NEMA VIŠE 'LIBERTASA' Vlasnici poručili: Bez obzira na promjenu imena, njegovat ćemo vezu s nasljeđem

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Lucija Komaić
Hotel Libertas je prestao postojati. Vlasnici su tijekom korona krize, bez prethodne najave, promijenili ime hotelu Rixos Libertas u Rixos Premium Dubrovnik.  

U svom dopisu Dubrovačkom dnevniku pojasnili su kako slijede koncept Rixosa koji je istu stvar napravio i u drugim mjestima gdje imaju svoje hotele. 

Tako je nakon više desetljeća iz dubrovačkog hotelijerstva nestalo ime Libertas, poznato ime nekadašnje hotelske kuće koja je svojedobno, posebno po otvorenju i godinama nakon toga, sve do 1991. bila sinonim hotelijerstva i ugostiteljstva na prostorima bivše države, ali i šire.

Bivši Hotel Libertas, danas Rixos Premium Dubrovnik, osim što je promijenio ime tijekom proteklog razdoblja, mijenja i izgled. Još uvijek su u tijeku radovi preuređenja, a oko hotela su i danas, početkom lipnja, građevinski strojevi, radnici i građevinski materijal i inventar.  

Vlasnik hotela je od 2004. turska tvrtka Rixos iz Antalyje od 2004. godine. Hotel je kupljen za 4,5 milijuna eura, a 1991. je prethodno teško stradao u Domovinskom ratu. 

Deset godina nakon početka rata, 2001. kupila ga je bugarska korporacija MG, također za 4,5 milijuna eura. Bugari su osnovali tvrtku Inex Gorica sa sjedištem u Zagrebu te namjeravali obnoviti hotel, ali nakon što je u Sofiji ubijen vlasnik MG korporacije Ilija Pavlov, došlo je do zastoja u obnovi.

Nakon brojnih inspekcijskih nadzora, gradnja je usporena te su se javili problemi s kategorizacijom. 

Hotel Libertas projektirao je 1968. Andrija Čičin-Šain, a suradnici su mu bili Žarko Vincek, kao i slikar i kipar Raul Goldoni. Libertas je godinama po otvorenju bio centralno središte brojnih društvenih događanja i proslava, a brojnim Dubrovčanima još su utkana sjećanja na novogodišnje zabave i brojne spektakularne gastronomske delicije iz kuhinje vrsnih kuhara i slastičara Hotela Libertas. 

Iz Hotela Rixos Premium Dubrovnik na upit kada je došlo do promjene imena Hotel Rixos Libertas i radi čega su pristupili promjeni identiteta starog 52 godine odgovorili su kako temeljita renovacija hotela traje još od studenog 2019. godine te da tom renovacijom uvode novi premium koncept koji predstavljaju svojim gostima i kojim će njihov hotel postati važno mjesto u gradu.

 Također su naveli kako se u skladu s politikom lanca hotela Rixos, prilikom uvođenja novog premium koncepta, nazivi hotela dizajniraju prema smjernicama da naziv ‘Rixos Premium’ slijedi lokacija hotela; dakle, u konkretnom dubrovačkom slučaju Rixos Premium Dubrovnik. Takve smjernice su već viđene kod Rixos Premium Tekirova, Rixos Premium Belek, Rixos Premium Dubai, Rixos Premium Seagate i drugih.

Iz službe marketinga su dodali kako bez obzira na to što su promijenili ime u Rixos Premium Dubrovnik, nisu odustali od nasljeđa Hotela Libertas te da je službeno  upisani naziv hotela i dalje  „Hotel Libertas d.o.o“ te da ga nemaju namjeru mijenjati jer njeguju snažnu vezu sa svojim nasljeđem te da će njegovati ime i čuvati ga u svim dijelovima hotela. Veliki dio restorana i taraca unutar hotela nose ime Libertas, obrasci su im i dalje s oznakama Libertas, uniforme su s grbom Grada Dubrovnika te tvrde kako unutar lanca Rixosa nema hotela koji je više povezan s nasljeđem svoga Grada kao što je dubrovački Rixos Premium. 

Popularni Članci