Tisuće pčela posjetilo Dubrovnik, prolaznici bježali (FOTO/VIDEO)

Autor: Lucija Komaić Autori fotografija: Lucija Komaić/Nikša Klečak
Dubrovnik su ovog sunčanog i proljetnog dana pohodili neočekivani gosti, njih oko 20 do 30 tisuća. Roj pčela u samom središtu grada bio je prava senzacija na Pločama mnogobrojnim prolaznicima, kojima ipak nije bilo svejedno približiti se ovim plemenitim kukcima. Mnogi su pored njih prolazili prekrivanjem lica i drugih dijelova tijela zbog straha od uboda.

Odakle su ove pčele uopće došle, zbog kojeg razloga, kamo su se uputile i gdje će završiti nije poznato, ali je sasvim sigurno kako zid na samom ulazu u povijesnu jezgru, pored ceste, i nije idealan odabir  mjesta za njihov novi dom.

Pčelar  Ante Mateljak za Dubrovački dnevnik je pojasnio tri moguća scenarija i razloga zbog kojih su pčele napustile svoju košnicu i stigle gotovo do Straduna.

Prerano za rojenje 

'Pčele se roje najčešće u travnju i svibnju.  To je prirodni proces održavanja vrste i širenja zajednica. Jedan dio njih se odvaja, matica odlazi s rojem, a nova zajednica ostaje u košnici. Ne mogu dvije matice ostati u istoj košnici. Ali ova pojava danas u Dubrovniku je  jako čudna, složit će se i stari pčelari, za rojenje je u ožujku prerano,' tvrdi Mateljak. Ipak, postoji mala mogućnost da  je  uobičajeno rojenje pčela požurila izrazito topla zima, u kojoj smo svjedočili i cvjetanju nekih voćki još u veljači.

Ostale bez hrane?

Mateljak također kaže kako je vrlo lako moguće da su pčele možda ostale bez hrane u košnici, zbog nebrige pčelara te su je morale napustiti u potrazi za hranom.  'Kada napuštaju košnicu, pčele su uvijek  site,  opskrbe se  sa zalihama hrane za dva do tri dana. Tada su mirne i nisu agresivne. Postoji mogućnost i da su trošile više hrane zbog toga što je zima bila izrazito topla,' pojašnjava Mateljak. Treći mogući scenarij je da je košnicu napao neki od nametnika iz roda Varroa, zbog čega su morale potražiti novi dom.

U potragu za novim domom pčele uvijek kreću u roju u kojem ih može biti od 20 do 30 tisuća, najčešće u svibnju.  Pčela matica ih povede, izvidnice traže novi lokaciju.  Novi dom obično  pronađu kroz dva dana. Ako im se neka lokacija ne svidi, krenu dalje. Zanimljivo je da je u slučaju rojenja upravo podne vrijeme kad ih se najčešće može vidjeti, priča Mateljak te dodaje kako je ovaj današnji posjet ipak neuobičajen za gradsko područje i kako je moguće da netko u blizini Ploča ima pčele.

Sanitat izašao na teren

O roju pčela na Pločama obaviješteni su djelatnici Sanitata, koji su  stigli na mjesto događaja, ali pčele su tada već napustile zidić pored ceste te se uputile u nepoznatnom smjeru.  Izgleda kako mi  rupa u zidu obližnje kuće koju su također pohodile, kako se vidi na fotografijama,  nije bila primjerena za novi dom. 

Nadamo se kako će ovaj roj plemenitih kukaca pronaći svoje novo mjesto za život, posebno ako se zna kako pčelama u Europi prijeti izumiranje bez pomoći pčelara, što je potvrdio Mateljak uz komentar kako je s ovim odlaskom roja neki pčelar jako puno izgubio. 

Popularni Članci