GOLF NA SRĐU Jesu li Mostovci danima ranije znali ishod presude, a ministar svojim ljudima zabranio dolaziti na rasprave?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ovog petka Upravni sud u Splitu presudio je protiv Rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu.  Riječ je o tužbi koju su protiv mišljenja Ministarstva u travnju 2013. godine uputile civilne udruge.

O tome da će pravorijek presude ovog petka  upravo biti onakav kakav se u konačnici i pokazao  govorilo se već ovog tjedna.  Naime, tragom informacija o tome kako će ovog petka biti donesene presude  u korist civilnih udruga, Dubrovački dnevnik kontaktirao je i Mostovog ministra pravosuđa Antu Šprlju u srijedu 31. kolovoza. Zamoljen  je da komentira priče o tome kako visoko pozicionirani Mostovci iz Dubrovnika  govore kako će u petak biti donesena presuda koja ne idu u korist projektu golfa na Srđu i kako im je to obećanje koje je stiglo od Mosta, u zamjenu za podršku inicijative Srđ je Grad na izborima.  

Šprlje: Ne mogu pratiti svaku presudu

'Ja vam to nemam pojma. Ne mogu pratiti baš svaku presudu u Državi tako da vam stvarno ne znam, baš nemam nikakve informacije o tome,' izjavio je Šprlje u telefonskom razgovoru za Dubrovački dnevnik.

U isto vrijeme Dubrovački dnevnik dobio je informaciju od pouzdanog izvora iz politike o tome kako je istaknuti predstavnik civilne udruge rekao kako će na izborima i dalje podržavati  Most,  a ne neku drugu treću opciju, čak i na prijevremenim izborima, zbog toga što im je obećano kako će se u nadležnim ministarstvima koje kontrolira Most, među kojima su i pravosuđe i zaštita okoliša, utjecati na tijek projekta na Srđu.

Dobrovićevi ljudi nisu dolazili na rasprave

U međuvremenu su stigle i informacije kako je Mostov ministar Slaven Dobrović zabranio svojim djelatnicima dolazak na rasprave u slučaju u kojemu su stranka u postupku te se oni ni na jednoj od njih, prije samog donošenja presude u kojoj se pobija njihovo Rješenje, nisu pojavili.

Sve te informacije izazivaju sumnju u neovisan tijek sudskog procesa. I Dok Maro Kristić već daje izjave o pravnim posljedicama presude koja nije objavljena, niti je bio prisutan na njenom čitanju, kao i za posljedice pravnih procesa koji još nisu ni pokrenuti, oglasio se također odvjetnik i prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić.

Kusalić: Od ponedjeljka se priča o ishodu presude

'Od ponedjeljka se priča o ishodu ove presude, a to uz direktnu zabranu Mostovog ministra Dobrovića svojim ljudima da sudjeluju na tri rasprave, na kojima se nisu pojavili, iako su stranka, baca sjenu na sam postupak.  Kako proizlazi iz današnjeg čitanja, Rješenje je poništeno iz formalne, ali pogrešne odluke Ministarstva i u tom dijelu će biti ponovljen postupak.  Nikakvi stručni zaključci i smjernice Studije o utjecaju na okoliš nisu dovedeni u pitanje, a što se tiče posljedica ove presude za sada jedino možemo govoriti o  zakašnjenju.  Za razliku od onih koji govore o posljedicama, a nisu ni bili na čitanju,  kao ni  predstavnici Ministarstva koji se nisu pojavljivali na raspravama, mogu reći da ovo ponavljanje postupka u jednom formalnom dijelu nema nikakve veze s presudom Upravnog suda kojom je potvrđen obuhvat projekta,' pojasnio je Kusalić.

Također je rekao kako su na temelju priča iz Dubrovnika o tome kako se o ishodu presude naveliko govori  zatražili odgodu čitanja,  no njihov zahtjev je odbijen te je sam postupak završio osam dana prije prijevremenih izbora u kojima je upravo X. izborna jedinica ključna političkoj stranci Most nezavisnih lista, ali i Maru Kristiću kojemu je s obzirom na poziciju upitan ponovni ulazak u Sabor i čemu mu mogu pomoći glasovi inicijative Srđ je Grad. 

Mrak Taritaš: Nije uobičajeno da se predstavnici ministarstva ne pojave na raspravi

'Nisam vidjela presudu, ali cijeli tjedan se priča o njoj, već su me u ponedjeljak zvali i o tome me obavijestili.  Neću ništa komentirati detaljnije dok ne vidim, a onda ću dati stručno objašnjenje, iako ja nisam bila ministrica zaštite okoliša, nego graditeljstva. Baš me zanima obrazloženje, ono što za sada znam je da je vraćena iz formalnih razloga,' rekla je bivša ministrica Anka Mrak Taritaš koja se osvrnula i na sam tajming presude i činjenicu što predstavnici ministarstva zaštite okoliša nisu dolazili na rasprave.

'Žalba je podnesena 2013. godine i apsolutno je čudno što je presuda objavljena baš danas, u ovo predizborno vrijeme, kao i činjenica da je ministar zabranio predstavnicima ministarstva dolaziti na rasprave. Tako sam čula, pitali su me je li to uobičajeno. Nije,' odgovorila je bivša ministrica Mrak Taritaš. 

Neovisnost pravosuđa temelj je svake demokratske države i definitivno najvažnija reforma koja je potrebna Republici Hrvatskoj, a sam cilj ne bi smio biti opravdanje za bilo kakva sredstva koja ne idu u skladu s tom reformom. Do zaključenja teksta nije stigao odgovor Mostovog ministra zbog čega predstavnici ministarstva kao stranke u postupku nisu nazočili raspravama, a odgovori i objašnjena bit će objavljeni kada stignu. 

Popularni Članci