GRADSKO VIJEĆE Usvojen Frankovićev proračun, Snježana Vlahinić je nova ravnateljica OŠ Montovjerna (VIDEO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD
Završena je 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja je počela danas 9, a trajala je sve do 18 sati. Na dnevnom redu našlo se nešto više od 30 točaka, a jedna od najvažnijih bilo je usvajanje Prijedloga proračuna Mata Frankovića koji iznosi 769.813.700 kuna. Gradonačelnik je predstavio proračun, usvojen većinom glasova, te naglasio kako je riječ o proračunu kontinuiteta. Snježana Vlahinić je imenovana ravnateljicom OŠ Montovjerna.

TIJEK SJEDNICE

32. Prijedlog rješenja o imenovanju privremene ravnateljice Osnovne škole Montovjerna. - Snježana Vlahinić

31. Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst privremenog Statuta Dječjeg vrtića Pčelica.

30. Prijedlog godišnjeg plana razvoja civilne zaštite na području Grada Dubrovnika s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.

29. Prijedlog analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Dubrovnika za 2019. godinu.

28. Prijedlog odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Dubrovnika.

27. Prijedlog odluke o osnivanju postrojbi civilne zaštite Grada Dubrovnika.

26. Prijedlog zaključka o naknadi troškova izrade osobnih iskaznica nastalih zbog promjene naziva ulica.

25. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum za sklapanje Ugovora za usluge popravka i održavanja m/b Skala i m/b Zrinski.

24. Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost investitorima, koje predstavlja društvo TRICIKL d.o.o. Dubrovnik, za izgradnju i financiranje troškova izgradnje prometnice predviđene UPU-om Babin Kuk (OS 3) I faza, i na tekst Ugovora o načinu ugovaranja financiranja troškova izgradnje  prometnice predviđene UPU-om Babin Kuk (OS 3) I faza.

17:27 Maro Kristić: Ova dvojba što je rekao Selmani nije moguća. I meni je to zapravo bila dvojba, ali Ministarstvo je dalo svoje mišljenje da prijava gradilišta ne znači početak radova. Dozvola je važeća i nemamo puno prostora osim pratiti postupak izvlaštenja.

17:24 Nikša Selmani: Ne bih volio da se Grad Dubrovnik nađe u neugodnoj situaciji. Imamo lokacijsku dozvolu i glavni projekt te građevinsku dozvolu. Tko je tu investitor? To je zapravo Grad Dubrovnik i on je trebao riješiti imovinsko-pravne odnose, ali to nije napravio. Osporavanje građevinske dozvole se može dogoditi i stvoriti daljnje komplikacije tako što bi se podigla tužba. Zaštitimo interese Grada.

17:20 Mato Franković: Investitorima više njih koje predvodi tvrtka Tricikl i izgradnji ceste na području Babina kuka. Grad Dubrovnik neće snositi troškove, izvlaštenje i sve drugo će raditi privatni investitor. Oni će morati uložiti svoj novac, a u konačnici se predaje Gradu. Zadnjih tjedana vidimo što se događa i to nije nikako dobro da netko ulazi u tuđe zemljište i postaje sudac i pravda. Komunalno redarstvo će poduzeti sve aktivnosti. Prostorno planski je tu sve u redu, tu nema nikakvih problema. Mogućnosti i prioriteti privatnika se ne poklapaju s gradskim. Mislim da je ovo jedini pravi i ispravni put kako rješavati ovakve slučajeve.

23. Pijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom.

17:18 Mato Franković: Na zamolbu Blagih dijela radi se o osobi starije životne dobi dodijelit ćemo stan na nešto kraći period, a nakon toga će oni preuzeti to. Protekle dvije godien dodijelimo smo 4 stana izvanredno, a sve drugo ide po listi. Bilo je to za OB, Sveučilište, gospar Bušlje i evo ovo sad. Zaklada je partner gradu koji osigurava značajna sredstva pa smo u partnerskom odnosu to udovoljili.

