TJEDNI PREGLED Što je proteklog tjedna radila gradska uprava

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
I ovog tjedna donosimo pregled aktivnosti gradske uprave. 

Energetskom obnovom obuhvaćene i zgrade za stanovanje

Nakon što je u proteklom razdoblju Grad Dubrovnik, osiguravajući i sredstva iz EU fondova, sufinancirao energetsku obnovu javnih zgrada – vrtića i škola, u tijeku je i natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Grada.

Sukladno javnom pozivu za sufinanciranje energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada na temelju Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2014 - 2020. godine Grad Dubrovnik do danas je zaprimio 27 prijava, od čega 24 prijave imaju uredno dostavljenu dokumentaciju za sufinanciranje:

Mjera 1. - Izrada projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti (85% sufinanciranja);

Mjere 2. - Energetska obnova (20% sufinanciranja).

Ukupan iznos sufinanciranja od strane Grada Dubrovnika za energetsku obnovu zgrada iznosi 686 225,00 kuna, od čega za  Mjeru 1. - 486 225,00 kuna te za Mjeru 2. - 200 000 kuna.

Javni poziv za sufinanciranje otvoren je do 31.12.2019. godine i očekuje se još prijava do kraja poziva.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavljuje da će početkom I. kvartala 2020. godine biti objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga ''Energetska obnova višestambenih zgrada'' kojim će se podupirati provedba mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Na navedeni poziv moći će se prijaviti zgrade koje su se javile na natječaj Grada i koje imaju spremnu projektnu dokumentaciju.

Uvećanje za 100% - Grad u 2020. izdvaja dva milijuna za stipendije

Grad Dubrovnik će u 2020. izdvojiti čak dva milijuna kuna godišnje za učeničke i studentske stipendije, što je povećanje od 100 posto u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. kada je iz proračunskih sredstava za ovu namjenu utrošeno milijun kuna. Stipendistima je ugovore danas u kompleksu Lazareti svečano uručio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju stipendistima i njihovim obiteljima izrazio zadovoljstvo porastom mjesečnog iznosa stipendija, a istaknuo je i kako svake godine raste broj stipendija, kad se ovoj godini pribroje dosadašnje stipendije riječ je o ukupno 152 stipendista.

- Radi se o značajnom povećanju mjesečnog iznosa stipendije. Ja bih bio najsretniji kad biste se vi nakon završetka vašeg školovanja vratili doma, jer mi vas ovdje najviše trebamo. To i jest cilj stipendija, jer vas Grad prepoznaje kao izvrsne. – istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

Uz 57 novih ugovora o stipendiranju, dosadašnji primatelji stipendija danas su potpisali ugovore s uvećanim mjesečnim iznosima stipendija. Tako će iznos stipendija za učenike koji se školuju u Dubrovniku porasti sa 320 na 500 kuna, a za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika sa 640 na 1.000 kuna. Studenti koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku dobivat će 800 umjesto dosadašnjih 600 kuna, dok će se iznos stipendija za studente koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima povećati sa 1.000 na 1.500 kuna.

Pravo na stipendiju u akademskoj godini 2018./2019. ostvarilo je 57 učenika i studenta u ukupno sedam kategorija: četiri učenika i četiri studenta koji su stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, 10 nadarenih studenta u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 17 nadarenih studenata u području društvenih i humanističkih znanosti, tri nadarena studenta u umjetničkom području, tri učenika i dva studenta iz obitelji slabijeg imovnog stanja, četiri učenika i devet studenata u deficitarnim zanimanjima te jedan student koji je osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Franković primio predstavnike dežurnih službi

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima primio je danas u gradskoj vijećnici predstavnike dubrovačkih dežurnih službi i tvrtki koje će se u novogodišnjoj noći brinuti o sigurnosti, održavanju reda i nesmetanom funkcioniranju Grada.

Prijemu su nazočili predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, JVP Dubrovački vatrogasci, Zavoda za hitnu medicinu DNŽ, Opće bolnice Dubrovnik, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, HGSS Stanice Dubrovnik, Lučke kapetanije Dubrovnik, Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, Plovput te tvrtki Libertas, Vodovod, Elektrojuga Dubrovnik i Čistoće.

Uz čestitke za blagdane i prigodne poklone, gradonačelnik Franković zahvalio se na uspješnoj suradnji u 2019. godini i poželio sve najbolje u 2020., uz puno uspjeha i osobnog zadovoljstva.

- Danas se tradicionalno okupljamo uoči izazova u novogodišnjoj noći. Očekujemo veći broj gostiju kao i svake godine, ali vjerujem kako smo spremni i da će sve proći u najboljem redu. Zahvalio bih se na 2019. godini koja je bila na razini, naravno bilo je izazova kao i uvijek, ali sve smo odradili u odličnoj suradnji naših službi. U 2020. nastavljamo s novim izazovima. Dosada je sve dobro funkcioniralo i nema razloga da tako ne bude i dalje. – istaknuo je gradonačelnik Franković te poželio mirnu novogodišnju noć bez intervencija. Pročelnik HGSS-a Dubrovnik Zoran Čabrilo u ime svih službi zahvalio se na Gradu i gradskoj upravi na podršci i uspješnoj suradnji, te izrazio očekivanje da će se tako nastaviti i dalje.

Franković obišao domove za starije i dočekao betlehemsko svjetlo u vijećnici

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji zamjenice Jelke Tepšić i pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića, povodom nadolazećih blagdana obišao je domove za stare i nemoćne. Nakon obilazaka, u gradskoj vijećnici dočekali su dolazak Betlehemskog svjetla mira.

Prilikom tradicionalnog posjeta domovima gradonačelnik Franković posjetio je štićenike Thermoterapije u Mokošici, Doma za starije na Pilama, Domus Christija u staroj gradskoj jezgri te Svećeničkog doma u Čokolinu. U veseloj atmosferi i uz božićne pjesme, čestitao im  je nadolazeće blagdane i poželio mir, zdravlje i veselje.

Blagdansku česititku gradonačelnik Franković uputio je i skautima zdruga Dubrovačke biskupije koji su danas u Gradsku vijećnicu donijeli Betlehemsko svjetlo mira i podijelili ga s gradonačelnikom i njegovim suradnicima. Betlehemsko svjetlo mira u Dubrovnik je stiglo iz Šibenika, a u Hrvatsku su ga ovom rutom iz Beča donijeli riječki skauti. Betlehemsko svjetlo mira je program koji je započeo u Austriji 1986. godine, a skautski odred sv. Benedikta prvi je takav odred utemeljen u Dubrovačkoj biskupiji.

Popularni Članci