PREDAVANJE I RASPRAVE Studenti prestižnog američkog sveučilišta posjetili dubrovačku Ekonomiju (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku danas su posjetili studenti i profesori Kelley School of Business, Indiana University, iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prema istraživanjima Bloomberg Businessweeka, zadnjih godina Kelley School of Business je rangirana kao četvrta poslovna škola u SAD-u i zauzela je prvo mjesto među javnim poslovnim školama.

U sklopu posjeta kolega iz SAD-a studentima dvaju sveučilišta, održano je predavanje Branka Baričevića, veleposlanika RH pri EU. Tom je prilikom bilo govora o Brexitu tj. izlasku velike Britanije iz Europske unije.

'To nije bila dobra odluka i mi iz EU smo nesretni zbog toga. To je bio gubitak, kako za Europu, tako i za Veliku Britaniju. No, to je tako i to je demokracija,' kazao je te naglasio kako je većina mladih glasala za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. 

Govorio je i o budućnosti EU. 

'Koja je budućnost EU? Mi to ne znamo, ali znako kako je EU najveće i najbogatije tržište. Želimo zadržati otvorena vrata za svih. Primjerice, edavno je s Kanadom potpisan trgovinski ugovor,' kazao je te dodao kako Europa zauzima 25 posto ukupnog PDP-a. Kako je pojasnio, zbog toga brojne osobe iz drugih kontinenata dolaze u Europu, ali je istaknuo kako su oni Europi potrebni jer se natalitet pogoršao. 

U tom kontekstu je upozorio na problem ksenofobije koja nije rijetkost u Europi, a koja je u potpunosti neprihvatljiva. 

Nakon predavanja, hrvatski i američki studenti imali su priliku raspravljati o o sličnostima i različitostima sustava obrazovanja dvaju država.

Popularni Članci