22. Prijedlog zaključka o potpisivanju Ugovora o ustupanju dijela nekretnine zemljišno-knjižnih oznaka čest.zem.1219/22 i 834 sve k.o. Gruž sa društvom Vodovod Dubrovnik d.o.o. - usvojen

21. Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o naknadama za prometovanje prijevoznim sredstvima unutar pješačkih zona na području Grada Dubrovnika. - usvojen

20. Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika. - usvojen

19. Prijedlog programa obavljanja drugih komunalnih djelatnosti na području grada Dubrovnika u 2020. godini. - usvojen

18. Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture u 2020. godini. - usvojen

17. Prijedlog programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020. godinu. - usvojen

16. Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu. - usvojen

15. Linijski prijevoz Gornje Čelo - Gruž - usvojeno

14. Prijedlog odluke o imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra Grada Dubrovnika. - usvojen

13. Prijedlog odluke o podjeli Osnovne škole Lapad. - usvojen

16:47 Mato Franković: Ova podjela je potrebna jer je novom mrežom predviđeno da se nakon izgradnje škole na Montovjerni ona statutarno proglasi osnovnom školom. Nakon toga ide na suglasnost Ministarstva. 

12. Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u 2020. godini.

11. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Libertas Dubrovnik za kupnju kombija. - usvojen

10Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Libertas Dubrovnik d.o.o. za sklapanje ugovora o operativnom leasingu za nabavku 5 novih solo prigradskih autobusa. - usvojen

15.49 Maro Kristić: Operativni leasing je najnepovoljniji oblik financiranja.  

15: 47 Ante Vojvodić: Posljednja nabavka je bila 2016. godine, a prije toga 2007. pa smo se odlučili za nabavku jer je stanje jako loše. Odlučili smo se za autobuse od Uni kredit leasinga za pet milijuna kuna i 4 godine jamstva uz 3,25 posto kamatne stope. 

9. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina. - usvojen

15:39 Miho Obradović: Ja sam ukopao mastolovac u zemlju. Njim ima i od 600 kuna. Ima li grad pravne i tehničke mogućnosti provjeravati mastovolce?

15:35 Marko Potrebica: Ima raznih veličina mastolovaca. Oni se moraju ugraditi, institucije koje to provjeravaju ne funkcioniraju. Postoje ovlaštene firme koje nose mast. Postoji uređaj koji se zove UV lapma koja dođe u nape i ona košta pa bi bilo dobro da svi ugrade to.  

15:32 Vido Bogdanović: Ovo je škakljivo pitanje za Dubrovnik kada se govori o planu upravljanja. Mastolovci će spasiti stanje kanalizacije i dio su ove odluke. Morat će se do kraja ovog mjeseca ugraditi. To nije jednostavno jer se nema gdje smjesiti u nekim restoranima. 

15:22 Jadran Barač: Ovdje se radi o vlasti koja zarobljava interesne skupine. Mehanizam dodjele javnih površina omogućava politički reket. Građani se trebaju oteti od toga. To je isto kao liberalizacija taksi tržišta. Nisu problem samo gužve.

15:18 Ivan Jelčić: Ako je to javno dobro Grad će naplatiti da građani imaju financijsku korist. Javna dobra su dobra građana, a imamo demokratske izbore na kojima će oni dati onima kojima žele da upravljaju tim dobrom. Sad svaki put kad se otvori neki slobodan prostor trebamo raspisati referendum?

15:18 Marko Potrebica: Ovo je nelogično, poslovni prostori idu na naječaj. Ne može se dati prostor jednom, a javna površina drugom.

15:16 Jadran Barač: Brkaju se kruške i jabuke. Ne govorim o planu upravljanja, govorim o dodjeli resursa. To treba ići javnim natječajem i zbog toga se on treba provesti. Javno i opće dobro treba služiti svima pod jednakim uvjetima, a ne da budu instrument da se produži ugovor. To je ortačko-dogovoreni kapitalizam.

15:14 Ivan Jelčić: Nije mi jasno kako se SDP ne zalaže za društvene socijalne probleme, a ne za veliki kapita. Razgovaramo samo o javnim površinama, a vi pričate o zakupima poslovnih prostora. Ovom odlukom štitimo ljude koji rade. Nema logike o čemu pričate i odmaknuli ste se od teme.

15:07 Jadran Barač: Onda bi sve koncesije trebali dodjeljivati automatizmom i sve isključiti iz natječaja. To je osnovno načele tržišnog demokratskog uređenja. Treba se odloboditi na utjecaj na dionike. Moj prijedlog je da cjelovito ide i površina i sadržaj. Ovo nisu socijalne mjere.

