Županijski HDZ-ovci prije izborne šutnje: 'Milanović je ratoboran, no ponašanje Kolindinog savjetnika ne možemo podržati!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Republike Hrvatske Branko Bačić i član predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić održali su danas konferenciju za medije na temu predsjedničkih izbora te pozvali da birači svoje glasove daju HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji i aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. 

Bačić je tom priliku kazao kako je protekli mandat predsjednice njena najbolja preporuka te je uputio kritike na račun njenog protukandidata Zorana Milanovića.

"Vodimo se mišlju kako loš i neuspješan premijer ne može biti dobar i uspješan predsjednik. Milanović je vodio najlošiju vladu od uspostave suverene i samostalne RH prema podacima jer je njegova vlada 2014. godine od strane Svjetskog gospodarskog foruma proglašena kao jedna od šest najneuspješnijih vlada u svijetu, u društvu Čada, Angole... Da ne govorim o njegovim stavovima kao Hrvatskoj o slučajnoj državi, o njegovom stavu da se neće uključiti u kolonu sjećanja u Vukovaru jer 'u njoj nema mjesta za pristojne ljude', o tome da neće sudjelovati Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u Kninu jer se, prema njemu, tamo više veliča SAO Krajina nego slavi Oluja... Da ne pričamo o nekim od njegovih stavova i odluka koji se tiču nas u DNŽ; da se RH nema potrebe zbog dva kamena u Malostonskom zaljevu svađati s BiH, a radi se o Velikom i Malom Škoju u Malostonskom zaljevu koji teritorijalno pripadaju RH, kad nije reagirao na izjavu direktora Uprave za nekretnine Crne Gore da je Prevlaka sporna kao teritorij između RH i Crne Gore te kad smo osudili njegovu inicijativu da se priđe eksploataciju ugljikovodika u Jadranu prema kojoj bi se platforme za bušenje nafte bile postavile svega 10 kilometara od Grada," izjavio je Bačić dodavši kako je jedna od uloga predsjednika biti i glavni zapovjednik oružanih snaga te kako je Hrvatska vojska danas u puno boljem položaju nego što je to bila za vrijeme vladavine Iva Josipovića i Zorana Milanovića.

Dobroslavić je kazao kako Grabar Kitarović ima kvalitete državnika koje, prema njegovom mišljenju, Milanović ne posjeduje.

"To nema kandidat Milanović što smo vidjeli u debati. On je vrlo ratoboran, služi se niskim udarcima. Što se tiče odnosa Milanovića prema DNŽ, nije razumio niti je podupirao najvažnije projekte koji su geostrateški važni, a to su Pelješki most, županija kao regionalna jedinica i autocesta do Dubrovnika odnosno Osojnika. Milanović je zaustavio gradnju Pelješkog mosta, krilatica je bila da je to iluzija za budale. Htio nas je spojiti trajektima, tražili su rješenja u iskopavanju ispod i iznad Neuma da bi na kraju došli do jedinog pravog rješenja, a to je Pelješki most. Ideja Milanovićeve vlade i Andra Vlahušića je bila i da se DNŽ spoji u jednu širu regiju sa sjedištem u Splitu što je van svake pameti. Znate i sami da je Milanović kazao kako je spreman prepustiti BiH da autocesta ide kroz njihov teritorij. Nismo htjeli ići u Zagreb preko Trebinja" izjavio je Dobroslavić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, dotaknulo se i istupa savjetnika Grabar-Kitarović Tomislava Madžara koji je verbalno napao Milanovića nakon debate.

"Mislim kako se Madžar već ispričao na tom istupu. Nikako taj istup ne mogu podržati, nije bio primjeren, ali sam uvjeren kako to neće utjecati na rezultat. To je jedan periferan događaj koji se dogodio i koji nije trebao, nije dobar, a od njega se čak ogradio i Ivan Anušić, voditelj stožera," izjavio je Bačić dodavši kako Grabar Kitarović vodi računa o tome kako je, ne samo kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu, nego i aktualna predsjednica te ostavlja dojam smirene i staložene osobe.

"Uvreda se naslušala kao predsjednica, ali i kao žena, što me još više zabrinjava. Nisam se naslušao istupa aktivistica koje bi na takve objede i klevete stale u njenu zaštitu. Mislim da bi se stalo u zaštitu svake druge žene osim u njenu. Zadnjih mjeseci u RH je bilo itekakvih istupa različitih organizacija koje se zalažu za prava žena kad su u pitanju pjevačice, glumice i druge javne osobe. Takav tretman nema Grabar-Kitarović," izjavio je Bačić.

Na jutrošnjoj konferenciji za medije županijski SDP-ovci su podijeli letke u kojima se referiraju na gaf predsjednice u kojem je greškom pozvala birače da zaokruže broj 1, premda on na glasačkim listićima neće stati uz njeno, nego uz ime njenog protukandidata.

"SDP bolje od ovoga ne zna. Njima su inače letci u Dubrovniku u predizbornoj noći jedini način da pokušaju doći do birača. Ovo nikoga ne može prevariti jer svi mi znamo tko je Kolinda Grabar Kitarović, a tko Zoran Milanović. Ona je broj 1 u smislu znanja, poštenja, rada, a na listiću je broj 2," izjavio je Bačić. 

SDP-ovci su jutros kazali i kako je upravo Milanovićeva vlada pokrenula projekte poput Pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci i Pelješkog mosta kojeg 'Milanović barem nije otvarao pet puta'.

"Projekt ZL je projekt Uprave ZL i njenih vlasnika. To jest dijelom država, ali je dijelom i Grad, Županija, ali i Općina Konavle. Dakle, zasluga je apsolutno na toj strani. Ne znam zašto vi Vlada RH to svojatala kao svoj projekt jednako tako i Pomorsko--putnički terminal u Veloj Luci što je projekt Županijske lučke uprave Vela Luka," izjavio je Dobroslavić.

Popularni Članci