Malo dobrih vijesti: U Hrvatsku bi svaki dan trebao stići jedini lijek dosad odobren za liječenje Covida-19

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nastavlja se niz velikih brojki zaraženih u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata 275 je otkrivenih pozitivnih građana na koronavirus. 

Najviše novih slučajeva prijavljeno je iz Splitsko-dalmatinske županije, a ohrabrujuća je vijest da u Hrvatsku stiže lijek koji pomaže najteže oboljelima.

Danas su u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena čak 94 nova slučaja, a čini se da taj broj narednih dana neće biti puno manji. Zato poseban apel ide mladima.

"Mladi često puta ne priznaju te svoje simptome, sami smatraju da to nije ništa. Isto tako ne kažu epidemiologu pa upozoravam sve te mlade ljude da se ne vraćaju na svoja radna mjesta ukoliko nisu sigurni da nemaju Covid 19", rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije za RTL

Splitsko-dalmatinska županija ima čak 123 aktivna slučaja više od glavnog grada. U Zagrebu su danas zabilježena 53 nova. Prošlog tjedna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" bilo je manje od 30 bolesnika. No taj se broj povećava iz dana u dan.

"Hospitalizirano je 38 pacijenata s time da imamo nešto veći priljev pacijenata preko vikenda. U petak šest novoprimljenih, u subotu 5. U nedjelju na današnji dan do podne već dva primljena pacijenta. Od tih 38 60 posto su muškarci, 40 posto su žene. Najmlađi pacijent 24 godine, najstariji 93 godine", kazao je predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Ivan Puljiz.

No stižu i dobre vijesti. Svaki dan bi trebao doći Remdesivir, jedini lijek koji je dosad odobren za liječenje Covida-19. U Hrvatsku stiže 400 bočica, a primjenjivat će se kod težih oblika bolesti. 

"Učinkovitost njegova se temeljem dosadašnjih istraživanja procjenjuje da skraćuje trajanje bolesti i prema nekim istraživanjima neki utjecaj na mortalitet, ali skraćuje tri do četiri dana trajanje simptoma bolesti", objašnjava Puljiz.

Popularni Članci