MEĐU NJIMA I RAVNATELJICA GIMNAZIJE DUBROVNIK Sindikat o putu u NY: Prešli su Atlantik da vide jednu školu i uredić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL/shutterstock
Sindikati školstva prvi put su se oglasili o putovanju ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u New York. Na Indexov upit kako komentiraju stručno usavršavanje ravnatelja na kojem su posjetili samo jednu školu i odjel za školstvo, dok su ostatak vremena išli u shopping u New Jersey, na krstarenje, misu, večere, iz Sindikata Preporod je stigao oštar odgovor.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, za Index je rekao kako postoji niz razina problema s putovanjem ravnatelja u New York. Posebno je istaknuo kako je jasno da se ovdje ne radi ni o kakvom stručnom usavršavanju nego o klasičnom turističkom putovanju pod izlikom stručne ekskurzije.

"Prvo moram reći da me jako iznenadio sadržaj njihovog programa puta. Treba prijeći preko Atlantika da se vidi jedna škola i nekakav uredić, pogotovo jer znamo kakvih sve sadržaja ima. S nevjericom sam sve pratio. To mi se činilo kao prazan program, to je izgledalo kao turističko putovanje pod egidom stručne ekskurzije. U svakom slučaju, u samom programu nevidljivo je ikakvo stručno usavršavanje. Samo par sati su proveli u obilasku jedne škole. Kao prvo, promašili su debelo stvar, nije mi jasno tko je radio program, izgleda da ga je radila turistička agencija. To je prva razina problema", rekao je Stipić.

Druga je razina problema što se, ističe, radilo o jako značajnom trošku. Smatra kako se taj put nije iskomunicirao sa svima s kojima se trebao iskomunicirati. 

"Budući da se radi o ravnatelju škole, tu je trebalo biti upoznato i Nastavničko vijeće, to nije svakodnevni trošak u funkcioniranju škole. Stručno usavršavanje nastavnika je gotovo iščezlo uz obrazloženje da nema novca. Treća razina problema je ta udruga ravnatelja. Način na koji su se ponijeli je neshvatljiv. Netko je iz Ministarstva nazvao pa su oni otkazali put. To samo pokazuje da je problematičan utjecaj te udruge na članove. Ako su nešto organizirali, trebali su iza toga stati. Pomalo sam razočaran ponašanjem te udruge, zakazali su u dijelu sastavljanja programa i na kraju nisu čvrsto stali iza svoje odluke o putu", rekao je Stipić. 

Podsjetimo, među ravnateljima koji su putovali u New York bila je i ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja koja je tvrdila kako je putovanje platila samostalno, da bi se uspostavilo kako je ipak plaćeno iz sredstava škole, a ta je sredstva tek naknadno vratila. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci