KREĆU DODACI ZA PREKOVREMENE 'Ovo je tek prvi korak, sad treba riješiti zaostatke zbog krivog obračuna...'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Dodaci na uvjete rada, odgovornost i znanstveno zvanje zdravstvenim djelatnicima obračunavat će se i za prekovremeni rad.

Naime, u utorak je u Ministarstvu zdravstva potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, po kojem će se od 1. travnja isplaćivati ovi dodaci. 

Isplata navedenog nije išla od 2015. godine kad je počela primjena važećeg KU-a, pa su zbog neisplate dodataka na prekovremeni rad svoje ustanove tužili više od 4000 liječnika i drugih zaposlenici. Temljem tih tužbi potražuje se milijardu kuna. 

Ugovor su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i dva reprezentativna sindikata - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara- medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. 

Predsjednica HSSMS MT Brankica Grgurić kazala je za Dubrovački dnevnik "kako ovaj dodatak obvezuje poslodavca na plaćanje prekovremenog rada da u postotku od osnovne plaće isplaćuje uvećanje plaće s osnova posebnih uvjeta rada i iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, te uvećanje plaće za znastveni stupanj".

- Prekovremeni sati su pokazatelji nedostatka medicinskih sestara i tehnicara. Potpiosivanje ovog Dodatka nije završena aktivnost sindikata, jer imamo obećanje ministra zdravstva da će se riješiti neplaćanje prekovremenog rada, ali nije precizirano od koje godine, kao niti način obračuna i isplate. Vjerujem da će se obećano i izvršiti. Čekamo brzi poziv i ponudu ministra VIlija Beroša. - kazala je Grgurić.

Predsjednik dubrovačke podružnice  HSSMT-a Ivan Večerin dodao je kako je ovo "prvi od dva boitna koraka kojim će se riješiti problem obračuna prekovremenih sati".

-  Ovim potpisom, tj. prvim korakom riješeno je to pitanje za buduće razdoblje, jer Dodatak 3 vrijedi od 01. travnja za ubuduće. Drugi korak, koji je jednako važan, je rješavanje zaostataka nastalih krivim obračunom prekovremenih sati. Možda sad i nije najbolje vrijeme za isplatu tih zaostataka, ali svakako bi bilo dobro da od Vlade RH dobijemo neku pisanu garanciju da će se oni isplatiti čim se bude moglo, kako ne bi pošlo u zastaru. - naveo je Večerin.

- Nemojmo zaboraviti da je ovo sve rezultat dugogodišnjih pritisaka sindikata organiziranih u zdravstvu, te odluke Vrhovnog suda RH koje je u svom pravnom mišljenju zauzela stajalište koje zagovaraju sindikati od početka. - zaključio je Ivan Večerin.

Popularni Članci