PREDSTAVNICI INTERPOLA U DUBROVNIKU Božinović upozorio na problem vatrenog oružja, izjave o Todoriću nije davao (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
 Interpolov simpozij o vatrenom oružju i forenzici – IFFS 2017. (Interpol Firearm Forensics Symposium) održava se od 17. do 19. listopada u hotelu Palace u Dubrovniku. 

Simpozij je okupio oko 300 stručnjaka iz područja kriminalističkih istraga kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem, forenzične eksperte iz područja balistike i vještačenja vatrenog oružja i streljiva te predstavnike međunarodnih kompanija u području forenzične obrade oružja. Ovogodišnji, četvrti po redu, simpozij nosi naslov Crime Gun Intelligence Focused on Results, a predvodit ga glavni tajnik Interpola Jürgen Stock. Osim Stocka, na konferenciji sudjeluje i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je dao izjavu za medije nakon samog otvaranja konferencije te je tom prilikom istaknuo pozitivne korake koje je Hrvatska napravila po pitanju djelovanja u okvirima Interpola.

„Hrvatska sljedećeg mjeseca obilježava 25 godina u Interpolu koji je svih ovih godina postao jedan od naših najvažnijih partnera u međunarodnoj suradnji. Upravo smo otvorili četvrti simpozij o forenzici Interpola koji je okupio više od 300 sudionika iz 70 zemalja svijeta. Sljedećih nekoliko dana oni će s predstavnicima kompanija koje rade u ovom području razmijeniti iskustva o najnovijim dostignućima i kriminalističkim istraživanima, forenzičkim obradama vezano uz vatreno oružje,“izjavio je Božinović.

Govoreći o vatrenom oružju, kazao je kako ono predstavlja ozbiljnu prijetnju općoj sigurnosti.

„Vatreno oružje nije samo predmet kaznenih dijela s obzirom na nelegalno posjedovanje nego predstavlja i jednu prijetnju, opasnost za opću sigurnost. Nedavno smo na primjeru Las Vegasa vidjeli što može naoružani pojedinac učiniti i kakvu štetu napraviti. Ubijeno je 59 ljudi, a više od 500 ih je ranjeno. To nas sve upozorava da na ovom području moramo pojačati suradnju, a što je bio jedan od održanih simpozija u Singapuru,“ istaknuo je.

Podsjetio je kako je Hrvatska napravila pozitivne pomake po pitanju borbe protiv zaostalog oružja iz Domovisnkog rata koje je predstavljalo problem.

!Kao što sam istaknuo, posjedovanje nelegalnog oružja u Hrvatskoj je posljedica zaostalog oružja iz Domovinskog rata, no Hrvatska je tu odmah krenula u preventivne aktivnosti i provela jednu od najuspješnijih akcija u povijesti UN-a, a koja je nosila ime Manje oružja, manje tragedija. Prema našim podacima, skoro 60 tisuća komada oružja je predano na taj način i oko 20 milijuna streljiva. Hrvatska je na ovom području izuzetno aktivna, a kao što smo mogli čuti, naš nacionalni ured u Zagrebu je među najaktivnijim uredima u svijetu, i to među 10 najaktivnijih posebno kad se u obzir uzme korištenje raspoloživih baza podataka. Samo ove godine 42 milijuna osoba je provjereno, 45 milijuna putničkih dokumenata, 23 milijuna vozila. Hrvatska policija je prva uvela i mobilni pristup Interpolovim bazama podataka. Nedavno smo uveli i schengenski informacijski sustav. Neka od naših rješenja su preuzeta i od strane drugih policija,“ rekao je Božinović.

Kazao je ponešto i o naporima koji se rade u cilju što sigurnije turističke sezone.



„Ove godine, zajedno s hrvatskim policajcima, su patrolirali policajci iz 17 zemalja članica Inerpola, a iduće godine će im se pridružiti i kolege iz Kine. Prije nekoliko mjeseci je potpisan protokol o suradnji, a kao dodatna potvrda ugleda Hrvatske u sustavu Interpola je i konferencija koja će se održati u veljači sljedeće godine,“ rekao je.

Nekoliko riječi kazao je i Stock.

„Ovo se događa u vrijeme kad se rizici upotrebe nelegalnog vatrenog oružja i terorističke prijetnje pojavljuju kao sveprisutna pojava u svijetu. Svjedoci smo kako se sveukupno korištenje vatrenog oružja u svijetu predstavlja prijetnju našim prostorima, zemljama i svijetu. Ovaj simpozij daje priliku kako bi se proširila mreža suradnje i poboljšala razmjena informacija te kako bi se doskočilo problemu nelegalne upotrebe vatrenog oružja i terorizma," rekao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska jedan od glavnih partnera Interpola te kako se nalazi među 10 zemalja koji najviše koriste njihovo sučelje.

„Kao domaćin ovog simpozija, Hrvatska se još jednom dokazala kao jedan od glavnih partnera Interpolu protiv ove sveprisutne prijetnje. Hrvatska se nalazi među 10 zemalja koje najviše koriste naše sučelje za istragu vozila i putničkih dokumenata te je na taj način jedan od vodećih partnera Interpola. Hrvatska je bila i dio operacije koja se borila protiv krijumčarenja oružja. Akcija koja je uključivala gotovo 7 800 policijskih službenika, a koja se provodila u 23 zemlje, kao ishod ima 149 zapljena oružja. To je bila značajna akcija čiji je rezultat zapljena opasnog vatrenog oružja i oduzimanja istog kriminalcima na ulicama. Zadovoljan sam podrškom koju pruža Hrvatska, a Hrvati mogu biti ponosni na rad njihove policije u svrhu sigurnosti samih građana,“ zaključio je Stock.

Nakon konferencije nije bilo pitanja za novinare, a Božinović nije htio davati izjave oko afere Agrokor i uhićenja.

Popularni Članci