JOŠ JEDNA OSOBA ZARAŽENA KORONAVIRUSOM U Hrvatskoj proglašena opasnost od epidemije

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Hrvatskoj je jedanaest oboljelih od koronavirusa, a zadnja osoba je kontakt oboljelog iz Varaždina. Ministar zdravstva Vili Beroš proglasio je opasnost od epidemije kao administrativnu mjeru na prijedlog HZJZ-a.

Prema jutrošnjim podacima, od koronavirusa je zaraženo 98.426 ljudi diljem svijeta. Do sada je ukupno umrlo 3.386 osoba. S druge strane, potpuno se oporavilo 55.641 osoba.

U Sloveniji su sinoć zabilježena tri nova slučaja pacijenata zaraženih koronavirusom, potvrdili su u infektolozi te predstavnici ministarstva zdravstva i nacionalnog Instituta za javno zdravlje, tako da je broj zaraženih porastao na šest.

Prvo su potvrđena dva nova slučaja, a riječ je o paru koji je boravio u Italiji i nije bio u kontaktu s prvim zaraženim u Sloveniji.

Kasnije je zabilježen i šesti potvrđeni slučaj, a riječ je o 32-godišnjem muškarcu iz Maribora. On je stabilno, a još uvijek nije poznato gdje se zarazio.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u narastao je na 12, a zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom, koji se prvi put pojavio u Coloradu, Tennesseeju, Teksasu i San Franciscu, donosi N1.

Često se spominje da će, kad stignu visoke temperature i ljeto, virus nestati. No je li to uistinu tako?

''Ne može nitko od znanstvenika reći da će unutra mjesec-dva ili kad se pojavi ljeto nestati jer virusi ne ovise o ljetu, ovise o svom cikličkom širenju u populaciji, a pošto se obično pojavljuju u jesen i početkom zime onda traju par mjeseci i onda nestaju i to je poznato epidemiolozima tako da su očekivanja zbog tog ciklusa da će doći do smanjenja broja'', objasnio je znanstvenik Ivan Đikić za RTL.

Popularni Članci