15:04 Maro Kristić: Ovdje suština nije u javnom natječaju. Uveo bi se totalni nesred. Suština je u optimalnom korištenju javnih površina. 

15:03 Rikard Rossetti: Treba li svaki prostor i površine ići na natječaj? Tko bi ulagao ako zna da neće dobiti prostor? Ako zagovarate da svaki put mora biti javni natječaj, to su priče za malu djecu. 

14:58 Jadran Barač: Ova odluka je štetna i pogrešna. Pročelnik je rekao da je privukla pažnju građana, a to je zato što su javna dobra koja služe za stolove i stolice dubrovačke naftne platforme. Ugostiteljski objekt bez stolova i stolica je nekonkurentan. Treba se voditi načelima ravnopravnosti i transparentnosti. Njima je ovime zatvoren pristup javnim dobrima pa i pristup poslovnim prostorima koji bi trebali imati preko javnog natječaja. Oni žele bez natječaja dodjeljivati tako što su produžili na 5 godina i nitko ne može intervenirati. U takvom odnosu se stvaraju mogućnosti pogodovanja. Tu leži cijela problematika - vlast raspolaže određenim resursom i on bi treba biti omogućen svima. Zalagat ćemo se za načela ravnopravnosti, a ne da vlast raspolaže odlukama. 

14:57 Zdenko Medović: Mastolovci u onom dijelu vezano za kaznene odgovornosti naveli smo ako ne ugrade mastolovce ići će se na raskidanje ugovora o javnim površinama. Ova odluka je plod dužeg i koordiniranog rada.

8. Prijedlog odluke o reklamiranju na području Grada Dubrovnika. - usvojen

14:44 Terezina Orlić: Javno savjetovanje je završeno u lipnju, ali nakon toga je obavljen niz razgovora s trgovcima, obrtnicima... Zadnja komunikacija je potvrdila da se pronašla suglasnost po pitanju odluke. Pohvalila bih gradsku upravo koja je iznjedrila ovakvu odluku na tragu komunikacije, izlaženja u susret i ostalog. 

14:39 Katarina Doršner: Nije istina da nismo sve usvojili, prihvatili smo sve koji su bili dobri.

14:35 Mato Franković: Ova odluka se pripremala dugo vremena, u njoj su sudjelovali svi i davali su primjedbe. To je plod dijaloga sa svim stranama i ona je provediva. Teško je naći sredinu, a vjerujem da smo je našli. Svi bi željeli reklame da 'šljašti' i blješti ali to nije moguće. 

14:30 Maro Kristić: Ništa se nije promijenilo i niti jedan prijedlog nije prihvaćen što su rekli građani i ugostitelji. 

14:27 Zlatko Uršić: I dalje su tu reklame i reklamni panoi i tu su četiri zone. Novosti su da je od novih reklamnih predmeta informativne strate, ukinuli smo L kantunale, tu su V i može biti samo jedan. Moći će se postavljati više notnih stalaka. Uveli smo i neprozirne naljepnice na izlozima trgovina. Dodali smo stvar oko bankomata tako da niti jedan ne smije imati istaknute naljepnice osim svojih. Rješenja za reklame će trajati dvije godine, a ranije je bilo godinu.

7. Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika. - usvojen

6. Prijedlog odluke i izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. - usvojen

14:25 Jelena Lončarić: Važeći zakonski propisi nisu omogućili okvir za novu generaciju planova. Ide novi sustav, ali potrebni su novi podzakonski akti. Potrebno je donijeti i novi državni prostorni plan. 

14:19 Vido Bogdanović: Postoji pitanje koje bih naglasio... sjedimo tu skoro dvije i pol godine i mislim da većina nas smo mišljenja da imamo lošu prostorno-plansku dokumentaciju. Ostavimo sad golf i Srđ. Pitam se zašto nismo napravili novi prostorni plan bez točkastih izmjena i dopuna. Predlažem postupak izrade novog prostornog plana Grada Dubrovnika i u kojoj će se ispraviti sve što treba. Izgradi svugdje gdje nije izgrađeno, to je princip prostornog plana. Zašto se cesta ne može popraviti bez ovoga? Može u Gornjim selima, a ne ova.

14:16 Marko Potrebica: Puno puta smo prevrtali lokacijsku dozvolu. Mi danas pokrećemo postupak za cestu i on će opet doći pred Gradsko vijeće. Vratimo ovu cestu pa onda neka bude arbitraža.

