VLAHUŠIĆEV RECEPT ZA SMANJENJE GUŽVE Uvest će se večernji obilasci zidina (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Prijedlog mogućeg novog Ugovora o upravljanju i gospodarenju gradskim zidinama i analiza poslovanja danas su bili teme konferencije za medije na kojoj su riječ imali gradonačelnik Andro Vlahušić i gradska pročelnica Ana Hilje. 

Prema riječima gradonačelnika, Prijedlog predviđa i potrebu uvođenja večernjih obilazaka zidinama gdje bi se iz sigurnosnih razloga postavile kamere u dogovoru s MUP-om, ali i dva spasioca iz Crvenog križa kako bi obilazak zidina za posjetitelje bio siguran. Obilazak bi obuhvatio sigurno područje, pa bi se južni dio iskučio iz takve kombinacije.

'Takva potreba se nametnula iz više razloga. U narednih 15-ak dana Grad Dubrovnik će dobiti milijuntog posjetitelja, a prije sedam godina ga je posjetilo 500 tisuća ljudi. Tu su još i posjetitelji koji u povijesnu jezgru dolaze iz Župe dubrovačke i Konavala. S druge strane, svjedoci smo i velikih gužvi tokom dana,' izjavio je Vlahušić te pojasnio kako bi se uvođenjem večernjih obilazaka rasteretila povijesna jazgra te bi se smanjile gužve. Također, spomenuo je i UNESCO-ovu odredbu prema kojoj u jednom trenutku, u povijesnoj jezgri, neće smjeti biti više od 8 tisuća ljudi. Dodao je kako hotelske kućice, ali i Turistička zajednica grada Dubrovnika razgovaraju o potrebi uvođenja večernjih obilazaka zidina.

Osim toga, cilj prijedloga je reguliranje postojećeg ugovora između Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine koji istječe 2019. godine, a Vlahušić predlaže produljenje od 15 godina.

'Bilo je priče o 10 godina, ja sam predložio da to bude 15 i da se onda pokaže spremnost Grada da u narednih 15 godina imamo stabilan i čvrst odnos između Grada i DPDS-a,' kazao je Vlahušić, a kako tvrdi, siguran je da će im u tome pomoći i Ministarstvo kulture na čijem je čelu sada Dubrovkinja Nina Obuljen Koržinek.  

Prijedlog je i da se sredstva rasporede na način da se od prihodi od prodaje ulaznica raspodijele na način da 40 posto ostane Gradu, a da se 60 posto ulaži na obnovu na način da se Društvu i Zavodu za obnovu dodijeli po 30 posto od zarade. Podsjetimo, trenutni omjer je 40 posto Gradu, 40 posto DPDS-u i 20 posto Zavodu za obnovu. Postotak od 60 posto bi se, kako tvrdi Vlahušić, ulagao ne samo u područje Grada, nego i u obnovu na području cijele nekadašnje Dubrovačke Republike. Naime, porasla je cijena ulaznice za zidine, a navedeno prati i porast broja posjetitelja pa se očekuje i veliko povećanje prihoda, o čemu je više rekla Hilje.

Tako je istaknula kako je cijena zidina u proteklih nekoliko godina sa 50 kuna porasla na 150, a porat cijene popraćen je i porastom broja posjetitelja. Naime, 2007. godine zidine posjetilo nešto više od 708 tisuća ljudi, dok je ove godine očekivani broj posjeta 1 100 000 ljudi. Tako je bruto prihod od prodaje ulaznica za zidine 2007. godine iznosio 25 milijuna kuna, a ove godine se očekuje da bi on mogao narasti na 110 milijuna kuna. I Vlahušić, i Hilje pohvalili su rad Društva. 

Vlahušić je istaknuo kako bi se uvođenjem večernjih obilazaka zidina u sljedećih pet godina mogao postići rezultat od 1 250 000 posjetitelja godišnje odnosno o prihodu od 200 milijuna kuna.

Prijedlog je upućen i prema Gradskom vijeću koje će o njemu odlučivati, a Vlahušićeva je ideja da se navedeno usvoji prije Nove godine jer će, kako tvrdi, već nakon nje Vijeće najvjerojatnije biti raspušteno. 

Popularni Članci