Veliki istup biskupa Uzinića: ‘Otkrivanje pedofilije bio je blagoslov za Crkvu’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u intervjuu za Telegram je odgovorio na pitanje o pedofiliji u crkvenim redovima te je kazao kako je 'otkrivanje pedofilije bio blagoslov za Crkvu'. 

"Ne bih otkriće zlostavljanja nazvao teškim udarcem, nego zapravo blagoslovom za Katoličku crkvu. Težak, i osobito bolan udarac su zlostavljanja koja su se događala. Zato zahvaljujem svima, osobito brojnim novinarima koji su odradili velik i važan posao na ovom planu, što su nam pomogli otvoriti oči i vidjeti stvarnost onakvu kakva ona jest. A to otvaranje očiju i suočavanje s istinom nije bilo lako ni za njih, a ni za nas, jer je to jednostavno teško razumjeti. Za Katoličku crkvu je stvarno težak udarac činjenica da se takve stvari događaju u Crkvi, odnosno da su mnogi svećenici, a nažalost i neki biskupi, svoju svećeničku službu koristili kao paravan za seksualno zlostavljanje maloljetnika i drugih ranjivih osoba.

I još više od toga je bilo težak udarac, zapravo najteži, to da su oni koji su u Katoličkoj crkvi bili odgovorni na različitim razinama i koji su po svojoj službi trebali nešto učiniti da se takvo što spriječi i nikad više ne ponovi, sve to zataškavali, a i koristili svoju moć, ugled i novac da bi i drugi to zataškavali. Vjerujem da su mnogi koji su to činili mislili da će tako riješiti stvar, ali to je bila zabluda i sada je to posve jasno. Reći će da su imali dobre namjere, ali postoji izreka da je i pakao popločan dobrim namjerama. To je za mnoge žrtve, koje su nam trebale biti važnije od ugleda svećenika pedofila i ugleda Crkve, zapravo i bio stvarni pakao," kazao je Uzinić u intervjuu za Telegram koji možete pročitati OVDJE

Popularni Članci