14:15 Mato Franković: GUP-om 2014. je ova cesta poništena. Ničim nećemo napraviti nešto loše nego ćemo legalizirati cestu kojom se svi voze. Tko se boji postupka? Ja priznam kad sam u krivu, danas mislim da sam u pravu i neka dopustimo proces pa ćemo vidjeti. 

14:12 Maro Kristić: Postoji li netko da nije oporbeni vijećnik što piše u lokacijskoj dozvoli? Ako ne postoji onda je nevjerojatno da je ovakav materijal pred nama tu. Trebalo je paziti i pripremiti se pa samim time znati što stoji iznad ove prometnice. Ovo nije zlonamjerno već argumentirano. 

14:10 Nikša Selmani: Ne provocirajmo, radije razgovarajmo. Mi smo ovdje izabrani da štitimo interese Grada.

14:09 Mato Franković: Sve vezano za golf nećete nas isprovocirati. Mi želimo da postojeća cesta bude legalna. Ovdje nema riječi o golfu. Netko bi želio, ali pitam se u čije ime i za čiji račun.

14:04 Rikard Rosseti: Imam informacije da smo izgubili arbitražu. Na Srđu se prodalo zemljište i ja znam čovjeka koji je uzeo solde za to i danas je protiv golfa. Bojimo se milijunera. Čega se bojimo? Srđa, golfa... Ja osobno vjerujem da to oplemenjuje grad i da je to budućnost za grad. Vraćamo se 30 godina nase i govorimo o domoljublju, a to je onaj koji ovdje živi.

14:02 Maro Kristić: Do arbitraže je došlo tako što su kukavice digle ruku za taj UPU. Sve kasnije su pokušaji da se vrati gradu što mu pripada. Zna se tko je to napravio.

14:01 Mato Franković: Bilo bi dobro da na Srđu kupimo zemljište i napravimo repliku Kuće cveća i muzej druga Tita. Tada će Srđevci glasati za mene.

13:58 Nikša Selmani: Drago mi je da je gradonačelnik popustio retoriku. Savjetovao se s ljudima od struke i vidio je da će pokretanje postupka imati neke probleme kasnije kao što su negativni postupci na arbitražnom postupku. Zbog svega toga predlažemo raskid ugovora. Gore treba napraviti pravu spotsko rekreacijsku zonu. Tko vlada Srđem, vlada i Dubrovnikom.

13:52 Mato Franković: Ovo je pokretanje postupka koji će ponovno doći pred Gradsko vijeće. Vi ste bili 2013. godine suzdržani, tako stoji u zapisniku. Grupa birača Srđ je Grad jasno isticala to sve kao problem, ja ih ne osuđujem i ne kažem da nisu imali pravo, ali nije mi jasno zašto se sad bune. Ne znam zašto pričamo o ovome, a nitko ne spominje stanove za liječnike. Kristić 2013., dok je bio Laburist, tada se usvajao UPU i on je bio protiv toga, a 2014. se usvajao GUP i bio je suzdržan. To je potpuna istina.

13:51 Maro Kristić: Posljedice tog zločinačkog čina vidimo i danas. Svi ovi procesi neće proći neokrznuto. Izlaštenici koncesije su manipulanti. Ovdje ima niz dobrih stvari. Osnovna pretpostavka je da se raskine ugovor o koncesiji i onda ćemo urediti cestu i muzej kako želimo.

13:49 Orlanda Tokić: Ovo je odluka o pokretanju izmjena. Struka će definirati profil ceste, to će biti kolna cesta.

13:47 Nikša Selmani: Ovdje treba razmišljati glavom, a ne emocijama. To što je bilo 2013. godine nema veze s ovim. Ovo je važno, volio bih da mi se kaže konkretno, kada budemo vratili ovu cestu u GUP, a ona postoji u PPU, kako ćemo je definirati? Ako bude prometnica ulazite u sukub u UPU, to je problem arbitražnog postupka. Ovo je vrlo realan problem. Drugi 2013. godine po GUP-u bila definirana kao prometnica, a izglasala se kao staza. To će suditi neka druga tijela. Važno je kako je definirati.

