VLASNICI SUVENIRNICA U OGROMNIM GUBICIMA: 'Prošle godine bismo ostvarili 15 tisuća kuna prometa dnevno, sad nam je 200 rekord!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovački dnevnik već je pisao o korona krizi koja je zadala snažan udarac gospodarstvu u Dubrovniku, a u posebno nezavidnom položaju su vlasnici suvenirnica koji egzistiraju isključivo od turista. Jedan od vlasnika koji je htio ostati anoniman i koji ima suvenirnicu u povijesnoj jezgri za Dubrovački dnevnik je iznio brojke koje dovoljno govore o tome u kakvoj su se teškoj situaciji našli.

„Prošle godine bismo već sada pokrili sve troškove. Ostvarivali bismo i po 10, 15 tisuća kuna prometa dnevno. Nekad nešto manje, no u srpnju bismo već bili blizu 20 tisuća kuna. Sada nam dežura i radi jedna djelatnica koja nekada proda 20 kuna, a nekada ništa. Dnevni rekord od početka srpnja, kad smo otvorili, je oko 200 kuna,“ kazao je vlasnik suvenirnice.

Kriza je posebno snažno pogodila njegovu obitelj koja u prvom redu egzistira od turizma. Kako kaže, jedan sin je vlasnik veleprodaje od koje ne zarađuje jer dobit ne ostvaruju ni suvenirnice za koje dobavlja robu, dok je drugi sin vlasnik maloprodaje.

„Situacija je katastrofalna. Imamo pet zaposlenih. Puni smo robe, pripremili smo se za sezonu koja se nije dogodila. Nadamo se kako će se nešto promijeniti nabolje do kraja godine, da ćemo barem biti na pozitivnoj nuli i da ćemo pokriti troškove. Tu su svakako i troškovi najma. Na sjednici Gradskog vijeća se spominjalo kako se najmovi neće plaćati ako bude teška situacija, možda se donese takva odluka…,“ izjavio je vlasnik.

Kako kaže, u teškoj situaciji svakako su i ugostitelji, ali podsjeća da se oni mogu donekle okrenuti lokalnom stanovništvu dok suvenirnice u prvom redu opstaju zbog turista.

„U ugostiteljstvu je katastrofalno, a u suvenirnicama je ta katastrofa još i veća. Kafu će netko još i popiti, a suvenire neće nitko kupiti,“ zaključio je vlasnik suvenirnice.

Popularni Članci