ORGINALAN: Vlahušić na Lokrumu dijelio zdravi ručak oboljelima od dijabetesa

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Andro Vlahušić Međunarodni praznik rada proveo je na Lokrumu zajedno sa oboljelima od dijabetesa i članovima Društva za zaštitu od šećerne bolesti Dubrovnik i predsjednikom Društva Ivom Bratičevićem.

I dok su drugi kandidati za gradonačelnike po Gradu dijelili prvosvibanjski grah i pastu, Vlahušić je ručao sa svojim pacijentima na Lokrumu, a povodom 20. obljetnice udruge koju je i on tada osnovao, zajedno s Bratičevićem. Na meniju se našla piletina s roštilja,  a zdravom ručku prethodila je 'zdrava šetnja' po otoku.

Članovi udruge dobacivali su u šali kako je ovo rijetka prilika u kojoj doktor služi ručak svojim pacijentima.

Inače, šećerna bolest je najčešća endokrina bolest. Iako je učestalost šećerne bolesti različita među različitim narodima, možemo se reći kako od nje boluje tri do pet posto pučanstva. To znači da u Hrvatskoj ima 120.000 - 190.000 ljudi sa šećernom bolešću. Osnovna je osobina bolesti hiperglikemija, povišena razina glukoze u krvi. Stoga su neliječene osobe sa šećernom bolešću izložene svim opasnostima takva stanja. Među preventivnim mjerama su između ostaloga i zdrava prehrana i smanjenje tjelesne težine, te šetnje i izleti, baš poput ovoga  kakvog su danas organizirali gradonačelnik Andro Vlahušić i njegovi pacijenti povodom 20. obljetnice osnutka udruge. 

Popularni Članci