13:42 Mato Franković: Najbolje je da je ne uredimo da ostane loša i opasna. Jesam li ja lud ili su se 2014. godine određeni ljudi borili da se cesta vrati. Ekipa je igrala opasnu igru i previše se zaigrala, a budućnost će pokazati sve i koliko...

13:40 Marko Potrebica: Bit ću najsretniji kad raskinemo ugovor s Golfom. Hrvaskoj visi mač nad glavom zbog krivih poteza, a mi smo dobili upute da se suzdržimo od bilo kakvih odluka. Ova cesta je stvarnost, nju su izbacili iz GUP-a i vratit ćemo je tamo gdje joj je mjesto. 

13:38 Katarina Doršner: Mi ne bježimo od političkih osjećaja i sve što radimo domoljubno, a to je graditi vrtiće, osiguravati smještaj liječnicima i ostalo te urediti prometnicu do tvrđave. Ovo je dobar preduvjet svima nama koji želimo ići do tvrđave. 

13:35 Mato Franković: Ovim izmjenama će se postići održivost u prostoru.

13:33 Jadran Brač: Jeftino se zloupotrebljavaju emocije vezane za rat. Gradonačelnik je najavio izmjene i dopune GUP-a pa me zanima je li ova izmjena regulira divlju gradnju.

13:30 Nikša Selmani: Nakon raskidanja ugovora s Golfom vratili bi dostojanstvo braniteljima i tvrđavi Imperijal. Cilj nam je da se uredi cesta. Ljudi znaju što se događa, ne možete scenskim nastupom ljude obrnuti.

13:26 Mato Franković: Grupaciji birača Srđ je grad predstavlja Srđ. Većini građana to predstavlja mjesto na kojemu su branitelji dobili bitku, vijećnicima grupe birača to predstavlja samo jedan projekt golfa i ništa više. Emocije uz Domovinski rat nemaju i to su pokazali. Uz cijelu priču o Prostornom planu Grada oni bi samo pričali o golfu. Prvo nam je na redu cesta i urediti Muzej Domovinskog rata. Hoće biti golfa, neće biti golfa. Doći će vrijeme da i ja napišem svoje memoare i napisat ću tko sve financira Srđevce, zbog koga i čijih interesa postoje. Sve imam dokumentirano i sve znam. 'Špice' Srđevaca su u to pitanje umiješani, ali Selmani nije, on je pošten. Pričekat ću s tom knjigom jer želim da bude best seller.

5. Prijedlog odluke o lokalnim porezima Grada Dubrovnika. - usvojen

4. Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojen

3. Prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu - usvojen

12:09 Vido Bogdanović: Proračun se uvijek pretvori u raspravu o projektima jer nemamo prilike za raspravljati o tome. Trebali bi govoriti o novcima. Pravo na stan i krov je jedno od osnovnih i dobro je da Grad Dubrovnik o tome nešto radi. Ne provodi se sustavna politika, tu med na kraju pokupe banke i građevinari jer dižu cijene. Stambenu politiku bi trebalo sustavno i strateški voditi. Mnogi stanovi se daju u najam ili se prodaju. Koja je to stambena politika koju vodimo? Ne vodimo je, a to je jedan od osnovnih preduvjeta za demografsku obnovu. Serpentine za Srđ su potpuno zaboravljene i treba ih urediti. 

12:08 Marina Vučković Matić: Prezentacija gradonačelnika je bila slikovita. Održavanje igrališta na Opskrbnom centru trebalo bi biti po pravilima jer nema podloge.

11:53 Nikša Selmani: Ovaj proračun nije dobar jer nije demokratski donesen. Pobjednička strana upravlja gradskim novcima i to nije dobro. Mi tražimo da nas se pozove na dijalog, da se posluša što mi i građani hoćemo pa onda da odlučimo je li to dobro za grad. Kotar Ploče iz Grada traži sastanak i to odbijate šest mjeseci, a primit ćete ih sutra jer ćete usvojiti danas proračun. Zašto to? Je li ih se kažnjava što vas nisu podržali na izborima? Kaos je u Zlatnom potoku, a niste ih poslušali. Zid u Ulici Frana Supila samo što se ne uruši. Nismo imali priliku za sastati se. 

