TJEDAN U RETROVIZORU Kreće gradnja doma umirovljenika, obnavlja se javna rasvjeta Zlatnog potoka, a Odjel za EU fondove povlači milijunske iznose

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovnik je spreman za preuzimanje uloge domaćina prilikom Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se održato 2025. godine. Grad planira izgradnjom nove multifunkcionalne dvorane postati pozornica za brojna domaća, ali i druga velika sportska natjecanja, ne samo rukometna. Dubrovnik ima vrhunske sportaše, a najbolji su nagrađeni ovoga tjedna. Osim gradnje sportske dvorane koja je planirana za nekoliko godina, uskoro počinje gradnja doma umirovljenika u Gružu na 1300 kvadratnih metara površine. Odjel za Europske fondove povukao je od svog osnivanja 200 milijuna kuna, a u planu je još sto milijuna. Rekonstruira se javna rasvjete u Zlatnom potoku što je bio jedan od zahtjeva građana.

Dubrovnik napokon postaje svjetska sportska pozornica

Nakon što se Hrvatska kandidirala za organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva 2025.godine, Grad Dubrovnik iskazao je spremnost preuzeti ulogu jednog od gradova domaćina.

Organizacija takvog događanja uključuje i izgradnju nove sportske dvorane, a koja će nakon što je Upravni odbor Svjetske rukometne federacije (IHF) prihvatio kandidaturu Hrvatske, biti izgrađena do početka svjetske smotre rukometaša.

Nova dvorana kapaciteta 5000 gledatelja gradit će se uz postojeću u Gospinom polju i to kao multifunkcionalna. Osim za organizaciju sportskih događaja, imat će sve uvjete za održavanje raznolikih sadržaja poput koncerata, kongresa i sajmova, a upravo jedan takav multifunkcionalni prostor nedostaje Dubrovniku. Svi preduvjeti za izgradnju ovakvog sportskog objekta sadržani su u prostorno-planskoj dokumentaciji.

Proglašeni najuspješniji dubrovački sportaši u 2019. godini.

Najuspješnijom sportašicom u 2019. godini proglašena je Petrunjela Pavić iz Judo kluba Dubrovnik, inače osvajačica bronce na Europskom juniorskom prvenstvu, dok je Loren Fatović igrač VK Jug osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu proglašen najuspješnijim sportašom. Nagrada za najbolju ekipu dodijeljena je košarkašicama Raguse, a najboljim trenerom proglašen je Vjekoslav Kobešćak iz VK Jug. Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić čestitala je i zahvalila dobitnicima nagrada, njihovim trenerima, klubovima i obiteljima, te im zaželjela nastavak sjajnih rezultata i uspjeha u budućnosti.

Odjelu za europske fondove plaće u potpunosti financirane europskim sredstvima

U dvije godine Grad Dubrovnik je putem Odjela povukao 200 milijuna kuna europskih sredstava, a do kraja godine u planu je još najmanje 100 milijuna kuna. Osim kvalitetno pripremljenih i provedenih projekata temeljem kojih Grad Dubrovnik ostvaruje značajna sredstva, ali i benefite za građane, važno je istaknuti kako rashod za plaće službenika odjela ne ide na teret proračuna Grada već se navedeni troškovi u godišnjem iznosu od dva milijuna kuna u potpunosti pokrivaju upravo putem europskih fondova.

Uskoro počinje gradnja doma umirovljenika u Gružu

Hotel Gruž objavio je otvoreno nadmetanje za nabavu radova na projektu „Rekonstrukcija (dogradnja i nadogradnja) Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe tipa hotel“. Sukladno glavnom projektu, dom će imati ukupno 48 ležajeva u 32 smještajne jedinice i to 16 jednokrevetnih soba, 13 dvokrevetnih i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta.

Dom će u konačnici imati nešto više od 1.300 kvadratnih metara bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 kvadratnih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih kvadratnih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se koristan prostor podijeljen na  suteren, prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje, uz racionalizaciju troškova i optimalnu kvalitetu smještaja. U suterenu će biti smješten prostor za pogon s praonicom, spremišta, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostor uprave nalaziti na novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu. U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih će imati lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika terasa.

Rekonstrukcija javne rasvjete dijela Zlatnog potoka

Započeli su radovi na rekonstrukciji javne rasvjete dijela naselja Zlatni potok, a isti su potaknuti zahtjevima sugrađana iznesenim na zboru građana Gradskog kotara Ploče iza Grada. Uz nedavnu sanaciju kamenog pločnika poviše Banja, rekonstrukcija javne rasvjete na trasi hotela Belvedere prvi je rezultat navedenog Zbora.

Naime, na potezu od hotela Belvedere do skretanja koje vodi prema Orsuli u Ulici Frana Supila provode se iskopi i kabliranje trase, a uslijedit će bojanje 11 stupova javne rasvjete te montaža energetski učinkovitih svjetiljki na iste.

Radovi vrijedni 73,704,88 kuna s PDV-om izvode se u sklopu godišnjeg plana aktivnosti redovnog i investicijskog održavanja sustava javne rasvjete nadležnog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika, a izvodi ih ugovorni izvođač Elektro-Team d.o.o..

Popularni Članci