VAPE ZA OBNOVOM 'Kaše ovako mogu stajati još stoljeće, a mogu se srušiti sutra'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Kaše su u jako lošem stanju i one vape za rekonstrukcijom, zaključak je docentice na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru Irena Radić Rossi koja je u skolopu pilot projekta Dubrovačke razvojne agencije 'Povijesno i geo-arheološko istraživanje lukobrana Kaše u kontekstu dubrovačkog Porta' predstavila saznanja vezana za ovaj značajan zaštitni znak Dubrovnika.

Projekt inače okuplja više partnera koji su usmjereni na proučavanje povijesnih luka kao ekoturističkih destinacija. Dubrovnik se odlučio na istraživanje lukobrana Kaše koji je zaštitni znak Grada od kraja 15. stoljeća, od kada je napravljen, i još uvijek je u funkciji iako je u jako lošem stanju.

Docentica sa zadarskog sveučilišta Radić Rossi istaknula je kako su 2018. i 2019. godine napravili povijesno i arheološko istraživanje koje ih je iznenadilo rezultatima jer su prema njezinim riječima pronašli dio lukobrana za koji se nije znalo da postoji. Docentica Irena Radić Rossi smatra kako Kaše treba prije svega sanirati, a njihov zadatak je bio ispitati potencijal kojega one imaju.

- Kaše stvarno imaju potencijal da se virtualno prikažu u turističkom vodiču, na tabletima ili negdje na prozoru Pomorskog muzeja gdje bi se tako prikazao njihov povijesni razvoj; izgradnja dijelova, spajanje u cjelinu, odbacinje... Bilo bi jako atraktivno kad bi turisti imali priliku vidjeti razvoj - kazal je Irena Radić Rossi dodavši kako je potrebno napraviti temeljito arheološko istraživanje budući da su Kaše u lošem stanju, svaki kamen se pomaknuo s mjesta, struktura je uzdrmana.

- One ovako mogu stajati još stoljeće, a mogu se srušiti sutra. To sve ovisi o prirodnim katastrofama jer ako se nešto dogodi u Dubrovniku onda će one nastradati, to je sigurno. Jednostavno može se ostaviti i čekati te pri tome moliti Boga da se ne dogodi neki potres. Činjenica je da vape za rekonstrukcijom, ali ona nije jednostavna. Planirano je injektiranje betona, ali ja mislim da to nije najsretnije rješenje. Kašama treba pristupiti na drugačiji način, pozornije nego se to činilo prije - zaključila je je docentice na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru Irena Radić Rossi.

A. Čakić

Popularni Članci