11:49 Miho Obradović: Bilo bi korektno ovakav dokument poslati barem 15ak dana prije, nije dovoljno samo sedam dana. Projekt stanogradnje za mlade obitelji je dva milijuna kuna i to je dobro ali mislim da niste dobro izračunali. Brojka proračuna je respektabilna, ali ne vidim da se poboljšao život naših sugrađana. Možete sa mnom prošetati, mislim da ne niti jedan kamen trotoara nije stavio. Neki projekti mogu biti gotovi u 2020. pa ne trebate čekati izbornu. Većina projekata je naslijeđeno. Puno je para, a malo muzike. Izgledate kao umjetnika, ali za nevidljive stvari. Pet milijuna kuna je više za zaposlene, to je sigurno oko 17 ljudi više.

11:48 Katarina Doršner: Slažem se da se udruge trebaju financirati iz EU fondova. Ovo nije kritika nego poticaj da postanu moderne udruge. KMD je dobio 90 tisuća kuna pomoću odjela za EU suradnju za rasvjetna tijela.

14:45 Rikard Rossetti: Proučio sam temeljito ovaj proračun. Kad netko kaže da je Dubrovnik bogat grad, ja se nasmijem. Sto milijuna eura za sve ove izdatke, veliku su apetiti, svatko traži svoj dio kolača. Čudim se pročelnici kako sve to može napisati i spojiti. Nije bogat onaj tko puno ima nego onaj tko malo treba. Apelirao bih na udruge koje se posvuda u svijetu financiraju donacijama, ne može sve to biti naslonjeno na proračun grada. Nismo prezaduženi, imamo dobar kapacitet u odnosu na proračun jer bez kredita nema ni projekata. Zanima me što će biti na Babinom kuku jer 3,2 milijuna kuna su veliki novci.

11:34 Maro Kristić: Sve što ste imali reći o proračunu je komentar na moj amandman. Vićan je odlučio pisati knjigu o tome i mislim da bi građani trebali sudjelovati u tome. Građani će suditi o mome djelovanju.

11: 25 Ivan Jelčić: Na predsjedništvu stranke DDS-a razgovarali smo o proračunu i mi u načelu podržavamo ovaj proračun. Gradonačelnik je napravio solidan posao sa suradnicima. Kasnije smo se opet sastali jer smo gledali amandmane i mislili smo koja je svrha tih amandmana, je li to čisto da se 'trola' pa nam je bilo čudno kako to da ne znaju sastaviti jer mnogi nisu bili tehnički ispravni. Neki ljudi imaju tako puno vremena da si mogu to priuštiti za pisanje neispravnih amandmana. Možda bi bilo bolje da uopće ne rade svoj posao jer ne znaju napisati amandman. Dubrovačka banka već od 1955. ima svoje vlasnike. Jedna stvar koja je točna i Vićan mi je rekao da to mogu reći, on piše tu knjigu, ali se ne zove Prava istina o Dubrovačkoj banci. Gospodin Vićan je tražio da se pribave zapisi koji su autentični da se utvrdi tko je što govorio o tome. Kristić je postao saborski zastupnik jedno vrijeme i možda je trebao pokazati interesa da o tome nešto više sazna. Spremamo još jednu knjigu radnog naslova Gradski uhljebi i politički konvertiti u Gradu Dubrovniku 

11:22 Jadran Brač: Zamolio bih gradonačelnika da se osvrne o nakaradnom odnosu s investitorom zbog kojega se urušila Ulica bana Jelačića. Jednog od njih ste angažirali u pravnom savjetovanju. Kakvu poruku šaljete? Kako mislite provjesti najavu o zabrani prometovanja taksi vozila oko povijesne jezgre? Hoćete li novi GUP izraditi ili dopuniti postojeći jer vidim da ste izdvojili novce? Oko 44 milijuna kuna je skok rashoda za zaposlene gradske uprave.

11:12 Mato Franković: Živi bili pa vidili! Kristić iznosi brojne neistine. Čestica Grabovice je u vlasništvu Grada i tu će biti azil. Rekli ste da je škola Montovjerna previše skupa, ali vidjet ćete na kraju da će biti i jeftinija. Bit ćete mi svjedoci da će se sve oko azila uskoro riješiti. 

11:08 Maro Kristić: Ako ćemo krenuti od Lapadske obale mogu reći da sam ja uvijek agitirao za taj projekt. Nastojim biti realističan upravo zbog Googla. Skeptičan sam kad se govori da će on biti financiran EU sredstvima.

