Hoće li DP iznevjeriti birače ako koalira s HDZ-om? Penava: "Pa to neka se birači zapitaju"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Luka Batelic/PIXSELL
Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije.

Penava je uvodno rekao da je DP treća politička stranka u državi zahvaljujući biračima koji im poklonili glas

Osvrnuo se i na neke medijske napise. “Uvjetovanje ministarstava – to su takve gluposti i laži.”

“DP nema ništa protiv nacionalnih manjina. Što se tiče srpske nacionalne manjine, ponovno da otvorim mnogima oči jer neki ne žele vidjeti”, rekao je pa spomenuo neke članove DP koji su pravoslavci i Srbi.

“DP je ovog gospodina uredno izvjesio na listu, Srbina pravoslavca Mišića, hvala mu na njegovom izuzetnom rezultatu. Ovdje se slikamo ispred spomenika jednom Srbinu, zove se Nikola Tesla, toliko o temi o toj mržnji. Da mrzimo Srbe, bi li ih stavili na liste? Međutim, kakvi i koji Srbi? Srpska nacionalna manjina dok poštuje hrvatske zakone nemamo problem”, kazao je.

“Vezano za snimku Plenkovića koju smo čuli… Kad bih gledao tko mi je što rekao, ne bih mogao ni s kim razgovarat na političkoj sceni”, naveo je Penava. “Kakav bi onda odnos DP-a trebao biti prema ljudima koji su činili puno gore stvari?”

Spremni za sve scenarije

"Izašli ste iz HDZ-a jer ste bili nezadovoljni. Kako možete u koaliciju s HDZ-om nakon svih kritika na njihov račun?", pitala ga je novinarka. 

“Lijepo pitanje. Kako bilo koji hrvatski građanin… Nisu za korupciju ni za nekog tko im svjetonazorski nije blizak. Neupitno da je HDZ relativni pobjednik, da je drugoplasirani SDP i da je treći DP. Dobili smo vrlo jasnu poruku, jer činjenica je da HDZ ima pet manje mandata nego prošli put. Trebamo sjeti i razgovarati. Volja birača je jasno iskazana. Apsolutno smo spremni za sve scenarije, tu smo spremni smo, treći smo i ogromnu potporu imamo, i unatoč prognoza da ćemo se raspasti, eto nas jači nego ikad!”, poručio je Penava.

Na pitanje hoće li zaboraviti sve što je o njemu rekao Andrej Plenković, odgovorio je: 

“Plenković je govorio različite stvari, a odnosi se i na mene. Govorio je i nikad bolji gradonačelnik Vukovara. Svašta je izgovarano. To što je bilo prije godinu, dvije, tri… Imamo konstalaciju kakvu imamo. Put na koji vi zazivate je put gdje vi u svakoj situaciji meni možete postaviti ovakvo pitanje. Što su govorili iz SDP-a, što govori Benčić, nešto crno, ne znam što. S obzriom na podijeljene karte odgovornost prema biračima nas tjera na dijalog i odgovorno upravljanje zemljom”.

Na pitanje je li koalicija s HDZ-om znači da su iznevjerili svoje birače, Penava je odgovorio: "To neka se birači zapitaju". 

Rasprava s novinarima 

Penava je kritizirao novinare kako mu ne dopuštaju da završi odgovore, ali i kako jedni druge prekidaju. 

“Nisam ja ljut, nisam ja krenuo debatirati, krenuo sam odgovarati na pitanja… Ovo nije intervju”, rekao je Penava kad je počeo raspravljati s novinarima.

“Iz vas izbija neka huja, ne date mi misao završiti. Nemate argumenta, tezu, ništa s čim ćete izbaciti iz takta”, dodao je.

Na pitanje razgovara li s Mostom, odgovorio je: “Apsolutno”, dodajući da sa svima razgovaraju, osim s SDSS-om i Možemo.

“Što se tiče Kolakušića, jutros me zvao, nisam se stigao javiti, ali sad ću ga zvati. Znali smo polazište Kolakušića i stranke Pravo i pravda. Razgovori su bili vrlo korektni i ostali su na toj razini. Njihovi stavovi su ostali na tom tragu, naši su stavovi bili nešto drugačiji, nikad nismo rekli ‘HDZ nipošto’ nego smo ostavili otvorenu mogućnost za razgovore. Sve najbolje”, rekao je.

Popularni Članci