Ministarstvo uprave potvrdilo: članove školskih odbora imenuje gradonačelnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić zaprimio je danas na znanje dopis Ministarstva uprave naslovljen na ravnateljicu Osnovne škole Ivana Gundulića Vedranu Elez, nastavno na upit ravnateljice o nadležnosti imenovanja članova Školskog odbora OŠ Ivana Gundulića.

U dopisu su obrazložene ovlasti predstavničkog i izvršnog tijela u konkretnom slučaju, a između ostalog se navodi:

„Prema tome, nesporno je da u slučaju kada je osnivač javne ustanove jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, ovlast za osnivanje u ime jedinice ima predstavničko tijelo jedinice.
Pri tome napominjemo da ovlast za osnivanje u sebi sadrži ovlast za odlučivanje o svim statusnim pitanjima pojedine ustanove, među kojima i davanje suglasnosti na statut i druge opće akte ustanove te njihove izmjene i dopune, kao i druga pitanja koja se tiču osnivačkih prava, međutim ne sadrži ujedno i ovlast za imenovanje predstavnika jedinice u tijela osnovane javne ustanove.“

Nadalje, u zaključku dopisa stoji:

„Iz navedene odredbe vidljivo je da posebnim zakonom nije propisana izričita ovlast predstavničkog tijela za imenovanje članova školskog odbora u ime osnivača, a kako sukladno ranije navedenoj odredbi članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi,  općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan, imenuje i razrješuje predstavnike jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba iz članka 35. stavka 1. točke 5. toga Zakona, osim ako posebnim zakonom nije drugačije određeno, ukazujemo da je za imenovanje članova školskog odbora u konkretnom slučaju ovlašten gradonačelnik Grada Dubrovnika.“

Isto je na znanje dostavljeno i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Popularni Članci