U katedrali održana Misa Večere Gospodnje s obredom pranja nogu 'apostolima' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Misu Večere Gospodnje dubrovački biskup Roko Glasnović slavio je s vjernicima u dubrovačkoj katedrali večeras, na Veliki četvrtak.

U obredu pranja nogu kojim se podsjeća na to kako je Isus oprao noge apostolima na Posljednjoj večeri dajući im primjer sebedarja i poniznosti, biskup je oprao noge dvanaestorici vjernika koji predstavljaju cijeli Božji narod. Ove godine to su bili: Miho Lobrović, Tomislav Šiljić, Oskar Jeljenić, Niko Caput, Tonći Matijašević, Vicko Bačić, Ivan Jaković, Pero Mrnarević, Zdravko Prohaska, Maro Radović, Tonći Moretti i Jakša Zupčić.

„Svi smo oko Isusa i želimo ga zamoliti da i mi prepoznamo njegovu ljubav u našim životima, da ga slijedimo i prepoznamo kao Učitelja i Gospodina. Ako je on činio geste i čine ljubavi, i mi smo na to pozvani“, kazao je biskup uvodeći u euharistijsko slavlje.

U propovijedi je podsjetio na tekstove koji opisuju ono što se dogodilo na Veliki četvrtak s naglaskom na ustanovu euharistije. Dajući apostolima poruke i preporuke, Isus pokazuje beskrajnu ljubav prema njima. „Isusov život je sažet u glagolu ljubiti. Cijeli je Isusov život bio ljubav“, naglasio je dubrovački biskup te nastavio govoriti o gesti pranja nogu koja je učenike morala iznenaditi i koju nisu u tom trenutku mogli do kraja razumjeti.

„Isus je u odori sluge. I nije lako povjerovati da je onaj koji je u odori sluge naš Bog. Mi i dalje zamišljamo Boga kome se služi, pred kojim se moramo pokloniti. Umjesto toga ovdje se nalazimo pred novim licem Božjim koji postaje sluga čovjeku“, rekao je biskup i dodao kako je to uzdrmalo mentalitet učenika na Posljednjoj večeri i to kako nije lako prihvatiti. „U Isusovom licu vidimo Boga koji je ljubav i koji je sluga čovjeku“, nastavio je biskup objasnivši kako služenje čini da se ne osjećamo samodostatnima i to nas malo ponižava jer bismo htjeli biti sami sebi dovoljni. Bog nas je stvorio potrebnima dara drugih i bez drugih ne spoznajemo sebe, dodao je.

„Logika u koju Bog želi da uđemo je logika besplatnog služenja, besplatnog davanja i bezuvjetne ljubavi“, pojasnio je biskup Glasnović te protumačio Ivanov pogled na Isusov život. Sadržaj izvješća o pranju nogu sažeo je riječima: „Dopustimo biti prožeti, pa i kroz patnju, Isusovim božansko-ljudskim činom ljubavi kroz koji se događa čovjekovo očišćenje i oslobođenje.“

Također je naveo razmišljanje don Tonina Bella o “Crkvi pregače” kao i misli sv. Augustina o bratskoj ljubavi po primjeru Gospodina.

S biskupom su na misi suslavili generalni vikar mons. Ivica Pervan, katedralni župnik don Marin Lučić i don Slavko Grubišić, a asistirao je đakon don Petar Markić. Liturgijsko pjevanja predvodio je Mješoviti katedralni zbor. Nakon pjevanja Slave zvono u crkvi je zavezano i neće zvoniti do Vazmenog bdijenja. U procesiji nakon mise hostije posvećene na današnjem slavlju prenesene su na pomoćni oltar koji simbolično predstavlja Kristov grob i od tih čestica vjernici će se moći pričestiti na Veliki petak - objavljeno je na stranicama Dubrovačke biskupije. 

Popularni Članci