'PREKRŠENA JE PROCEDURA, ALI NIJE POČINJENA FINANCIJSKA ŠTETA' Ivica Grilec više nije ravnatelj Lokruma, v.d. je Nikolina Grković

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na sjednici Upravnog vijeća Javne ustanove rezervat Lokrum jednoglasno je Odboru za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika upućen prijedlog razrješenja dužnosti ravnatelja ustanove Ivice Grileca. Kao v.d. ravnatelja je predložena stručna voditeljica Nikolina Grković.

Predsjednik Upravnog vijeća Lokruma Zoran Obradović ispričao se novinaru DUTV-a Pasku Tomašu što mu je ravnatelj Grilec onemogućio postavljanje pitanja nakon pressice koja je održana prošli tjedan na temu odvoza otpada.

- To je nedopustivo i to nije stav ove ustanove. Svi novinari su dobrodošli, mogu pratiti naš rad i postavljati pitanja koja žele - rekao je Obradović na sjednici te podsjetio na nadzor revizije koju je proveo Grad Dubrovnik vezano za odvoz otpada. Istaknuo je kako Upravno vijeće nije sud, niti je kompetentno za javnu nabavu.

- Dio spornog otpada odvezen je i zbrinut prije nego što je to ugovoreno tako da je prekršena procedura, ali nije nastala nikakva financijska šteta. Tijekom posljednje javne nabave nastale su čak određene uštede za ustanovu, ali je ravnatelj, koji je trenutačno na godišnjem odmoru, odgovoran jer je odstupio od procedure - pojasnio je Zoran Obradović.

Upravno vijeće jednoglasno je Odboru za izbor i imenovanje Gradskog vijeća predložilo imenovanje Nikoline Grković za vršiteljicu dužnosti ravnatelja JU Rezervat Lokrum. Ona se i predstavila rekavši kako je zaposlena u sektoru zaštite prirode od 2011. godine, bila je čuvar prirode te je prešla u Stručnu službu, a od 20. travnja radi kao stručna voditeljica na Lokrumu.

Obradović je posebno naglasio kako je ravnatelj Grilec zaslužan za brojne radove uređenja na otoku te mu se zahvalio na trudu i zalaganju.

- Ova ustanova je specifična jer se radi o višestruko zaštićenom području i zbog toga je izazovna za voditi i organizirati posao. Proveli smo sistematizaciju koja je doprinijela poboljšanju međuljudskih odnosa i provedbi projekata. U idućim organizacijskim promjenama moramo pronaći način kako da sve još bolje funkcionira - pojasnio je Obradović te dodao kako je i dalje odgovoran samo ravnatelj/ravnateljica, a najavio je kako će biti povećana komunikacija.

Naime, Obradović je naveo kako u slučaju provedbe javne nabave nije 'upaljen alarm' kada je to trebalo. Predloženo je i usvojeno da se formira Povjerenstvo za organizacijske promjene kako bi se povećala učinkovitost ustanove, a članovi su Nikolina Korać, Nikolina Grković i Mateo Kristović.

Gradonačelnik Franković još ranije je najavio ukidanje dva mjesta pomoćnika ravnatelja u JU Rezervat Lokrum budući da su i oni, kako je pojasnio gradonačelnik, odgovorni za krivu javnu nabavu. Na sjednici Upravnog vijeća stručni voditelji predstavili su izvješća iz kojih je vidljivo kako je pandemija imala veliki utjecaj na financije Rezervata, ali je rečeno da je ustanova stabilna. Tako je u lipnju ostvareno devet do deset posto sredstava od prodanih karata u odnosu na prošlu godinu u istom mjesecu.

A.Č./I.B.M.

Popularni Članci