PITALI SMO IH ŠTO MISLE Gradski vijećnici podijeljeni u stavovima oko zabrane rada nedjeljom

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: DD
Rad nedjeljom u trgovinama tema je koja se ustvari svako nekoliko pojavljuje u hrvatskom javnom prostoru.

U žižu javnosti dospjela je jer je jedna od epidemioloških mjera bila upravo zabrana rada nedjeljom, a zatim je postalo i jasno kako premijer Andrej Plenković ukoliko dobije ponovo povjerenje birača planira posebno regulirati plan nedjeljom. Rekao je tako za Jutarnji list da je stav HDZ-a kako nedjelja treba biti neradni dan bez obzira na epidemiološku situaciju te kako su spremne izmjene zakona prema kojima bi nedjelja postala neradni dan bez obzira na epidemiološku situaciju.

Jedni misle kako nedjelja treba biti neradna, drugi pak kako je to ideološko pitanje kojom se ova Vlada približava stavovima Crkve, a mi smo pitali dubrovačke vijećnike što oni misle o tome.

DORŠNER (HDZ): MORAMO PREDNJAČITI U POŠTIVANJU KRŠĆANSKE EUROPE

Katarina Doršner (HDZ) smatra da se nedjeljom ne treba raditi.

- Svakako sam za slobodnu nedjelju, čovjek nije stvoren samo za rad, on nije stroj, mora i razmišljati, živjeti svoj osjećajni život. Tu je obitelj, čovjek se mora družiti, njegovati odnose. Ako se samo radi, onda se postaje rob rada. - rekla je Doršner.

- Rad je važan, ali ne smijemo biti robovi bilo čega. Neki sistemi manipuliraju radom i profitom i uništavaju ljudske vrijednosti, a tekovina civilizacije i demokracije, na kojima počiva i Europa, jest da se čovjek oslobodi svakog robovanja. - dodaje Doršner.

- Mislim da bi mi morali prednjačiti u tome, kao država koja poštiva vrijednosti kršćanske Europe. U Bibliji stoji da je stvaranje svijeta trajalo šest dana, a sedmi je Bog odredio za odmor. Sigurno se i tu nalazi smisao koji opisuje čovjekovu egzistenciju i njegov bitak. - navela je Doršner.

BOGDANOVIĆ (HSS): TO JE HIPOKRIZIJA

Vido Bogdanović (HSS) ne dijeli njezino mišljenje.

- Zabrana rada nedjeljom je čista hipokrizija. Ogroman broj zanimanja jednostavno mora raditi nedjeljom. I sad, smiješno je arbitrirati o tome tko smije, a tko ne smije raditi. To nije pitanje za Vladu nego za poslodavce, radnike i sindikate. - ističe Bogdanović.

- Treba dopustiti poslodavcu da radi nedjeljom, kao i radniku koji želi raditi. A Sindikat je taj koji se sukladno tome treba izboriti za povlaštenu cijenu tog rada, kako nedjeljom, a tako i blagdanima. - precizirao je on.

RAGUŽ (DUSTRA): NEKA SE RAD NEDJELJOM PLATI TRI PUTA VIŠE

DUSTRA-in Željko Raguž kaže da i u samoj stranci kojoj je na čelu bilo dvojbi oko rada nedjeljom.

- Mi smo ipak za rad nedjeljom, ali da se on plati pošteno, neka se poveća koeficijent i to tri puta da bude veći nego u redovnim danima. - rekao je Raguž.

- Ne trebamo se tu povoditi za ideološkim pitanjima, ne trebamo se baviti uopće s tim. Mi u DUSTRA-i se u našim promišljanjima oko rada nedjeljom uopće nismo bavili  pitanjem ideologije, već gledamo stvari ekonomski. Lijepo je da su ljudi uz obitelj, slažemo se, ali treba im se omogućiti i rad, uz uvjet da za to budu adekvatno plaćeni. - naglasio je Raguž.

Orlić (DDS): NIJE TO TAKO JEDNOSTAVNO

Vijećnica DDS-a i nekadašnja predsjednica Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić navela je da se ova tematika treba promatrati kroz dvije pozicije.

