ODLUKA VLADE O GOSPODARENJU OTPADOM Realizacija projekta sortirnice sredstvima iz EU fondova

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Čistoći su sa veseljem dočekali jučerašnju sjednicu Vlade RH na kojoj je donesena i Odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom.

'Kao što smo već izvijestili javnost, u travnju ove godine su usvojene izmjene i dopune prostornog plana u Općini Župa Dubrovačka, čime su stvoreni preduvjeti za planirani razvoj projekta sortirnice suhih reciklata u postrojenju Čistoće. Spomenuta odluka Vlade će omogućiti razvoj i realizaciju ovog projekta sredstvima iz EU fondova. Već krajem prošle godine je završena predstudija isplativosti, a Fondu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti je dostavljena pripremna dokumentacija. U tijeku je izrada idejnog projekta, a i sve naredne aktivnosti će biti koordinirane sa nadležnim Ministarstvom i Fondom, kako bi projektna dokumentacija bila pravovremeno usklađena sa zahtjevima EU. Sukladno donesenoj odluci, ovaj zahtjevni projekt je planiran za količinu do 30.000 tona/godišnje, izvor financiranja uključuje JLS, FZOE i EU.  Nositelj projekta je JLS, a su-nositelj Čistoća i Ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti', stoji u priopćenju Čistoće.

Na sjednici Vlade je donesena i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Uz čitav niz aktivnosti planiranih za razdoblje 2017-2022 je i primjena naplate prikupljanja i obrade miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada po količini. 

Ova uredba pomoći će u realizaciji mjera koje su zacrtane  Planom gospodarenja otpadom, a s ciljem uspostave kvalitetnog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada. 

Popularni Članci