ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Prošao Dobroslavićev proračun 'težak' 988 milijuna kuna, ovo su najbitniji projekti!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Sjednica Županijske skupštine, 14. po redu u ovom sazivu, održava se danas, a na njoj je usvojen Proračun za 2020. godinu u iznosu od 988,3 milijuna kuna.  

"To je znatno više nego ove godine. Nažalost, radi se o tehničkom pristupu proračunu jer se uključuju neka sredstva koja nisu bila uključena u ovoj godini. Sam županijski proračun se predlaže na 275 milijuna kuna, on je također nešto veći od ovogodišnjeg, dakle ima stvarnog povećanja," izjavio je župan Nikola Dobroslavić dodavši kako je došlo do povećanja.

"Novina je to što se u ukupni proračun u iznosu od 988 milijuna uključuju plaće obrazovnih djelatnika i 108 zaposlenika koji će ući u županijsku administraciju, a koji su dosad bili u Uredu državne uprave. Izdvajamo 62,1 milijun za provođene eu projekata. Sredstva koja Županija ima u proračunu su ograničena, teško ih je povećavati, ali ukupne projekte možemo realizirati korištenjem EU fondova i tu smo veoma dobri," izjavio je te kazao na koje će se projekte staviti naglasak.

"To su brza cesta Zračna luka Dubrovnik- grad- Osojnik, brza cesta Osojnik - Metković, Brijesta -Perna, projekti lučke infrastrukture, a to su dvije ribarske luke; u Veloj luci i Metkoviću, dnevna bolnica u Metkoviću, Centar za gospodarenje otpadom, projekt navodnjavanja Donje Neretve, OŠ Cavtat sa sportskom dvoranom, višenamjenski kongresni centar...," izjavio je.

Davor Penić je ispred županijskog SDP-a predložio tri amandmana u proračunu koji se tiče drugačije preraspodjele novca, prije svega onima nešto socijalno osjetljivijim, a Maro Kristić (Most) je imao primjedbe.

"Ovaj proračun je donesen bez dijaloga svih političkih opcija koje participiraju u ovom sazivu, vrlo slično sam kazao i prije nekoliko dana u Gradskom vijeću. Dakle to ne možemo nazvati proračunom svih građana DNŽ nego proračunom koji je donesen od strane vladajućih za njihove birače. Ovaj proračun nije razvojan," istaknuo je.

Vijećnici su raspravljali i oko Rebalansa Proračuna.

"Imat ćemo proračun smanjen u odnosu na projekciju koju smo imali od početka, a smanjenje iznosi 31 milijun kuna. Najvećim se dijelom odnosi na radove iz projekata financiranih iz EU fondova. Ako se predviđeni radovi završe do konca godine, onda se oni isplaćuju i ulaze u proračun, ako ne bit će sastavni dio proračuna u idućoj godini," izjavio je župan.

Penić je kazao kako ga žalosti što porast prihoda nije nastao aktivnošću DNŽ.

"Imamo porast prihoda koji je nastao promjenom porezne politike Vlade RH, a ne našom aktivnošću. Jedino možemo pohvaliti što je Županija dala veći broj koncesija na pomorskom dobru pa imamo više prihoda od toga. Uz sve to povećanje, mi smo rebalansom samo pola milijuna prebacili kako bismo pokrili 13 milijuna kuna koje smo dužni u zdravstvu. Puno trošimo na plaće, to nam je velika stavka. Bez pomoći Vlade RH da se barem riješi problem zdravstva, nećemo ići naprijed," izjavio je.

Fani Favro Bukvić (SDP) upitala je što je s projektom izgradnje sigurne kuće, s obzirom na to kako je Ministarstvo obećalo do kraja godine, a poslije nje se na istu temu za riječ javio Stipo Gabrić Jambo.

"Trebamo dići ruku što prije i da sve to ide svojim tijekom. Petak je, visok je datum, 13-ti je, rebalans je dobar, takav je kakav je, bilo bi dobro da je 130 milijuna u plusu, no znamo koliki je izvorni proračun i znamo kako oko toga Županija ne može puno utjecati. Takav je - kakav je, bilo bi dobro da je malo viši. No, svaka kuća je sigurna kuća, kolegice Bukvić, gdje je u redu u kući. Ako je u redu u kući, onda je u redu i u školi, i na fakultetu. Onda ne treba sigurna kuća. Ima izuzetaka, no očito bi trebalo naći velikog sponzora pa da napravi sigurnu kuću," izjavio je.
Dobroslavić je odgovorio kako će DNŽ do 31. prosinca imati sigurnu kuću.

IB

Popularni Članci