PROSVJED NA STRADUNU 'Ne želimo da mladi bježe iz svoje Domovine zbog političkog pritiska na struku!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Tea Stjepović
Inicijativa 'Hrvatska može bolje' organizira masovni skup podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi kako bi se poslala poruka da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva. Okupljanja se održavaju u više hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik gdje će se ono održati u 18.00 sati, u povijesnoj jezgri. 

Đurđica Bender Masle je jedna od osoba iz Dubrovnika koja je i sama sudjelovala u stručnoj radnoj skupini za građanski odgoj i u ime struke je pozvala sve da se pridruže sutra mirnom prosvjedu jer Hrvatska može i treba bolje. 

'Izradili smo 52  dokumenta, predstavili ih po cijeloj Hrvatskoj, raspravljali o njima s kolegicama i kolegama. Uvažili smo mišljenja iz stručne rasprave i ugradili ih u dokumente.  Prvi je put u Hrvatskoj stručna rasprava provedena na ovaj način. Tijekom stručne rasprave stiglo je više od 2700 komentara, više od 1800 zaključaka sa skupova, više od 900 stručnjaka i institucija dostavilo je svoja mišljenja, a više od 64.000 učiteljica i učitelja i drugih stručnjaka sudjelovalo je na skupovima. „Stručnost iznad svega!“ osnovna je misao vodilja svih koji su sudjelovali i dali svoj doprinos,' kazala je Bender Masle. 

Kako dodaje, glavni razlog je da naši učenici mogu primijeniti znanja naučena u školi u svakodnevnome životu i snaći se u novim i nepoznatim situacijama, da budu konkurentni na tržištu rada.

'Želimo da se razviju u aktivne građane, da ne bježe iz svoje domovine u potrazi za obrazovanjem, poslom, perspektivom. Sve je to – zbog političkih pritisaka na stručnost – sada u pitanju. Kad bi se sada krenulo ispočetka, Hrvatska bi izgubila još dvije godine,' izjavila je. 

Na službenim stranicama inicijative stoji kako je ovo 'ispit zrelosti, ali i odgovornosti prema djeci, nećakinjama i nećacima, unukama i unucima, prema budućnosti' pa svi oni koji podržavaju ovu ideju mogu doći na Stradun, večeras u 18.00 sati i pridružiti se skupu. 

Popularni Članci