Predsjednica u Dubrovniku komentirala ćirilićne plakate sa sloganima: Mi se sa srpskom zajednicom jako dobro razumijemo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Povodom proslave Dana dubrovačkih branitelja i 28. obljetnice obrane grada u Domovinskom ratu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Dubrovnik.

Dolaskom u Dubrovnik Grabar-Kitarović je odgovorila na novinarsko pitanje kako nije došla u sklopu predsjedničke kampanje nego je tu "po dužnosti koju ima kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i predsjednica". Također, odgovorila je na novinarsko pitanje hoće li pomilovati Milana Bandića ako završi u zatvoru jer je prethodno rekla da će mu nositi kolače ako bude optužen.

- Dajte, molim vas... Jeste li vi ozbiljni novinari ili Radio Mileva? Primite se ozbiljnih pitanja, a ne hipotetike... Svaka osoba u ovoj državi je nevina dok joj se ne dokaže krivnja. Svaka osoba, koja je državljanin Hrvatske, je nevina dok mu se krivnja ne dokaže. Ja ću se za to boriti, ne samo za Bandića nego za sve - kazala je predsjednica te na upit novinara prokomentirala plakate Srpskog narodnog vijeća na ćilici na kojima su ispisani slogani predsjedničkih kandidata.

- SNV bi se duboko trebao pokloniti hrvatskim braniteljima koji su omogućili demokratski sustav u kojemu svatko ima pravo reći što misli, no u toj slobodi se odgovara za izgovorenu riječ. Mi se sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj jako dobro razumijemo - odgovorila je ona osvrnuvši se na kritike predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji joj je poručio da odnese kolače u neke od škola.

- Obišla sam puno škola za razliku od njega. Pokrenula sam projekt Hrvatska čita, jer sam znala uočiti gdje postoji problem. Ministrici obrazovanja koja je stupila na dužnost odgovornost ne počinje od početka službene reforme. Svi moramo raditi najbolje što možemo. Ako su PISA rezultati gori znači da nešto ne štima s kurikulumom. Bitno je da reforma ide dalje, a ona ne ovisi samo o ministrici. Moramo se prestati ideološki dijeliti o reformi obrazovanja. Ako kaskamo u računalnoj pismenosti i svemu drugom u čemu kaskamo, znači da nešto ozbiljno ne štima s hrvatskim školskim sustavom. Mislim da je najbolje pitati nastavnike kako ide reforma, u kakvim uvjetima rade, i pitati roditelje koliko vremena moraju provoditi s djecom za program koji je prepun činjenica, a ne učenja korisnih vještina - kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Popularni Članci