ZNANSTVENA TRIBINA: O drukčijem pogledu na matematiku na Sveučilištu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Deseta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom „Matematika – čemu služi? Drukčiji pogled na matematiku“ održat će se danas, 6. ožujka 2020., u 19 sati, u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini će sudjelovati:

prof. dr. sc. Zvonimir Šikić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu,

prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i

prof. dr. sc. Martin Lazar sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Sažetak

Galileo Galilei je još u 17. stoljeću ustvrdio „Svemir je pisan jezikom matematike“. Ona prožima svijet oko nas,  s njome se susrećemo još u najranijoj dobi, te nas dalje uporno prati tijekom našega obrazovanja. Ali, previše matematike koje učimo u školi ne djeluje privlačno, niti je usto dobro motivirana, pa nakon godina učenja, mnogima ostane nerazumljiva i odbojna. Doživljavaju je samo kao mnoštvo brojeva, računanja i brojnih pravila koja treba primijeniti.

Može li drukčije? Može li matematika biti zabavna i izazovna?

Na tribini želimo pokazati da je matematika puno više od pukog računanja. Ona nas uči  kako razmišljati logički, kritički i kreativno. Pomaže nam dokučiti skrivene istine i strukture u svjetovima čiji su objekti apstraktni, ali kojih nam primjene omogućuju i razumijevanje svijeta koji nas okružuje. Nizom primjera pokazat ćemo kako nas matematika može iznenaditi, produbiti ili korigirati našu intuiciju, otkriti se u igrama i umjetnosti, a u konačnici, i riješiti neke probleme s kojima se susrećemo.

Sveučilište u Dubrovniku 

Popularni Članci