11:06 Katarina Doršner: Replicirala bih gosparu Kristiću jer smo ovaj proračun donijeli u suradnji s građanima. Šteta što Most nije izašao na kotarske izbore. Ovaj proračun je naš jer on pokriva od djece pa do starih. Niste imali ni tehnički ispravne amandmane. Žao mi je što se osjećate isključenim, komunikacija je bolja nego ikad.

11:00 Mato Franković: Što se tiče dvorane nije je mogu realizirati jer tamo GUP-om to nije predviđeno. Inače nosimo tri dvorane u proračunu, jedna je velika u Komolcu, a druge na Gornjim selima te će one udovoljavati uvjetima za boćanje. Drugi amandman vezan za tiskanje knjige ne mogu o tome govoriti, nisam razgovarao s gosparom Perom. Potrebno je da dođe njegov zahtjev. Subvencije za podstanarstvo imamo i ako se pokaže da to nije dovoljno spremni smo izdvojiti više. Ovo je proračun kontinuiteta. Rekli ste da treba biti oprezan u obećanjima slažem se, ispunili smo već 70 posto njih. Treba biti oprezan u davanju informacija jer ste vi izrekli nešto što ne znate. Imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu za prvu i drugu fazu Lapadske obale. Nije bilo lako naći zemljište za azil, ali riješili smo sve i idemo na sredstva za financiranje. Ja sam detaljan u svojim obećanjima.

10:50 Maro Kristić: Amandmani su nova dvorana za boćalište. Oni su jedini sportski beskućnici. Plato za carting u Gospinom polju se ne koristi i bilo bi zgodno da se izgradi dvorana.  Vidjeli ste da Vićan piše knjigu o Dubrovačkoj banci i predlažem da ulože sredstva da ta knjiga što prije izađe. Bilo bi dobro da se osiguraju sredstva jer je interes veliki. Inače, brine me što smo prilično zadužen grad. 

10:44 Mato Franković: Što se tiče dvorane Gladijatora ona je tako nazvana, a služit će svim sportovima. Za sad je milijun kuna dovoljno tako da ćemo dodatno ulagati ako to bude potrebno. Vjerujem kako će biti na korist svima.

10:41 Jadran Barač: Moj amandman se odnosi na pomoć Udruzi mladih Orlando. Krovna fasada je oštećena i prijeti joj urušavanje. Drugi amandman se odnosi na infrastrukturu sporta. Imam drugačiju viziju dvorane za Gladijatore i mislim da bi to trebala biti dvorana za sve borilačke sportove u županiji i svi bi je trebali koristiti. Tako bi se Grad pozicionirao kao predvodnik regionalnog centra borilačkih sportova, a Gladijator bi bio predvodnik. Predlažemo povećanje sredstava od pola milijuna kuna. 

10:37 Tatjana Šimac Bonačić: Uputila bih tri amandmana iz SDP-a. Oni se odnose na mlade i pomoć djeci s teškoćama u razvoju i gospodarenje otpadom. Prvi amandman se odnosi na poticanje izvrsnosti. Uspjesi se moraju nagraditi kod mladih. Sredstva bi se uložila na natjecanju i to bi bilo u cilju poticanja. Drugi se odnosi za obitelji u kojima je roditelj njegovatelj što bi im osiguralo dodatnih tisuću kuna. Treći se odnosi na očuvanje okoliša. Sredstva bi se uložila u izgradnju zelene infrastrukture. 

10:30 Željko Raguž: Mi ćemo proračun podržati jer ono za što se zalažemo kao stranka je u proračunu. Proračun je porastao i pitanje je samo kada ćemo doći do milijarde zbog čega smo ponosni. Naše sugrađane će razveseliti Lapadska obala, most-Pobrežje, cesta Tamarić-Mokošica te šetnica Nika i Meda Pucića. Značajna su ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, ulaganja u stanogradnju i ulaganja u osnovne škole. Najviše volim pričati o sportu. Kad smo gledali studiju o sportu svi su sa skepsom gledali, ali evo u prvoj godini je napravljeno puno toga. Čestitam gradonačelniku jer je umirovio našu Šarulju uređivanjem igrališta u Gospinom polju. Gladijatori su zadužili naš grad i dobro je da im se osigurava prostor tako što će dobiti svoju dvoranu.  

