Učenici OŠ Marina Držića dobili didaktički materijal

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Caritas
Djelatnice Caritasa Dubrovačke biskupije posjetile su u srijedu 27. ožujka Osnovnu školu Marina Držića u Dubrovniku i uručile voditeljici škole po posebnom programu, edukacijskoj rehabilitatorici Ivani Šeparović i učenicima didaktički materijal za kojeg su sredstva prikupljena u prošlogodišnjoj korizmenoj akciji ‘’kuTI&JA za Caritas”. Učenici su se razveselili novom radnom materijalu, čestitali su jedni drugima Uskrs, a djelatnicama su darovali uskrsnu čestitku koju su sami izradili.

Akcija prikupljanja sredstava provedena je u suradnji s biskupijskim Katehetskim uredom te vjeroučiteljima osnovnih i srednjih škola na području biskupije. U akciji je prikupljeno 7435 eura, kojima su učenici izravno pomogli Caritasovim korisnicima u potrebi. Dio sredstava je omogućio kupovinu paketa hrane i medicinskih pomagala, a dio kupovinu didaktičkog materijala za pomoć učenicima s teškoćama u razvoju čime se željelo na biskupijskoj razini uključiti u trogodišnji pastoralni ciklus Vijeća HBK za život i obitelj posvećen obiteljima osoba s invaliditetom u krilu Crkve.

U ovoj akciji provedenoj u korizmi 2023. godine sudjelovalo je sedamnaest osnovnih i devet srednjih škola. Osnovne škole su: Ante Curać-Pinjac u Žrnovu; Blato; Braća Glumac na Lastovu; Cavtat; Montovjerna; Janjina; Kuna; Mljet; Marina Getaldića u Dubrovniku; Mokošica; Petra Kanavelića u Korčuli; Primorje; Slano; Smokvica; Ston; Trpanj i Vela Luka. Srednje škole su: Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića; Srednja škola Blato; Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik; Gimnazija Dubrovnik; Dubrovačka privatna gimnazija; Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik; Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik; Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik i Srednja škola Blato.

Akcije se provodila tako da je svaki učenik iz navedenih škola na satu Vjeronauka dobio svoju kartonsku kutijicu koju je odnio doma i onda je kroz korizmu imao prigodu u nju prikupljati novac. Na kraju korizmenog vremena učenici su kutijice donijeli natrag u školu, gdje se ukupno prikupljeni novac prebrojao na razini razreda ili škole te je uplaćen na Caritasov račun kao pomoć potrebitima u vidu hrane, medicinskih pomagala, pomoći u terapijama djeci s teškoćama te pokrivanju različitih životnih troškova.

U sklopu animiranja akcije Caritasove djelatnice osobno su dostavile kutijice na područje otoka Korčule te su se tom prilikom susrele s učenicima s kojima su razgovarale o Caritasu, a tijekom trajanja akcije posjetile su niz školi na području grada Dubrovnika i tako učenike dodatno potaknule na sudjelovanje.

Fotografije: Caritas DB

Popularni Članci