SJEDNICA SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE 'Protekla godina bila je turistički iznimno uspješna za Dubrovnik' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Deveta sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Dubrovnika održala se danas u hotelu Adria.

Nakon uvodnog dijela sjednice, predsjednik Nadzornog odbora Turističkog vijeća dubrovačke TZ, Hrvoje Jelić iznio je rezultate nadzora materijalnog i financijskog poslovanja Zajednice koji je utvrdio da su sva djelovanja u skladu sa zakonom te da Odbor daje pozitivnu ocjenu radu TZ-a.

Bajro Sarić iznio je izvješće revizije za 2016. godinu te potvrdio kako su sva izvješća Turističke zajednice grada Dubrovnika sukladna zakonu.

Središnja točka sjednice bilo je izvješće direktorice Romane Vlašić o poslovanju te usvajanje financijskog izvješća za 2016. godinu.

Vlašić je naglasila kako je prethodna godina bila iznimno turistički uspješna za Dubrovnik. 'Dubrovnik je lani odnio dvostruku titulu šampiona hrvatskog turizma. Prvu nagradu dodijelio nam je Večernji list, a drugo proglašenje došlo je od strane struke te smo titulu osvojili na Danima hrvatskog turizma na što možemo biti izrazito ponosni', istaknula je Romana Vlašić.

Uz ove dvije titule, direktorica je posebno izdvojila projekt obnove zgrade TIC-a na Lopudu te povratak avionske linije Dubrovnik-Frankfurt tijekom zimskog reda letenja što je utjecalo na produljenje turističke sezone, kao povezalo Dubrovnik s istočnim tržištima, ali i učvrstilo vezu s onim zapadnim.

Uz avionsku liniju, na zimsku turističku ponudu pozitivno je utjecao i protekli Zimski festival te program Linđo i razgled Grada. 'Turistička zajednica organizirala je besplatne ture koje su započinjale u našoj zgradi na Pilama, a završavale u 11:30 ispred Crkve svetog Vlaha nastupom Linđa. Naši posjetitelji, ali i hotelijeri i privatni iznajmljivači jako su dobro reagirali na ovaj program', rekla je Vlašić.

Direktorica je naglasila i kako su, prema podacima sustava eVisitor, na području Dubrovnika smještajni kapaciteti 33 228 kreveta. 'Prošle godine zabilježili smo porast od čak 36% svih noćenja, s tim da je postotak puno veći u privatnim smještajima. Naši hotelski kapaciteti bilježe prosječni porast od 4%. To je, ipak, logično obzirom na ograničenost hotelskih kapaciteta, no u novu sezonu krenut će se s obnovljenim hotelom Excelsior, hotelom More koji ima novu zgradu, kao i Importanne. To će zasigurno utjecati na povećanja broja noćenja', zaključila je Vlašić.

Osvrnula se i na tržišta iz kojih dolazi najveći broj gostiju. 'Najviše naših posjetitelja dolazi iz Velike Britanije, zatim Sjedinjene Američke Države, Francuzi i Nijemci koji su uvijek nekako na tom trećem mjestu s podjednakim brojem posjetitelja. Na petom mjestu su naši, domaći gosti', naglasila je direktorica TZ-a.

Prije iznošenja financijskog izvješća, osvrnula se i na promotivni film Dubrovnik&Time koji je osvojio čak 15 međunarodnih priznanja.

Prema izvješću, financijsko i programsko poslovanje odvijalo se bez velikih odstupanja od plana. Ukupni prihodi Zajednice povećani su za 9%, što prati i rashodovna strana.

Popularni Članci