POBUNA U MOLUNTSKOJ 'Postali smo Ulica smetlišta, smrad je nesnosan i prijeti nam zaraza!' (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović, Lenko Garbin
Zamislite da izađete na prelijepu taracu svoje kuće, dan je sunčan, pijete kavu i čitate novine, a onda u jednom trenutku nesnosni smrad krene se širiti zrakom do nepodnošljivosti boravka na otvorenom. I tako svakim danom.

Lenku Garbinu iz Moluntske ulice u Lapadu život zagorčavaju velike kante za smeće naslonjene na zid njegove kuće. Svakim danom tu građani ovog lapadskog mnogoljudnog naselja odlažu komunalni, a često i krupni otpad što nije dozvoljeno prema zakonu o komunalnom redu.

- Razumijem da susjedi moraju bacati smeće negdje gdje je dozvoljeno i to je ovim slučajem ovdje, no to nije najbolje rješenje. Teško je naći rješenje za ovaj problem, ali potrebno je zbog zdravlja stanovnika jer se mogu proširiti bolesti zbog mačaka i miševa koji kopaju po smeću. U urbanim sredinama primjerice Zadru, Šibeniku, Splitu, nema ovako velikog odlagališta nego svaka privatna kuća ima svoju kantu za smeće koje su zatvorene i tu se odlaže otpad. Za jedan turistički grada ovo je nepristojno, a tu još neodgovorni pojedinci odlažu stare madrace, špahere, mašine za rublje - kazao nam je Lenko Garbin koji zahtjeva rješenje ovog problema u čemu ga podržavaju i susjedi iz Moluntske ulice Nikša Runje i Boris Dujmović.

- Ovo je katastrofa! Nedjeljom se ne kupi smeće pa je predvečer jako ružno. Zimi se nekako i može podnijeti, ali ljeti nikako. Sredinom kolovoza prošle godine bila je tu gomila smeća, a jedan par iz Japana je to fotografirao mobitelom. Prišao sam im i na engleskom ih pitao zašto fotografiraju, a oni su mi rekli kako je ovo strašno i da više neće doći u Dubrovnik, a rekli su da će slike poslati u Japan. E to je sramota! - kazao je susjed Runje najavivši kako će idući tjedan poći u Čistoću i reći što ga tišti dugi niz godina.

Lenko Garbin smatra kako je neprimjereno za Dubrovnik da se smeće odlaže na ovakav način u blizini obiteljskih kuća.

- Ma ovo nema ni u Africi... Vidio sam nešto slično na Jakuševcu u Zagrebu, ali mi nismo Jakuševac. Čini mi se da su granice prijeđene i da je naša ulica postala - Ulica smetlišta - govori Lenko Garbin koji je diže zid od svoje kuće jer mu neodgovorni susjedi ponekad iz automobila bacajući smeće pa umjesto u kontejner, ubace vrećicu u dvorište.

Popularni Članci