HSU NAJAVIO GODINU BORBE PROTIV SIROMAŠTVA 'Šuplja je priča da je HRT samostalni javni servis, pretplatu treba sniziti'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
'Godina intenzivne borbe protiv siromaštva' tako su najavili 2020. iz HSU-a koji su danas na konferenciji za medije u Dubrovniku govorili o HRT-ovoj pristojbi te se pitali je li ona uopće realna i opravdana.

HSU je tako najavio Prijedlog dopune Zakona o HRT-u koji su u saborskoj proceduri uputili njihovi zastupnici Hrelja i Žagar, a naglasili su kako imaju za cilj da svi oni koji žive ispod granice siromaštva moraju biti zaštićeni i uključeni i društvo. Predsjednica HSU GO Dubrovnik Olga Muratti istaknula je kako mjesečna pristojba HRT-u mora sadržavati i socijalnu dimenziju i biti sukladna cenzusima koji se odnose na dopunsko zdravstveno osiguranje.

- HRT pristojba je još jedan od elemenata koji one najugroženije kategorije društva osiromašuje. Ako znamo da je petina društva već na rubu siromaštva i koliko god mislili da je naknada od 80 kuna nije nešto velika, ako to pomnožite s brojem 12 i onda dodate dopunsko osiguranje i još neka davanja, shvatit ćete da sve to znatno osiromašuje i onako siromašne građane Hrvatske - istaknula je Muratti te podsjetila kako je Nadzorni odbor HRT-a donio zakon 2014. godine da umirovljenici koji su na taj dan imali mirovinu ispod 1500 kuna imaju naknadu 40 kuna. Prema njezinim riječima, HSU se protivi takvoj odluci jer ona diskriminira.

- Mi jesmo stranka umirovljenika, ali ne želimo da se naša briga svede isključivo na umirovljenike nego želimo brinuti o najugroženijim i najsiromašnijim. Prigovaramo takvoj odluci jer ona se treba odnositi na sve koji imaju niska primanja - naglasila je Muratti koja ističe kako potrebno zaustavili val siromaštva tako što bi zakoni trebali biti jasni i mjerljivi.

- Zakoni se trebaju zasnivati na cenzusima i kao kod dopunskog zdravstvenog osiguranja, svi građani koji imaju niska primanja, do 2340, trebaju plaćati naknade umanjenje za 50 posto. Svi koji imaju primanja ispod 1500 kuna trebaju biti oslobođeni naknade i to je briga za one najugroženije - kazala je predsjednica dubrovačkih umirovljenika dodavši kako HSU nije protiv javne televizije, no dodala je kako upravo oni kao takvi moraju imati socijalnu kategoriju i biti socijalno osviješteni. Muratti smatra da je ugradnja cenzusa u sva pravila put korekcije nepravdi.

Predsjednik HSU-a Dubrovačko-neretvanske županije Cvijeto Cvjetković zapitao se je li današnji iznos pristojbe HRT-a uopće realan i opravdan te je iznio fascinantne brojke.

Naime, prema podacima s kojima raspolaže HSU, HRT od građana godišnje ubire 1,3 milijarde kuna što čini čak 85 posto ukupnih prihoda. Što se tiče troškova i načina trošenja novca, ističe Cvjetković, važno je znati kako je plaća ravnatelja preko 42 tisuće kuna bruto što prema njegovim riječima 'proguta' 525 pristojbi. Osim toga, nadalje navodi dubrovački umirovljenik, visoke plaće ima 17 glavnih urednika i 27 rukovoditelja radnih jedinica od preko 21 tisuću kuna, četiri ravnatelja programskih jedinica imaju preko 31 tisuću kuna, 50 rukovoditelja odjela preko 18 tisuća, novinari mentori preko 26 tisuća kuna, savjetnici-mentori preko 24 tisuće, a izvrsni urednici preko 23 tisuće kuna bruto!

- Ukupno samo na plaće oko tri tisuće djelatnika javna televizija troši godišnje gotovo 438 milijuna kuna - naveo je Cvijeti Cvjetković te to usporedio sa Slovenijom koji imaju nešto veće pristojbe, ali su plaće niže pa njihov ravnatelj ima mjesečnu plaću preko 18 tisuća kuna bruto, urednici emisija 12, novinari oko 10, a snimatelji osam tisuća kuna bruto.

- Dok u većini zemalja javne televizije čak 75 posto sredstava troše na kvalitetan program, HRT za program izdvaja tek 25 posto sredstava, a čak 75 posto 'proguta' takozvani hladni pogon. Eto zbog čega nam je televizijski program iz godine u godinu sve gori i zbog čega mnogi otkazuju pretplatu - naglasio je Cvijeto Cvjetković citiravši kako na stranicama HRT-a piše da su oni "samostalni javni RTV servis u službi građana koji imaju mehanizme kontrole i ispravljanja pogrešaka, ali i slobodu i odgovornost kako bi radili objektivno, korektno i nepristrano.

- To je šuplja priča i lijepo je rečeno, ali nažalost ništa od toga - istaknuo je predsjednik HSU-a Dubrovačko-neretvanske županije Cvijeto Cvjetković.

Predsjednica gradskog HSU-a je naglasila kako je ova inicijativa "međugeneracijska solidarnost".

- Želimo iskazati svijest i potrebu, ali i pravednost i pravičnost prema ljudima koji su najugroženiji. Ovo je važni i ne želimo da ulica rješava stvari nego poštujemo pravnu državu i upućujemo zakone u saborsku proceduru. Očekujemo podršku od svih saborskih zastupnika jer ovo je mjera koja pogađa sve - zaključila je Predsjednica gradskog HSU-a Olga Muratti.

Inače, na pressici koju je sazvao gradski i županijski HSU došli su svi mediji i izvijestili o ovoj važnoj temi, no ne i HRT koji ima funkciju javnog servisa te se hvali kako rade "objektivno, korektno i nepristrano u službi građana". 

Popularni Članci