NEMA KRAJA RASTURANJU GRADA! HDZ-ov ministar zaustavio pročistač za vodu jer nema proračuna

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ministarstvo financija odbilo je dati suglasnost na odluku o davanju jamstva za ispunjenje obveza po dugoročnom zaduživanju jer nije donesen proračun za 2017. godinu u kojemu su bila predviđena i sredstva namijenjena izgradnji pročistača za vodu. 

Drugim riječima, zbog pada proračuna i odluke ministra Zdravka Marića projekt je stopiran, a Ministarstvo će suglasnost dati tek nakon što se donese proračun za 2017. godinu, informacija je koju je objavila Dubrovačka televizija

U kreditu za koji je Vodovod Dubrovnik dobio suglasnost od strane Gradskog vijeća na 25. sjednici održanoj u prosincu 2016. godine navedeni su brojni projekti koje je Vodovod proglasio hitnima. Među projektima koje je trebalo financirati našla se i razlika od 6,7 milijuna kuna koliko je nedostajalo za dovršetak izgradnje pročistača čime bi se trajno riješio problem zamućivanja vode na dubrovačkom području uslijed velikih oborina. Zbog ovakve odluke Ministarstva spekulira se kako bi se dovršetak izgradnje pročistača mogao oduljiti najmanje desetak mjeseci. Iako su vijećnici HDZ-a, DDS-a i KLGB 'Srđ je Grad' tvrdili kako proračun neće utjecati na živote građana, odbijenica Ministarstva najbolji je primjer kako takvo što nije bilo točno.

'Da bi Ministarstvo moglo odobriti navedeno jamstvo, treba postojati dokument o izvršenju proračuna, no on nedostaje jer proračun nije podržan odlukom većine vijećnika u Gradskom vijeću. Ovo će sigurno utjecati na rokove. Iznenadio sam se kad sam dobio ovakvu odluku, mada sam znao kako će biti posljedica zbog rušenja proračuna. Međutim nisam očekivao da to može utjecati na izgradnju pročistača,' kazao je predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović za Dubrovački dnevnik. 

No, bez obzira na novonastalu situaciju, Dujmović najavljuje kako će Vodovod Dubrovnik povući potrebne poteze kako bi pokušali riješiti problem. 

'Mi ćemo nastojati iz drugih izvora nadoknaditi izgubljena sredstva. Pitat ćemo Hrvatske vode za pomoć. Također, pitat ćemo i povjerenicu Nadu Medović i župana Nikolu Dobroslavića da tih 50 milijuna kuna, koliko iznosi kredit HBOR-a, nadoknade kako bi pročistač bio gotov navrijeme, ali i kako bi bili dovršeni i ostali projekti koji su predviđeni. Nadam se da će biti razumijevanja, no nažalost se ne možemo vratiti mjesec dana unatrag i izglasati proračun kako danas ne bismo imali ovakvih problema. Trebamo iz ove situacije izvući maksimum,' kazao je Dujmović. Ostaje pitanje hoće li Grad Dubrovnik uvažiti zahtjev Vodovoda Dubrovnik, kao i Županija mada takva kombinacija i ne mora biti nemoguća obzirom kako je upravo Grad Dubrovnik donio odluku o sufinanciranju projektu komunalne lučice Batala, što je županijski projekt. 

Osim što je projekt izgradnje pročistača na čekanju, zaustavljen je i projekt sanacije kanalizacije u povijesnoj jezgri, sanacija i zacjeljenje hidrotehničkog tunela i drugi projekti od velikog značaja za Grad. Inače, od 50 milijuna kuna kredita HBOR-a, 4,5 milijuna kuna bilo je predviđeno za sanaciju kanalizacije u povijesnoj jezgri, više od 12 milijuna kuna za sanaciju zacjeljenje hidrotehičkog tunela ispod Srđa, 6,7 milijuna kuna za završetak radova na pročistač, kao i rekonstrukcija kritičnih cjevovoda kroz Grad, projekt cjevovoda u Orašcu, Zatonu, projekti Palata 2, Štikovica, Vrbica te projekt vodoopskrbe do graničnog prijelaza na Brgatu.

Popularni Članci