Matica umirovljenika Hrvatske i SUH uputili reakciju na navode Olge Muratti u kojima traži ostavke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Matica umirovljenika Hrvatske i SUH uputili su reakciju na tvrdnje Olge Muratti objavljene u napisu Dubrovačkog dnevnika pod naslovom 'Muratti zatražila ostavke čelnica Sindikata i Matice umirovljenika' za koje tvrde kako su neistinite. Njihovu reakciju pročitajte u nastavku. 

"Upitno je  što 'ostavke' traži osoba koja za to nije ni najmanje nadležna. 

Napominjemo da su predsjednice dviju najvećih umirovljeničkih udruga u Hrvatskoj izabrane na legalan, demokratski način, ali gospođa Olga Muratti kao predsjednica dubrovačkog HSU-a, stranke koja se odvojila od umirovljenika i njihovih udruga, u njima nažalost vidi konkurenciju, a ne suradnju. Ako su udruge pitanje cenzusa u dogovoru s Vladom riješile, kako je moguće da se to baš sada napada? U izjavi gospođe Muratti ulazi se u funkcioniranje udruga do te mjere da se kaže kako su Fortuna i Petrović razgovarale s premijerom Plenkovićem 'navodno bez znanja svog članstva',  to znači niti znanja Nacionalnog vijeća, što je apsolutno netočno. Zamislite da je obrnuto, pa da udruge traže smjenu predsjednika HSU-a? Koliko god bile zadovoljne ili nezadovoljne njegovim radom, to im nikad ne bi palo na pamet. 

Valja podsjetiti da su Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske kroz Nacionalno Vijeće učinili i pokrenuli mnoga pitanja koja su od interesa za sve umirovljenike u Hrvatskoj:

  • Povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje 

  • Razrada cjelovite nacionalne strategije za starije osobe

  • Program mjera i akcija s ciljem sprečavanja rizika od siromaštva osoba starije životne dobi

  • Razrada novog modela obiteljskih mirovina – imenovanje radne skupine koja treba napraviti analizu obiteljskih mirovina

  • Ukidanje zdravstvenog doprinosa na mirovine od jedan i tri posto

  • Rad na Deklaraciji o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba

  • Izrada programa zaštite od nasilja osoba starije životne dobi

  • Prijedlog za uvođenje tzv. nacionalne mirovine – sudjelovanje u radnoj skupini koja radi na tom prijedlogu,

  • Prošireno pravo na rad umirovljenika

  • Povećana najniža mirovina, i još brojni druge inicijative.

Moramo naglasiti da problem cenzusa za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje Matica i SUH već duže vrijeme pokušavaju riješiti i u razgovorima s ministrima nadležnih ministarstava i njihovim suradnicima, ali nažalost tada nije bilo postignuto rješenje. Također Matica i SUH su tražili da cenzus bude u visini hrvatskog praga siromaštva, a to je sada  2.485 kuna. Kako je riječ o dugotrajnom procesu, odlučili smo prihvatiti povećanje cenzusa na 2.000 kuna za samca, uz usklađivanje tog cenzusa sukladno indeksaciji mirovina. 

 Na taj način će se umirovljenicima koji su unatrag godine dana izgubili pravo na besplatni doprinos prigodom usklađivanja mirovina to pravo vratiti, a zaustavit će se „ispadanje“ pri sljedećim povećanjima mirovina. Nakon niza pokušaja, sastanaka i lobiranja, održan je i radni dogovor kod premijera Andreja Plenkovića, kojom prigodom je prihvatio naš kompromisni prijedlog te na Vladi dogovorio kako će u siječnju 2020. nadležna ministarstva pripremiti zakone koji će ići u saborsku proceduru. 

Pratit ćemo primjenu novog prijedloga izmjena zakona o cenzusu i, bude li   potrebno u tijeku sljedeće godine i dalje predlagati povećanje cenzusa u odnosu na buduće zakonsko rješenje. 

Kako umirovljeničke udruge već desetak godina kroz Nacionalno vijeće zagovaraju povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, nije nam jasno kako se navodi da su se SUH i MUH sada negdje „ubacili“, a da je inicijativa  izvorno išla od HSU-a, a zaboravlja se da se cenzus nije mijenjao 15 godina i nitko ga do sada nije riješio. Navodi se i kako članovi Matice i Sindikata nisu imali pojma o aktivnostima glede cenzusa, a riječ je dugotrajnim programskim ciljevima. Zaboravlja gospođa Muratti da je HSU za vrijeme Kukuriku Vlade bio na vlasti, te je čak i zamjenik ministra Mrsića bio iz redova HSU-a, ali u četiri godine ta stranka nije ni pokrenula inicijativu za povećanje cenzusa.

Matica i Sindikat i dalje će nastaviti žestoku borbu za prava umirovljenika, za poboljšanje njihovog materijalnog položaja i jasno je da u njima umirovljenici vide svog izvornog predstavnika. 

     Naglašavamo kako ćemo, kao što međusobno surađuju MUH i SUH, pozdraviti suradnju u ostvarivanju ciljeva borbe za viši standard umirovljenika sa svim subjektima, bilo da je riječ o udruzi, stranci ili instituciji. Biti ćemo sretni kada se nešto dobro napravi za naše umirovljenike  i zahvaliti onome tko je tome dao doprinos," stoji u reakciji koju potpisuju  Višnja Fortuna, predsjednica Matica umirovljenika Hrvatske i Jasna A. Petrović predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. 

Popularni Članci