PITALI SMO DUBROVČANE Može li nova ministrica turizma, koja ne dolazi iz turizma, spasiti turizam?

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Davorin Visnjic/PIXSELL
Jedno od važnijih ministarstava, ono turističkog predznaka, dobilo je za čelnu osobu Nikolinu Brnjac koja ne dolazi iz turističkog sektora. Može li to funkcionirati odgovaraju Dubrovčani iz turističkog sektora

Hrvatska ima novu ministricu turizma. Radi se o Nikolini Brnjac, a njena puna funkcija glasi ministrica turizma i sporta.

Brnjac je inače doktorirala Tehnologiju prometa i transporta na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti.Dosad je radila kao državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te je istu funkciju obnašala i u  Ministarstvu vanjskih poslova.

Otkud turizam i sport? Može li ministrica turizma biti osoba koja ne dolazi iz tog sektora? Koja su područja ona na koja bi trebalo staviti naglasak u ovom specifičnom razdoblju pandemiološke krize izazvane koronavirusom? To su neka pitanja na koja smo potražili odgovore kod Dubrovčana koji se direktno ili indirektno bave turizmom.

ŽUPAN RUSKOVIĆ: ŽENE SU HRABRIJE OD MUŠKARACA

Nekadašnja ministrica turizma Pave Župan Rusković kaže da  joj je drago jer se radi o ženi.

- Nemojte me shvatiti krivo, ali iz mog dosadašnjeg iskustva mi se čini da su žene hrabrije od muškaraca, tako se barem pokazalo u konkretnim slučajevima. Što se tiče njezine struke i znanja, teško mi je više komentirati jer nismo kontaktirale. No, ne mislim da je bitno da je iz sektora turizma - govori Župan Rusković.

- Važno je da ima tim kojem vjeruje i da onda brzo uči. Ne vjerujem da bi se primila toga da ne misli da će uspjeti. A što se tiče sporta i turizma, uopće ne mislim da je to loše. Pretpostavljam da se ona neće baviti sportom, nego će imati nekoga tko je tu "doma". A da će ona to koordinirati - govori Župan Rusković.

Što se tiče mjera koje bi trebalo poduzeti, kaže da je osnova svega "oživjeti turizam, ali ne onako kakav je nekoć  bio".

- Treba analizirati situaciju, ali da poanta ne bude na onome kako je dosad bilo. Treba ići na smjer koji je održiviji, prihvatljiviji. Sad nema prometa, logično da neke od mjera trebaju biti subvencije kako bi firme opstale, to ne treba dovoditi u pitanje. Ali prije svega, treba učiniti analizu i pronaći model kako se dugoročno prilagoditi ovoj situaciji - objasnila je ona.

NIKOLINA TROJIĆ: SAD VIDIMO PRAVO LICE IZOLIRANOSTI

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić rekla je kako mislim da sektor iz kojeg dolazi nova ministrica nije toliko važan

- Imali smo neke koji su dolazili iz tog sektora pa se nisu pokazali. Turistički sektor ne znači da će osoba dobro kormilariti ministarstvom. Vjerujem da premijer zna zašto je postavio Nikolinu Brnjac na to mjesto i da ne bi postavio osobu koja se s izazovima ne bi znala nositi. Mislim da ona sad treba znati prije svega dobro slušati i znati procijeniti momente kad i kako reagirati, biti čvrsto povezana s terenom, a uz to imati odlične operativce. Dosad smo znali imati probleme jer bi nedostajala poveznica sa stvarnim životom i procjenom realnih potreba. Imali smo situacije da se odluke donose bez konzultacije s onima na koje se odnosi. - rekla je Nikolina Trojić.

Dodaje kako kao predsjednica ŽK Dubrovnik očekuje da će "ministrica imati sluha za specifičnosti koje se odvijaju u cijeloj državi, ali posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji".

- Kod nas je situacija drugačija. U ostatku države još ima nešto turista, a mi nismo autodestinacija, i sad vidimo pravo lice izoliranosti. Očekujem da će ministrica napraviti đir kad sjedne u fotelju i vidjeti stanja na terenu. To je osnova priča. - dodaje.

"MORAMO UOČITI ŠTO RADI NAŠA KONKURENCIJA"

Na pitanje o mjerama, Trojić je istaknula nužnost nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta,

- One se trebaju odnositi na sve sektore gdje je pad prihoda. I moraju biti progresivne u tom smislu da je veća potpora što je veći pad prihoda. No, ne bi smjela tu biti samo jedna razina, recimo 60 posto. Tako se potiče nerad, jer ako je nekome pad prihoda 55 posto, onda ga potičete na nerad. Mislim da bi se trebalo gradirati na 20, 40 i 60 posto, pa neka se isplaćuje dvije, tri ili četiri tisuće kune. Odnosno, bilo koji iznos koji se procijeni shodnim, ali da bude po sistemu gradacije. - rekla je ona, dodajući da treba osloboditi poreza za plaće na dio koji se subvencionira.