- Jedna je pozicija liberalne ekonomije, tako gledajući rad nedjeljom se mora dozvoliti. Pogotovo na Jadranu, zamislite da ne rade nedjeljom trgovine. No, ova odredba se ionako odnosi na velike shopping centra koji uništavaju male prodavače. Austrija je to regulirala i drži se zakona 50 godina. U Austriji shopping centri ne rade već 50 godina. A u nas nema jasne strategije već smo sve prepustili trgovačkim lancima koji tko zna kako plaćaju svoje radnike. - rekla je Orlić, koja je dodala i da smo tako uništili malu trgovinu.

- Tu je i socijalni aspekt obitelji. Istina jest da se toliko radi da se obitelji nemaju kada družiti. Opet, treba misliti i na turističke zone. Stoga, to je složeno pitanje. No, treba znati što se želi i toga se držati. Osobno, moram reći da sam ipak za onu opciju koja nije za rad nedjeljom, osim turističkih zona gdje bi se dala prilika malim poduzetnicima koji žele raditi da se radi, a sve to može se posebno regulirati. - objasnila je Orlić.

OBRADOVIĆ (HNS): A što je sa ženama iz trafika?

Protiv zabrana je HNS-ov Miho Obradović.

- Mogu govoriti osobno, a ne u ime stranke. Protiv sam svih zabrana. Nejasno mi je ovo što čujemo o načinu tog rada, nešto 14 radnih, 12 neradnih nedjelja, itd. Tko je sjeo i to odredio? Moramo misliti i na krajeve gdje nema turističke sezone, te na one gdje ona traje dva mjeseca ili devet mjeseci. - rekao je Obradović.

- Treba osigurati jedan dan u tjednu slobodno, na poslodavcu je da to osigura. Ako će se raditi nedjeljom, to treba biti više plaćeno, što treba osigurati Zakonom o radu. No, zabraniti rad nedjeljom? Zamislite na Jadranu da ne radi niti jedna trgovina? A što je onda  s trafikama, ženama koje rade na trafici? Radnicima na pumpi? - zapitao se Obradović.

ŠIMAC BONAČIĆ: OČITO JE NACIONALNI STOŽER POSTAO IZBORNI STOŽER HDZ-A

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) smatra da je ova tema ispolitizirana.

- Ne znam je li sad vrijeme za tu važnu temu. S jedne strane, sad su izbori. S druge strane,  čini se da se o tome pokušalo govoriti preko korona krize. Bilo je čudno i smiješno da Nacionalni stožer zabranjuje i ukida rad nedjeljom, a da nema dokaza o tome da se rad nedjeljom može dovesti u svezu s koronavirusom. Očito je Nacionalni stožer postao izborni Stožer HDZ pokušavajući vratiti glasove desnice.  Ako su se htjeli baviti s tom temom, imali su četiri godine, a ne čekati zadnje dane mandata. - rekla je Šimac Bonačić

Što se tiče samog rada, dodaje kako su zaboravljeni i oni koji rade u drugim službama, a ne samo u trgovinama. Dodaje i kako u trgovinama većinom rade žene koje su  inače potplaćene. 

- Treba povećati dnevnicu za rad nedjeljom. Treba osigurati jedan dan tjedno slobodno, a nedjeljom povećati dnevnice. Uvesti i  novčane kazne za poslodavce koji to ne poštuju. Ima puno slučajeva da su radnice i radnici izrabljivani. Ovo je bitna tema koju treba dobro analizirati i u središte svega staviti radnik. Jednostavno, ako se gleda samo zabrana rada nedjeljom, tada ona može značiti i gašenje radnih mjesta. - izjavila je.

Zaključila je kako je jako puno trgovina otvoreno i "kako smo pustili duhove velikih centara i uništili kvartovske butige".

- To je sad druga tema, ali barem adekvatno zaštitimo radnike da se ne dozvoli uništavanje tih ljudi. Omogućimo im da radimo, ali ih adekvatno platimo. - precizirala je Tatjana Šimac Bonačić.

Popularni Članci