Evo zbog čega su mrtvu bebu na Medarevu bacili u otpad i zapalili

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: bolnica-du.hr
Beba je umrla na porodu

Prije otprilike godinu i pol u dubrovačkoj Općoj bolnici, nažalost, pri porodu je umrla beba. Nakon što su doktori ustanovili da joj nema pomoći, prebačena je na patologiju, kao i svako drugo mrtvo tijelo. Tu počinju problemi koji su zaintrigirali dubrovačku javnost. Upravitelj bolnice Jerko Ferri Certić objašnjava što se dogodilo nakon što je mrtva beba prevezena na patologiju.

-Sve bolnice u Hrvatskoj jasno znaju što im je činiti u slučaju smrti, jer za to postoje propisi. Mrtvo tijelo se na odjelu patologije čuva određeno vrijeme propisano pravilnikom, i ako se nitko ne javi tijekom tog vremena, tijelo se mora ukloniti s patologije, naravno, opet sukladno propisima – objašnjava Ferri Certić.

A propisi nalažu da se s nepreuzetim tijelom postupa slično kao s klasičnim otpadom. Ono se baci, točnije spali i to u Zagrebu. Ferri kaže da se roditelji bebe nisu javili u propisanom roku, te da se zbog toga dalje postupalo s tijelom bebe sukladno proceduri.

-Nekome možda ova procedura zvuči užasno, ali ona je takva, a mediji od toga naprave senzaciju i pristupe joj senzacionalistički, iako je sve po zakonu. Nije ova beba jedini slučaj mrtvog tijela koje se ostavi na patologiji duže od predviđenog vremena. Što bismo mi trebali raditi s mrtvim tijelima koje se u roku nisu preuzeli, osim kremirati ih? – dodaje doktor Ferri.

Međutim, roditelji se ne slažu s ocjenom Ferrija da nisu ispoštovali rok u kojemu su trebali preuzeti tijelo. Zbog nesuglasica s Općom bolnicom Dubrovnik, tužili su ih sudu, te je sudski postupak još uvijek u tijeku.

-Sud će dokazati što je u ovom slučaju točno, a ja vam ponavljam da je sve rađeno po zakonu. Ne bih htio više komentirati dok se spor vodi – zaključio je Ferri.

Do roditelja bebe nismo uspjeli doći, jer u Općoj bolnici Dubrovnik nisu željeli davati imena poštujući njihovu privatnost.

Popularni Članci