Nećete vjerovati što se danas prekrasno po prvi put ove godine dogodilo na Lokrumu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Leona Rašica
Blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije svečano je danas proslavljen misom na Lokrumu u crkvici Navještenja.

Prva je to u nizu misa koje će se održavati na Lokrumu tijekom sezone svaku zadnju nedjelju u mjesecu u 11:00 sati, a vjernike će  prevoziti poseban brod. Misu je predvodio katedralni župnik don Stanko Lasić.

- Ovaj se blagdan prije slavio 2. srpnja, ali ga je Crkva prebacila u svibanj kao najljepši mjesec posvećen najljepšoj ženi Blaženoj Djevici Mariji. Ovim pohodom želimo nastaviti jednu časnu tradiciju koja je na Lokrumu živjela stoljećima – kazao je don Stanko Lasić.

Kroz propovjed se don Stanko ponajviše dotaknuo smisla pohoda Blažene Djevice Marije te onoga što je taj pohod značio upravo za svetu Elizabetu i  Ivana Krstitelja u njezinoj utrobi.

Istaknuo je kako je Djevica Marija imala snažnu želju podijeliti Radosnu vijest sa svojom rođakinjom jer "kad je čovjek radostan želi tu radost podijeliti pa žurno hiti".

 - Nakon što je Marija osjetila da je bila od Neba pozvana na najuzvišeniju službu, nije to mogla samo za sebe zadržati, nego je tu veliku radost htjela podijeliti s nekim tko će je najbolje razumijeti, a to je upravo bila jedna druga žena, trudna šest mjeseci, u poodmakloj dobi, svetoj Elizabeti. U objema je Duh Sveti učinio ono što samo Bog može učiniti – kazao je don Stanko dodavši kako je „cijela nakana Marijina pohoda bila pomoći Elizabeti, kojoj nije bilo lako jer su u ono vrijeme majke koje nisu mogle imati djece zvali nerotkinjama i smatrali da ih je Bog kaznio".

Don Stanko Lasić usporedio je ovaj pohod Blažene Djevice Marije s današnjom situacijom s nerođenom djecom.

 - Ono što je Elizabeta kazala i osjetila jest to da joj je na „Marijin pozdrav zaigralo čedo u utrobi“, ona je osjetila da je dijete živo. Kada majka to osjeti onda nema veće radosti – istaknuo je don Stanko kazavši kako  „znamo i vjerujemo da je dijete od začeća osoba. Ovo što se sada događa s nerođenom djecom je nešto što je ne samo nehumano, necivilizirano, nego i nešto  duboko i teško grešno. Bog je jedini Gospodar života, Bog daje da se život začme i svakoga stvara na svoju sliku i nitko nema pravo dirnuti u to Božje posinstvo. Zato se treba oduprijeti i Bogu hvala da ima onih koji se bore za život – zaključio je don Stanko Lasić.

Fotogaleriju i tekst prenosimo uz blagoslov Portaloko.hr-a, gdje možete pogledati cijelu galeriju. 

Popularni Članci