DUBROVČANI ZA VUKOVAR 'Ovo je dan koji se ne smije zaboraviti; trebamo poštovati jedni druge, a posebno one kojih više nema'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
U sklopu dugogodišnje akcije "I u mom gradu Vukovar svijetli" stanovnici brojnih gradova i mjesta diljem Hrvatske palili su svijeće za Vukovar čime je obilježnena 28. obljetnica pada grada.

Tiho, bez puno priče, ali s puno ljubavi i poštovanja u spomen na vukovarsku tragediju brojni su Dubrovčani upalili lampione u Vukovarskoj ulici. Bilo je tu i dosta mladih, obitelji i onih nešto starijih, a svi oni su emotivno doživjeli današnji dan te tako odali počast vukovarskim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu.

Luka Đurović je učenik trećeg razreda Dubrovačke privatne gimnazije, a svijeću je došao zapaliti s prijateljicom.

- Jutros je u školi bilo organizirano paljenje svijeća. Danas smo na nastavi govorili kako će današnji dan dogodine biti praznik. Mislim da to tako treba biti jer je Vukovar to zaslužio. Zbog njega imamo Hrvatsku, a danas smo se prisjetili upravo te žrtve - kazao je Luka Đurović.

I Maja Čebulc upalila je svijeću u Vukovarskoj ulici, a za Dubrovački dnevnik je kazala kako joj je posebno teško na današnji dan.

- Sjećam se dok smo bili u podrumu 1991. godine kad su rekli 'Pao je Vukovar'. Muž i ja smo bili sami, djeca su pošla, i nismo mogli vjerovati... Bilo je teško  svima nama. Danas gledajući na to svatko ima svoju priču, a mi trebamo biti u miru i poštivati jedni druge, posebno one kojih više nema - istaknula je Čebulc.

Nita Svilokos također se prisjetila ratnih događanja devedesetih i uporedila Vukovar i Dubrovnik.

- Na ovaj dan mi uvijek naviru tužna sjećanja. Sjetim se mojih situacija u Dubrovniku, kako i što smo sve preživljavali. Ovo je dan koji se ne smije zaboraviti, a žrtve uvijek treba poštovati i odati im počast. Emotivno je, ali drugačije ne može biti - kazala je Nita Svilokos, dok je Marina Bugarin dodala da je ona za vrijeme rata imala sedam i pol godina.

- Proživjela sam težak period. Dosta nas iz Konavala odlazi u Vukovar, pokloniti se žrtvama i odati počast, a ja sam danas došla zapaliti svijeću - priča Marina Bugarin.

I Maji i Ani, učenicama drugog razreda Gimnazije Dubrovnik, današnji dan je značajan.

- Danas smo na satu Hrvatskog pričali o izjavi Siniše Glavaševića i o tome što se dogodilo u Vukovaru. Svake godine palimo svijeće u čast poginulim u Vukovaru - pojašnjava Maja Đeldum.

- Ove države ne bi bilo bez tih ljudi koji su žrtovali sve što su imali, da bi mi mogli živjeti u miru - zaključila je Ana Topić za Dubrovački dnevnik u spomen na vukovarske žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Popularni Članci