorezak' Pera Vićana koji je bio glavni kočničar Zaklade s Androm Vlahušićem i Olgom Muratti kada su blokirali Zakladu - smatra Bogdanović koji je 2012. godine predlagan kao upravitelj Blagih djela na što se osvrnuo danas na sjednici Gradskog vijeća.

- Ja ovo ne govorim kao "uvrijeđena frajla" jer nisam tad bio izabran iako je bilo dogovoreno da vodim Zakladu par mjeseci, ali ova mi se igra ne sviđa - naznačio je Bogdanović dodavši kako u svakom povjerenstvu po njegovom mišljenju ima puno više politike nego struke. Istaknuo je kako će podržati ovaj prijedlog jer prvenstveno želi normalno funkcioniranje Zaklade. Također, Bogdanović se osvrnuo i na prema njegovom mišljenju potencijalni sukobom interesa članova Upravnog vijeća jer su predstavnici Grada Dubrovnika, a Grad i Zaklada imaju neriješene sudske sporove.

- Čije ćete interese braniti u Upravnom vijeću - gradske ili njihove?, zapitao se Bogdanović.

Gradonačelnik Franković je istaknuo kako je dobra stvar što se nakon toliko godina rješava pitanje Upravnog vijeća te posebno naglasio kako se zbog toga nije mogao raspisati natječaj za knjižaru na Stradunu zbog čega je ona ostala cijelo ljeto zatvorena o čemu je Dubrovački dnevnik već ranije pisao.

- Dogovorili smo se da imenujemo ljude koji su se oduvijek zalagali za javni interes, a čast je raditi u interesu Zaklade i Grada. Što se tiče sudskih sporova, nitko na njih ne može utjecati jer Grad Dubrovnik ima pravne zastupnike zadužene za to - rekao je Franković dodavši kako će na idućoj sjednici Gradskog vijeća Nikola Ćićo Obuljen biti predložen kao novi-stari upravitelj Zaklade Blaga djela.

Vijećnica Terezina Orlić odgovorila je vijećniku Bogdanoviću kako ona ima svoje ime i prezime te da nema potrebe da je miješaju s Perom Vićanom na što je Bogdanović dodao kako nitko nije rekao da je ona Vićan.

- Zna se u čijoj ste ekipi bili. Pa niste bili Terezina i društvo već vas je Vićan predstavio, nominirao i najavio. Nećemo se lagati, a znamo i tko je Pero Vićan i što je sve radio po pitanju Blagih djela. Meni je zapravo drago da su vas predložili kao članicu Upravnog vijeća jer jedva čekam da potvrdite Obuljena za upravitelja kojega Vićan inače ne može smisliti. Lijepo je da ste se odmakli od te ekipe - rekao je Bogdanović.

Također, i vijećnik Ljubo Nikolić iz liste Srđ je Grad smatra kako nije dobro da se politika miješa u opstojnost Zaklade.

- Zašto se toliko gurate tamo, a ne naprimjer u Udrugu Eko Omblići?, zapitao se Nikolić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica čestitao je gradonačelniku Frankoviću na "uspješnoj diplomaciji" u rješenju problema koji se sedam godina  nije mogao iznaći.

A. Čakić

Popularni Članci