- Treba smanjiti i PDV te posebne stope na turizam i proizvodnju hrane i pića. Tu moramo uočiti što radi naša konkurencija, naš je prijedlog da to ide na deset posto. Ostale zemlje imaju ispod deset posto. Također, uvesti potpore za subvencionirane letove prema Dubrovniku, ali i smanjenje cijena autoputa od Zagreba do Dubrovnika, kao i porez na reinvestiranu dobit kako bi se potaknule investicije i pokrenuli novi investicijski porezi. Krizna nulta stopa PDV-a u turizmu na račune koji se fakturiraju u inozemstvu za vrijeme trajanja krize bi se odnosila na strane turoperatere koji dovode goste u Hrvatsku, bez toga smo u teškoj situaciji u odnosu na konkurenciju. Naravno, treba kreirati i situaciju kako bi se  ova sredstva od Europske unije što prije upotrijebila u  svrhu očuvanja radnih mjesta,   - dodala je Trojić.

MARUŠIĆ: JASNO JE DA JE OVA POZICIJA POLITIČKA

Predsjednik strukovne grupe turističkih agencija pri HGK i  vlasnik agencije Dubrovnik Travel Daniel Marušić govori kako se njemu čini da je na to mjesto trebala biti postavljena osoba koja je stručna u ovoj oblasti.

 - Ona nije stručna, jasno je da dolazi iz političkog miljea i ta pozicija je politička. S te strane, sad kad se turizam treba repozicionirati, pa nam zaista možda treba stručnija osoba. Ali s druge strane, prerano je reći i ocijeniti nju na temelju toga. Možda se baš radi o osobi koja će opravdati poziciju, tako da bih rekao da joj treba dati vremena. Možda bude dobra koordinatorica. To je najvažnije. Sad ionako ništa nije normalno, pa je 2021. godina gdje se ona zaista treba pokazati. - rekao je on.

Na pitanje o turizmu i sportu, kaže da ne vidi smisla povezivati to dvoje.

- To je kao da mene stavite u stručnu grupu građevinarske struke. - dodaje.

Što se tiče konkretnih radnji novog ministarstva, istaknuo je da kao prvo treba znati da su Istra i sjever Hrvatske potpuno drugačiji proizvod od Dubrovnik.

- U nas su bili gosti veće platežne moći, oni su dominirali. Naglasak je bio na avio goste. Sad vidimo kako smo tu ograničeni. Uz sve to, treba reći da oni koji dolaze avionima su hrabriji jer imate više slobode kad u ovoj situaciji dolazite automobilima. Dakle, mi nismo prosječna destinacija, ali mislim kad se to normalizira da ćemo se vratiti na broj jedan. Naravno, uz trud i odricanje. Ali ćemo se vratiti. Sad me i boli što se mnogi izruguju Dubrovniku, mi se nikad nismo rugali drugima, bili smo promotor turizma, perjanica turističkog gospodarstva. Ali mi smo uvijek bili trpeći i samostojeći, uvijek smo izlazili kao pobjednici pa će to opet biti tako. I u tom smislu nadam se da će se dobro nastaviti suradnja s Vladom i Ministarstvom turizma - objasnio je Marušić.

MILOVČIĆ: MISLIM DA JE DOBRO DA TURIZAM IDE UZ SPORT

Predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnika Maja Milovčić ističe da joj je iznimno drago da je "Ministarstvo turizma ostalo zasebno ministarstvo te da se sport vezao uz Ministarstvo turizma".

- To će u marketinškom smislu honorirati sva naša sportska postignuća i biti dodatni poticaj  onim segmentima turizma povezanim s aktivnim turizmom, zdravim životom u zdravom okolišu - kazala je.

Kaže da njenu struku ne smatra zaprekom u budućem poslom.

-  Uostalom, Ministarstvo turizma, sustav HTZ-a je vrlo dobro ekipiran znalcima iz turizma koji će joj biti podrška, nadam se. Brnjac spada u mladu generaciju političara i to me osobito raduje.  Budući da je mlada ne sumnjam da  neće uspjeti - rekla je.

- U ovom specifičnom razdoblju koronavirus pandemije najvažnije je da budemo odgovorni i prisebni, štititi svoje zdravlje i zdravlje ovih prvih turista koje imamo u Hrvatskoj. S obzirom na sve teškoće traži se i naš doprinos u očuvanju radnih mjesta, kvalitetni pristup svakom gostu i pokazati da smo u ovoj situaciji na visini zadatka. Koliko god ovo stanje bilo teško u marketing se mora ulagati i poticati našu prepoznatljivost kao zdravog i sigurnog odredišta. Slijedi nam par teških godina kad više ništa neće biti isto i moramo se prilagoditi novim trendovima putovanja. Ovo je vrijeme koje možemo iskoristiti za sve ispravke „grešaka“ i poboljšati kvalitetu u svim uslugama, - zaključila je Milovčić.novo i

Pitali smo i direktoricu TZ Grada Dubrovnika Anu Hrnić što ona misli o ovom imenovanju.

- Pozdravljam spajanje ministarstva turizma i sporta, smatram da je to odlična kombinacija i da će vrlo uspješno funkcionirati. Naši sportaši i njihovi uspjesi su izvrsni ambasadori hrvatskog turizma. Očekujem senzibilitet prema jugu Hrvatske i specifičnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Najvažnije je pomoći sektoru i prevladati teškoće i izazove, te već sad aktivno raditi na pripremama za sezonu 2021. - rekla je Hrnić.

*Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik petkom'. 

Popularni Članci