9:25 Mato Franković: Gotovo pa dupli iznos u razdoblju od 4 godine. Glavni dio su ključni infrastrukturni projekti, a to je gradnja ceste most-Pobrežje; Lapadska obala koja je jedan od najvažnijih projekata i košta oko 40 milijuna kuna u ovoj godini; cesta Tamarić-Mokošica; Osojnik-Ljubač cesta koja predstavlja novi život, ali i mogućnost turističkog razvoja koji će svakako biti dobar alternativni pravac; tehničko-tehnološki blok Osojnik; cesta Nuncijata; rekonstrukcija cesta javnih površina; parking Mokošica; razni projekti komunalne infrastrukture; uređenje šetnice Nika i Meda Pucića; garaža Mokošica; ulaganje u oborinsku odvodnju. Neki od kapitalnih projekata izgradnje  poput groblja Dubac, sanacija Grabovice, izgradnja azila za životinje koji će se raditi u fazama za što ćemo izdvojiti tri milijuna kuna za prvu fazu. Važna je stanogradnja za što ćemo osigurati 400 tisuća kuna, za Solitudo 300 tisuća kuna (poticajna stanogradnja), stanovi za branitelje; sufinanciranje kredita za mlade za što ćemo izdvojiti dva milijuna kuna. Mladi će tako sami kupiti stan, a mi ćemo im sufinancirati krediti i cilj nam je 30 takvih paketa imati godišnje. Ostali kapitalni projekti su studentski dom, obnova dvorane u Gospinom polju, OŠ Montovjerna, dom umirovljenika ispod bolnice što je jedan od najvažnijih projekata, općenito ulaganje u osnovne škole s ciljem uspostavljanja jednosmjenske nastave te energetske obnove (nešto manje od 38 milijuna kuna) te ulaganje u dječje vrtiće i sportsku infrastrukturu. Gruški bazen će postati Dubrovačka ljepotica kao što je Poljud splitska. Uredit ćemo parkove, to se posebno odnosi na park u Pilama koji će biti mjesto susreta tako da očekujemo uskoro projektnu dokumentaciju. U Ulici žrtava Dakse uredit će se mali park kao i onaj kod platana. Važna su nam i dječja igrališta posebno ono na Babinom kuku, Mokošici, na Konalu, Montovjerni, Ljubaču, Gorici, na Pločama... Izdvojili smo 900 tisuća kuna tako da ćemo s tim iznosom obnoviti ona koja su oštećena. Za održavanje cesta izdvojili smo značajna sredstva jer moramo smanjiti zagušenje prometa tako da ćemo postaviti dodatne kamere jer Grad Dubrovnik može kontrolirati svoj promet. Proširit ćemo nogostup kod Lazareta i ukinuti taksi stajališta. To će biti spojeni prostor, a taksisti ga pretrpavaju i opasno je za pješake. Važna nam je skrb o životinjama. Mnogi nas optužuju da ne pomažemo, ali to nije istina; započeli smo projekt sterilizacije mačaka. Od kulturnih programa izdvojio bio zaštitu Znanstvene knjižnice, investicijsko održavanje za UGD... Vezano za potrebe u sportu, Grad Dubrovnik ulaže u infrastrukturu, ali i događaje. Ulažemo u OB Dubrovnik putem opreme; uređenja šestog kata koji će biti mjesto za gostujuće liječnike gdje će biti njihov smještaj; bazen za potrebe djece s posebnim potrebama koji nikad nije proradio i sad ćemo dati milijun kuna kako bi on bio stavljen u funkciju; senzorički park (sve ukupno oko 12 milijuna kuna). Sve stavke koje sam predstavio 2019. godine za taj proračun su realizirane ili su u tijeku. Realno planiramo to napraviti i u 2020. godini.

2. Izvršenje proračuna - usvojeno

1. Rebalans proračuna - usvojeno

Vijećnik Maro Kristić predložio je osnivanje povjerenstva za promet s posebnim naglaskom na autotaksi prijevoz. Kristić smatra kako je veliki problem gužva u prometu i veliki broj taksista zbog čega je naglasio kako bi osnivanje ovog povjerenstva dobro došlo za uspostavljanje reda. Blaž Pezo je predložio da se ukinu vijećnička pitanja. Usvojeno je izbacivanje vijećničkih pitanja, a osnivanje povjerenstva za promet nije usvojeno.

Popularni Članci