Sveučilište u Dubrovniku domaćin simpozija „Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sveučilište u Dubrovniku domaćin je simpozija „Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive“ koji će se održati 19.  i 20. travnja na sveučilišnom Kampusu (Ulica branitelja Dubrovnika 41).

Organizatori skupa su Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Adria Digital Media Observatory  i Zavod za javno zdravstvo Dubrovnik.

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem okupit će stručnjake iz područja zdravstva, medijske kulture i komunikologije, psihologije te stručnjake koji se bave zdravstvenom pismenošću, promicanjem zdravlja, medijskom komunikacijom i komuniciranjem zdravstvenih tema u javnosti i ordinaciji.

Živimo u vremenu kada je više nego ikad prije važno razlučiti zdravstvenu informaciju od dezinformacije, a zdravstvena pismenost važna je determinanta zdravlja, temeljena na provjerenim i znanstveno dokazanim činjenicama i njihovom korištenju za bolje zdravstvene ishode.

Sudionici skupa pridonijet će multidisciplinarnoj razmjeni znanja i iskustva u prepoznavanju izazova suvremenog života u zdravstvenom opismenjavanju građana Republike Hrvatske i primjeni znanstvenih perspektiva za bolje zdravlje.

Program prvog dana simpozija obuhvaća šest tematskih panel predavanja: Uloga medija u zdravstvenoj pismenosti, Zdravstvena pismenost danas i mogućnosti sutra, Od promicanja zdravlja do zdravstvene pismenosti, Zdravstvena pismenost i mentalno zdravlje, Nacionalni programi – potreba boljeg razumijevanja, Komunikacija s pacijentima i zdravstvena pismenost.

Drugog dana simpozija, 20. travnja u 10 sati, će se održati okrugli stol „Zdravstvena pismenost u 21. stoljeću – čija je odgovornost za (ne)razumijevanje zdravstvenih poruka u javnom prostoru“.

Pokrovitelji simpozija su Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Popularni Članci