SVEČANO U VALAMARU Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik proslavila svoj 70. rođendan (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, DD
Svečana akademija Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik povodom 70. obljetnice postojanja škole upriličena je večeras u hotelu Valamar Lacroma. 

„Teško je u nekoliko crtica iznijeti sve uspjehe Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik kroz proteklih 70 godina. No, smatram kako je najveći od njih jedna tradicija uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu koja je održana na visokoj razini. Naravno, nikad se ne smijemo zadovoljavati postignutim i uvijek moramo težiti ka višem jer put izvrsnosti je dug put. Čak bih se usudio reći kako on nema kraj. Uvijek treba težiti biti bolji. Mnoge generacije od '47. godine su doprinijele poziciji, kako dubrovačkog, tako i hrvatskog ugostiteljstva. Mi koji danas živimo Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik imamo izuzetno težak zadatak da tu slavu ne samo održimo, nego i da je proširimo. Nadam se kako ćemo napraviti sve kako bismo opravdali povjerenje koje nam je dato po pitanju obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu,“ izjavio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Škola nije tek puki 'štancer diploma' koja stvara nezaposleni kadar. Baš naprotiv, njeni učenici imaju mogućnost daljnjeg, pa i visokog obrazovanja, a obično se nakon završetka školovanja vrlo lako zapošljavaju, prvenstveno zbog potrebe za stručnim turističkim ugostiteljskim kadrovima koje Dubrovnik, ali i sama Hrvatska imaju.

„Od samih početaka se zalažemo za to da kompetencija učenika nakon što završe školu ne budu samo vještine. Tu mora biti i znanje, ali i jedan izgrađen stav. Samo učenik koji sve to ima može biti konkurentan, pogotovo u destinaciji kao što je Dubrovnik. Uistinu se nadam kako će i kurikularne reforme ići u tom pravcu i kako neće osiromašiti učenike u znanjima i stavovima kako bi se oni koji su izvrsni mogli probijati dalje i doseći vrhunac u svojoj struci te kako bi bili ti koji će voditi turizam i ugostiteljstvo u Dubrovniku. Često znam kazati kako se, poput mnogih drugih država, ni Hrvatska neće moći izboriti protiv potrebe uvoza radne snage, ali ako već moramo uvoziti radnu snagu, neka naša djeca budu voditelji, šefovi i direktori. Radna snaga koja dođe će pod tim dobrim vodstvom sigurno dati dobre rezultate,“ kazao je Perušina.

Turistička i ugostiteljska škola trebala bi preseliti u nove prostore na glavici Babina kuka koji će se tek početi graditi, a riječ je o projektu o kojem se govori dulje vrijeme.

„I sam gradonačelnik Mato Franković je kazao kako je postignuta sinergija između Grada i Županije, kako je prostor na glavici Babina kuka ucrtan u GUP-u za potrebe Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik te kako se kreće u pravcu ostvarenja nove škole. Nove, a stare, jer 1951. godine je TUŠ imala svoje prostore u kojima je mogla obrazovati kadrove za rad na tržištu, a mi danas, u 21. stoljeću, težimo tome. Nadam se kako ćemo se što prije preseliti u nove prostore odnosno kako će oni biti sagrađeni, a dotad ćemo se truditi da se kontinuirano usavršavamo kako bismo jednog dana, kad se izgradi zgrada, bili dostojni raditi u njoj,“ izjavio je ravnatelj.

Tko je sve bio na svečanosti, pogledajte u fotogaleriji.

Popularni Članci