'ŠLEPER UMALO POMEO DJECU' Zabrinuta sugrađanka: Očitao mu je bukvicu, ali ovo nije ništa novo u Sustjepanu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: wikipedia.org
Čitateljica Dubrovačkog dnevnika iznijela je za naš portal detalje nemilog događaja od jutros, a koji se tiče prometovanja u Sustjepanu. 

Naime, ona nam se pismeno obratila te napisala kako je jutros šleper preticao vozilo koje se zaustavilo na pješačkom prijelazu.

"Da nije puke sreće, današnji bi dan (2. ožujka 2020.) u crno zavio naše malo mjesto Sustjepan i čitav grad. Jutros je, naime, oko 7 i 20, šleper umalo pomeo 5-6 djece, osnovnoškolaca nižih razreda, koji su se spremali prijeći cestu nakon što im se vozač iz pravca Komolca zaustavio na pješačkom prijelazu, a s druge strane, iz Grada, nije bilo vozila. Šleper je naletio velikom brzinom iz pravca Komolca, morao je preteći zaustavljeno vozilo da ga ne pokupi i za samo nekoliko centimetara promašio skupinu djece koja su trebala prijeći da dođu na autobusnu stanicu. Šleper se uspio zaustaviti tek nekoliko desetaka metara dalje, a i zaustavljeno vozilo se pomaknulo naprijed, da bi vozač istog izašao i održao bukvicu vozaču šlepera." - napisala je ona.

Sve se ipak dobro završilo.

"Djeca su na kraju sigurno prešla cestu, a mi odrasli koji smo svjedočili toj zamalo nesreći, ostali smo šokirani i uzrujani. Međutim, to nažalost nije ništa novo. Isti se scenarij ponavlja iz dana u dan, i nisu samo šleperi u pitanju, već i sva ostala putnička i teretna vozila. Nebrojeno puta se dogodilo da vozila pristižu velikom brzinom iz pravca Komolca, te se ne uspijevaju zaustaviti na pješačkom prijelazu kad vide već zaustavljeno vozilo ispred sebe, pa pretječu, ulijeću na parking da bi izbjegli sudar ili se jednostavno sudare ako nisu dovoljno spretni i/ili sretni. To je posebno izraženo u tom periodu između 7 i 15 do 7 i 40 ujutro radnim danom, kad svi žure na posao, a naša su djeca na putu do gruške škole do koje dolaze autobusom i moraju prijeći cestu do stanice. Na povratku su, srećom, u povoljnom položaju, jer više ne moraju prelaziti, a pločnik je zaštićen ogradom koja sprječava parkiranje zbog kojeg bi djeca u nekom trenutku morala izaći na cestu da zaobiđu nesmotreno parkirano vozilo. Kad smo već kod toga, dogodi se i da izlaz iz ograđenog koridora nekad zbog parkiranja bude zakrčen, pa se djeca i pješaci moraju vraćati i ići zaobilaznim putem, pa apeliram na naše mještane i posjetitelje da malo pripaze. " - napisala je.

Ima i poseban apel.

"Apeliram na Grad Dubrovnik, koji se predstavlja kao prijatelj djece, da poduzme korake kojima bi omogućio veću sigurnost djece na našem, ali i drugim pješačkim prijelazima duž lijepe naše Rijeke,  dubrovačke koja mnogima služi kao poligon za brzu i opasnu vožnju. Ne znam tko je točno nadležan, ali nije ni bitno, od neke instance treba krenuti. Može se učiniti nešto na postavljanju bolje upozoravajuće signalizacije, kvalitetnog video nadzora koji bi služio za hvatanje prekršitelja prometnih i komunalnih pravila, bilo što da očuvamo ono što nam je najvrijednije: života naše djece. Jer, zaludu obnova igrališta i slično, ako ne budemo imali nikoga tko će se na njima igrati. 

Ovim putem, do eventualnog donošenja nekih mjera kojima bi se ovaj za život opasan problem riješio ili ublažio, molim sve vozače koji voze kroz Rijeku dubrovačku da pripaze i da se strogo pridržavaju ograničenja brzine i držanja razmaka." - riječi su ove zabrinute Dubrovkinje.

Popularni Članci