VRIJEDNA IMOVINA Odluka Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku o izmještanju SNV-a u sjeni ugostiteljskog i nekretninskog biznisa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Milorad Vukanović za Dubrovački dnevnik osvrnuo se na izmještanje SNV-a iz crkvenih prostora zbog čega su kritizirali vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija. 

Milorad Vukanović govori kako su svećenici 2016. godine Srpskom narodnom vijeću koji su imali ured na Stradunu kod Pravoslavne crkve kazali da jednostavno više tu ne mogu biti.

- Dali su nam pismeni otkaz jer sam ja kazao kako nas ne mogu tek tako izbaciti, a imali smo ugovor. Nakon toga obratio sam se Gradu i Županiji za pomoć i oni su nam pronašli prostorije u OTP banci - kazao je Vukanović dodavši kako s Gradom i Županijom imaju izvrstan odnos te da oni financiraju najam prostora.

Vukanović ističe kako je tražio razgovor s episkopom no naglašava kako se s njim teško susresti jer nitko ne zna kad i gdje dolazi u Dubrovnik. Tako je Vukanović razgovarao sa svećenikom Stevanom Kovačevićem, parohom Vladanom Perišićem i đakonom Miroslavom Boškovićem koji su na neki način prenijeli poruku od episkopa da SNV napusti prostorije.

U pismu koje su poslali patrijarhu Ireneju SNV su ukazali kako je vladika Grigorije odlučio istjerati na ulicu srpske vijećnike i tako ugroziti njihov rad pod izgovorom o proširenju galerije ikona. No, oni smatraju kako vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana. Inače, u prizemlju zgrade, u blizini Pravoslavne crkve u Ulici od puča, bio je luksuzni restoran Portrait koji je navodno bio u vlasništvu crnogorskog konzula, no on se nije tu dugo zadržao pa je sada na njegovom mjestu otvoren kafić Beer Factory.

Milorad Vukanović dodaje kako i uređen Muzej ikona već odavno postoji na međukatu palače te da se tu nalaze 103 ikone koje imaju povijesnu i kulturnu vrijednost.

- Neki je očito ozbiljan razlog uslijedio pa je Vijeće moralo izaći iz tih prostora. Kad smo se selili nije nam bilo lako prebacivati sav namještaj i svi su se ljudi čudili zašto su nam dali otkaz - dodaje Vukanović. Postoje i tvrdnje koji ukazuju kako je Srpska pravoslavna crkva SNV iselila zbog ograđivanja od politike, no Vukanović to oštro demantira.

- Mi nismo politička stranka, a to i ne možemo biti. Mi smo vijeće nacionalne manjine grada i županije i to nema veze s bavljenjem politikom jer naša djelatnost je isključivo kulturna i društvena što je definirano statutom i sadržajem. Crkva vjerojatno tom teorijom hoće svoju odluku ublažiti i opravdati - pojasnio je Vukanović koji je ukazao na pitanje zarade od imovine koja je velika. Posebno se osvrnuo na miješanje pojmova između Srpske pravoslavne crkve i Srpske općine koja je zapravo vlasnik svih nekretnina.

- Crkva nema nikakvo vlasništvo nad imovinom pa čak njihova nije ni zgrada gdje obavljaju bogosluženje. Općina je organizirana tako da Odbor, tj. Savjet upravlja nekretninama, a u njemu je samo jedan svećenik koji zapravo nema prava glasa već je tu prisutan samo da se ne donese neka odluka protivna interesu Crkve - komentirao je Vukanović dodavši kako su danas omjeri u Odboru drugačiji pa u njemu sjede tri svećenika koji sve odlučuju i čak se potpisuju umjesto predsjednika Odbora. Prema Vukanovićevom mišljenju problem je što su nadležnosti zamijenjene i Srpska pravoslavna općina je tu samo formalno dok sve odluke donosi Crkva. U Općini bi, dodaje on, trebali biti građani koje bi birali vjernici, no Vukanović ističe kako se izbori uopće ne održavaju već samo svećenik imenuje članove Odbora Općine.

- U potpunosti su preuzeli nadležnosti tako da Srpska pravoslavna općina koja bi se trebala brinuti isključivo za materijalno samo formalno postoji, a Crkva bi trebala biti zadužena za duhovno - kazao je Milorad Vukanović zaključivši kako je prekinuta suradnja u svakom pogledu između Srpskog narodnog vijeća i parohije, tj. Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku koja se teritorijalno poklapa s parohijom, a odnosi se na područje od granice s Crnom Gorom, Elafite, Korčulu sve do Neuma.

Aida Čakić

SRBI U DUBROVNIKU LJUTI NA VLADIKU: 'Istjerao nas je na ulicu radi kafića!'

Popularni Članci